Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej. Najczęściej można ją spotkać w Rosji i innych krajach byłego Związku Radzieckiego na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się nadal dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Niemniej jednak ten, kto choć raz miał przyjemność jej spróbować, wie że jej smak naprawdę warto docenić. 

Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką

Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe. Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem.

Niektórzy rezygnują z używania buraków w kombinacji ze śledziami na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Co więcej, w przypadku śledzi pod pierzynką, buraki na pewno nie zdominują smakowo całej potrawy.

Zobacz także:

Jak podawać śledzia pod pierzynką?

Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez związał użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu.

Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski.  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na talerzu w taki sposób, aby struktura warstw została zachowana i była widoczna.

Przepis na śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych
  • 5 ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 4 średnie buraki czerwone
  • 6 dużych jajek
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 170 g tartego sera typu gouda
  • 300 ml majonezu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 pęczek ulubionej zieleniny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz świeżo mielony 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach. Marchewkę można gotować razem z ziemniakami. W trzecim garnku gotujemy jajka na twardo. Warzywa odcedzamy, ostudzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Buraki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. Wymoczone wcześniej filety śledziowe szatkujemy w kostkę. To samo robimy z cebulą. Łączymy śledzie z cebulą, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i olejem i układamy na dnie salaterki jako pierwszą warstwę. Na śledzie wykładamy około 100 ml majonezu, przykrywając nim całą warstwę ryby.

  3. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Na warstwie śledziowej układamy ziemniaki i marchewkę oraz ogórki, ponownie rozsmarowując majonez. Na majonezie układamy buraki i przykrywamy całość ostatnią, cienką porcją majonezu.

  4. Jajka przeciskamy przez kratkę i dodajemy do sałatki. Żółty ser trzemy na tarce, układamy na jajkach, posypujemy posiekaną zieleniną. Może być to szczypiorek lub natka pietruszki.

  5. Gotowe śledzie pod pierzynką warto chłodzimy w lodówce, najlepiej już dzień przed podaniem. Tak przygotowane będą smakować nawet najbardziej wytrawnym smakoszom!