Śledzie po kaszubsku przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Śledzie po kaszubsku zniewolą was swoim smakiem. Dzięki 1 trikowi będą tak pyszne, że aż trudno to opisać

Nie ma to jak śledzie w dobrym sosie. Polacy lubią je jeść nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Oto doskonały przepis na śledzie po kaszubsku.

Kiedy najdzie was ochota na zjedzenie smacznego „śledzika”, pierwszym odruchem jest zerknięcie w stronę lodówek w sklepach spożywczych.

Czasem jednak od zakupu śledzia w gotowym sosie, odstręcza jego nieapetyczny wygląd czy też nieświeżość.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by śledzie po kaszubsku nabrały smaku?

Zamiast tego, warto przygotować sos po swojemu, we własnym domowym zaciszu. Nie będzie to specjalnie trudne, a smak, jakość i świeżość zrekompensują czas poświęcony na przygotowanie potrawy.

Samo przygotowanie sosu-marynaty, nie będzie zbyt żmudnym zajęciem. Czas potrzebny będzie jednak na „przegryzienie się” smaków śledzia, przez noc lub dwa dni po nałożeniu go do salaterki.

W tym to właśnie czasie, śledzie nabiorą właściwego, perfekcyjnego smaku. Potem wystarczy pajda świeżego, białego pieczywo i uczta gotowa!

Zobacz także
Daria Widawska

Daria Widawska przeszła na nietypową dietę i szybko schudła prawie 9 kg. Co wykluczyła z jadłospisu?

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Przepis na śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych a la matias
  • 3 cebule
  • 1 papryka
  • 3 łyżki octu
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Kilka łyżek oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Połowa pomidorów z puszki (krojonych)

Przygotowanie:

  1. Śledzie włóżcie do miski, zalejcie wodą w celu wymoczenia i odsolenia.
  2. Po dwóch godzinach moczenia, zmieńcie wodę i moczcie śledzie następne dwie godziny.
  3. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka.
  4. Paprykę obierzcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w półplasterki.
  5. Rozgrzejcie na patelni olej i duście na nim przez kilka minut cebulę i paprykę.
  6. Po chwili dodajcie na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ocet, cukier i przyprawy. Sosu nie powinno się zanadto solić – śledzie pomimo wymoczenia wciąż będą dość słone.
  7. Duście wszystko razem do zagęszczenia sosu i zmięknięcia papryki i cebuli.
  8. Śledzie wyjmijcie z wody, pokrójcie w kostkę.
  9. Przygotujcie naczynie, np. salaterkę. Kiedy sos wystygnie, wykładajcie go na przemian ze śledziami w naczyniu.
  10. Szczelnie przykryjcie naczynie pokrywką i odstawcie na dwa dni do lodówki. W tym czasie powinny „przegryźć  się” smaki.

Źródło: gotujmy.pl

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...

śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie! Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 30 dag śledzi typu matias 15 dag koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego) 2 łyżeczki octu Pół szklanki wody 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Kilka liści natki pietruszki Dwie szczypty pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka...

śledzie
Adobe Stock
Newsy
Przepis na genialne i aromatyczne czerwone śledzie. Dodajcie do nich 2 przyprawy. Będziecie oblizywać palce
Śledzie z czerwonym sosem to prawdziwy hit. Swoją wyjątkowość zawdzięczają dwóm sekretnym składnikom, które dodatkowo podkręcają cały smak. Tym daniem z pewnością zaskoczycie swoich gości. Sprawdźcie!

Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb na polskim stole. Jest podawana przez cały rok, na co dzień jak i od święta. Swój prym wiedzie jednak w okresie Wielkiego Postu, kiedy w codziennym jadłospisie częściej goszczą dania bez mięsa. Śledzie są szybkie i łatwe do przygotowania, a smak niewyobrażalnie pyszny. Sekretne składniki czerwonych śledzi Śledzie są tak uniwersalne, że występują w wielu odsłonach. Serwowane z czerwonym farszem to hit każdego rodzinnego spotkania. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dwóm sekretnym składnikom, a mianowicie cynamonowi oraz goździkom. To przyprawy, które podkręcą smak całego dania i nadadzą mu wyrazistości.  Składniki: 400 g śledzi matias 2 duże cebule 2 duże marchewki 2 większa kawałki marynowanej papryki 2 duże ogórki konserwowe 1 garść żurawiny 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej mielonej papryki ostra mielona papryka szczypta cynamonu kilka ziarenek goździków  olej do smażenia pieprz Przygotowanie: Na początku rybę dobrze wymoczcie w wodzie. Najlepiej jest ją zostawić na całą noc. Cebulę oraz marchewki obierzcie, a następnie cebulę pokrójcie w niewielką kostkę. Marchewki zetrzyjcie na większych oczkach na tarce. Sporą ilość oleju rozgrzejcie na patelni i dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie do zeszklenia się. Później dodajcie startą marchewkę, wymieszajcie oraz przykryjcie pokrywką. Duście do miękkości, od czasu do czasu mieszając całość. Paprykę konserwową i ogórki pokrójcie w niewielką kostkę, a później dodajcie je na patelnię wraz z przecierem pomidorowym oraz żurawiną. Całość dokładnie wymieszajcie. Farsz doprawcie obiema rodzajami papryki, pieprzem, szczyptą cynamonu oraz goździkami. Przemieszajcie,...

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...