
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej. Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie.
Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką
Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb.
Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe. Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem.
Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor
Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi.
Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką
Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu.
Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski. Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na talerzu w taki sposób, aby struktura warstw została zachowana i była widoczna.
Przepis na śledzie pod pierzynką na Wigilię i Boże Narodzenie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Ten pod pierzynką smakuje najlepiej. To jedna z najpopularniejszych sałatek podawanych na Boże Narodzenie. Do przekąski na bazie śledzia wybierzcie matiasy, cenione ze względu na swój delikatny smak. Co jeszcze się wam przyda?
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych
- 5 ogórków kiszonych
- 5 ziemniaków
- 4 średnie buraki czerwone
- 6 dużych jajek
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 170 g tartego sera typu gouda
- 300 ml majonezu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 pęczek ulubionej zieleniny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
-
Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach. Marchewkę możecie gotować razem z ziemniakami. W trzecim garnku gotujemy jajka na twardo. Warzywa odcedzamy, ostudzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Buraki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-
Wymoczone wcześniej filety śledziowe szatkujemy w kostkę. To samo robimy z cebulą. Łączymy śledzie z cebulą, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i olejem i układamy na dnie salaterki jako pierwszą warstwę. Na śledzie wykładamy około 100 ml majonezu, przykrywając nim całą warstwę ryby.
-
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Na warstwie śledziowej układamy ziemniaki i marchewkę oraz ogórki, ponownie rozsmarowując majonez. Na majonezie układamy buraki i przykrywamy ostatnią porcją majonezu.
-
Jajka przeciskamy przez kratkę i dodajemy do sałatki. Żółty ser trzemy na tarce, układamy na jajkach, posypujemy posiekaną zieleniną. Może być to szczypiorek lub natka pietruszki.
-
Gotowe śledzie pod pierzynką warto chłodzimy w lodówce, najlepiej już dzień przed podaniem. Tak przygotowane będą smakować nawet najbardziej wytrawnym smakoszom!
Źródło: Gotujmy.pl