Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy

Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu

Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej. Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką

Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb.

Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe. Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem.

Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor

Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi.

Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką

Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu.

Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski.  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na talerzu w taki sposób, aby struktura warstw została zachowana i była widoczna.

Przepis na śledzie pod pierzynką na Wigilię i Boże Narodzenie

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Ten pod pierzynką smakuje najlepiej. To jedna z najpopularniejszych sałatek podawanych na Boże Narodzenie. Do przekąski na bazie śledzia wybierzcie matiasy, cenione ze względu na swój delikatny smak. Co jeszcze się wam przyda?

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych
  • 5 ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 4 średnie buraki czerwone
  • 6 dużych jajek
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 170 g tartego sera typu gouda
  • 300 ml majonezu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 pęczek ulubionej zieleniny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz świeżo mielony 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach. Marchewkę możecie gotować razem z ziemniakami. W trzecim garnku gotujemy jajka na twardo. Warzywa odcedzamy, ostudzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Buraki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. Wymoczone wcześniej filety śledziowe szatkujemy w kostkę. To samo robimy z cebulą. Łączymy śledzie z cebulą, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i olejem i układamy na dnie salaterki jako pierwszą warstwę. Na śledzie wykładamy około 100 ml majonezu, przykrywając nim całą warstwę ryby.

  3. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Na warstwie śledziowej układamy ziemniaki i marchewkę oraz ogórki, ponownie rozsmarowując majonez. Na majonezie układamy buraki i przykrywamy ostatnią porcją majonezu.

  4. Jajka przeciskamy przez kratkę i dodajemy do sałatki. Żółty ser trzemy na tarce, układamy na jajkach, posypujemy posiekaną zieleniną. Może być to szczypiorek lub natka pietruszki.

  5. Gotowe śledzie pod pierzynką warto chłodzimy w lodówce, najlepiej już dzień przed podaniem. Tak przygotowane będą smakować nawet najbardziej wytrawnym smakoszom!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy
Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie? Jak przygotować się na święta? Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy.  Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki. Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki. Przepis na zakwas Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak. Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego...

Przeczytaj