Magda Gessler to najsłynniejsza polska restauratorka. Na co dzień zajmuje się pracą na planie popularnych show TVN oraz prowadzeniem kilku własnych restauracji. Magda Gessler jest uznawana za niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Jej przepisy słyną z prostoty wykonania i wyrafinowanego smaku. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na śledzie po kaszubsku.
Śledzie po kaszubsku to nic innego, jak śledzie pod pomidorowo-cebulową pierzynką. Jak je przygotowuje królowa polskich kulinariów?
Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler
Mimo iż śledzie wciąż kojarzą się większości z nas z Wigilią, w wielu polskich domach spożywa się je nawet na co dzień, a przynajmniej raz w tygodniu. Przygotujcie śledzie po kaszubsku według Magdy Gessler a zauroczycie się ich smakiem.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych (najlepiej typu matjas)
- 300 g cebuli
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki gorczycy (całej)
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe dobrze wypłuczcie, a następnie wymoczcie przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (pamiętajcie, że długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).
- Na rozgrzanym oleju zeszklijcie cebulę pokrojoną w paseczki lub kosteczkę.
- Dodajcie cukier i jeszcze chwilę smażcie.
- Następnie wlejcie ocet, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko duście przez kilka minut.
- Zdejmijcie z ognia i dodajcie gorczycę.
- Całość doprawcie niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone).
- Ostudźcie.
- Wymoczone filety odsączcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
- Następnie pokrójcie śledzie na mniejsze kawałki i połączcie z pozostałymi składnikami.
- Przechowujcie w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.
Z czym podawać śledzie po kaszubsku?
Tak przygotowane śledzie doskonale smakują w połączeniu ze świeżym chlebem, ale równie dobrze możecie je podać z tłuczonymi lub całymi, ugotowanymi ziemniakami.
Zobacz także:
Źródło: slodkastrona.com