Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia
ONS/AdobeStock
Newsy

Śledzie po kaszubsku z prostego przepisu Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Lubicie jeść śledzie po kaszubsku? Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje je Magda Gessler. Z jej przepisu smakują naprawdę wybornie.

Magda Gessler to najsłynniejsza polska restauratorka. Na co dzień zajmuje się pracą na planie popularnych show TVN oraz prowadzeniem kilku własnych restauracji. Magda Gessler jest uznawana za niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Jej przepisy słyną z prostoty wykonania i wyrafinowanego smaku. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku to nic innego, jak śledzie pod pomidorowo-cebulową pierzynką. Jak je przygotowuje królowa polskich kulinariów?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler

Mimo iż śledzie wciąż kojarzą się większości z nas z Wigilią, w wielu polskich domach spożywa się je nawet na co dzień, a przynajmniej raz w tygodniu. Przygotujcie śledzie po kaszubsku według Magdy Gessler a zauroczycie się ich smakiem.

Zobacz także
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (najlepiej typu matjas)
  • 300 g cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy (całej)

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe dobrze wypłuczcie, a następnie wymoczcie przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (pamiętajcie, że długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklijcie cebulę pokrojoną w paseczki lub kosteczkę.
  3. Dodajcie cukier i jeszcze chwilę smażcie.
  4. Następnie wlejcie ocet, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko duście przez kilka minut.
  5. Zdejmijcie z ognia i dodajcie gorczycę.
  6. Całość doprawcie niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone).
  7. Ostudźcie.
  8. Wymoczone filety odsączcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
  9. Następnie pokrójcie śledzie  na mniejsze kawałki i połączcie z pozostałymi składnikami.
  10. Przechowujcie w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.

Z czym podawać śledzie po kaszubsku?

Tak przygotowane śledzie doskonale smakują w połączeniu ze świeżym chlebem, ale równie dobrze możecie je podać z tłuczonymi lub całymi, ugotowanymi ziemniakami.

Źródło: slodkastrona.com

śledź w occie przepis
Kulinarna Chwila / Gotujmy.pl
Newsy
Genialne śledzie w pysznej octowej marynacie. Na bank je pokochacie
Święta, sylwester, karnawał - wszystkie te okazje nie mogą się obyć bez śledzi na zakąskę! Sprawdźcie ten przepis na śledzia w occie, jest przepyszny.

Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi. Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom. Przepis na śledzie w occie Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników: 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi 3 cebule 1 l wody 250 ml octu 250 g cukru Liście laurowe Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Olej Mąka pszenna Przygotowanie Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika. Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą! Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po...

Okrasa śledzie przepis
IG/Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować idealną marynatę do śledzia? Karol Okrasa zdradził swój największy sekret
Karol Okrasa, znany przede wszystkim z programu „Okrasa łamie przepisy”, zdradził sekret idealnej marynaty do wigilijnego śledzia. Kto by się spodziewał, że jednym ze składników są... goździki! Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.  Znany kucharz, Karol Okrasa, proponuje spróbować ich w wersji po mazursku – z goździkami. Przyrządzona według jego przepisu marynata, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzie po mazursku według Karola Okrasy Będziecie potrzebować 10 filetów śledziowych 2 cebule 250 ml octu spirytusowego 750 ml wody 50 gramów mąki pszennej 4 łyżki cukru Olej do smażenia Przypraw: szczypta soli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 goździk Przygotowanie W rondelku umieśćcie wodę, ocet, cukier oraz przyprawy i zagotujcie.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w grube krążki i dodajcie do składników umieszczonych w rondelku. Całość gotujcie przez ok. 5 minut, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Śledzie dokładnie opukajcie pod bieżącą wodą i oczyśćcie z ości. Rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę pszenną, a następnie obtoczcie w niej filety. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące filety. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane śledzie umieśćcie w pozycji pionowej w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku. Całość zajecie marynatą na bazie wody oraz octu i szczelnie zamknijcie. Koniecznie pamiętajcie, by w słoiku znalazły się również cebula i inne składniki z jej przygotowania. Śledzie po mazursku umieśćcie w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe do jedzenia, jednak najlepszy smak i aromat zyskają po tygodniu....

pasożyty w śledziach
Adobe Stock
Newsy
Ostrzegamy. Tych śledzi nie kupujcie na święta. Mogą w nich być pasożyty
Okazuje się, że śledź, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji, może być szkodliwy dla zdrowia. Bowiem wiele jego odmian z natury zawiera pasożyty zwane nicieniami. Ich spożycie może prowadzić do groźnych chorób, w tym glistnicy.

We wszystkich poławianych gatunkach śledzi występuje wiele pasożytów, zarówno tych szkodliwych dla organizmu człowieka, jak i tych nieszkodliwych. Do pierwszej grupy zalicza się między innymi nicienie . Ich odmiana, Anisakis , jest naprawdę groźna. Bowiem wywołuje anisakidozę. Objawy anisakidozy Anisakidoza to choroba atakująca głównie żołądek i jelita. Jej pierwsze objawy mogą wystąpić nawet kilka godzin po spożyciu larw nicieni. Do najczęściej wymienianych dolegliwości należy ostry ból brzucha, wymioty, nudności , ale również wysypka skórna oraz pokrzywka.  Wywołana spożyciem niewłaściwie przygotowanych śledzi choroba powoduje stany zapalne, które mogą stanowić przyczynę martwicy ścian układu pokarmowego. I choć z czasem dolegliwości powinny ustąpić, zdarza się, że pasożyta trzeba usuwać chirurgicznie. Magda Gessler krytykuje polskie śledzie Prawidłowo obrobiony i co najważniejsze bezpieczny dla zdrowia śledź powinien być umieszczony w beczce, dobrze zasolony, z dodatkiem ikry lub mleka. Tak przygotowane śledzie to rzadkość w polskich sklepach. Nawet jeśli je spotkacie z pewnością wybierzecie te z wiaderka. Bowiem na każdym kilogramie możecie w ten sposób oszczędzić ok. 7 złotych. „Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia” – stwierdza znana restauratorka, Magda Gessler, w jednym ze swoich filmików na Instagramie. Jak uratować śledzie z pudełka? Jeśli jednak jest już za późno i w waszych domach pojawiły się śledzie z...

Biedronka śledź kapusta
Adobe Stock
Newsy
W Biedronce kupisz 1kg śledzi za 6 zł. Przyrządzisz z nich nieziemskiego matjasa w kiszonej kapuście
Święta mamy za pasem. Dobrze wiedzą o tym sklepy, które szykują dla nas ciekawe oferty właśnie z myślą o gotowaniu wigilijnych potraw.

24 grudnia to dzień, w którym w każdym polskim domu je się ryby na tysiące różnych sposobów. Dotyczy to także śledzia. Śledź z buraczkami, z przyprawami korzennymi, w śmietanie z jabłkiem lub z ogórkiem, po kaszubsku, śledzie gajowego. W obiegu funkcjonuje nawet przepis na śledzia z truskawkami! My dzisiaj jednak zrezygnujemy z tego typu awangardowych pomysłów. Postawmy na jeden, tradycyjny składnik, a więc na kapustę kiszoną. Śledź z kapustą kiszoną? Przyznacie, że brzmi to niezwykle ciekawie. Taka opcja stanie się jeszcze bardziej atrakcyjna, gdy weźmiemy pod uwagę cenę na śledzia a’la matjas z Biedronki. W tej właśnie sieci sklepów znajdziemy następującą ofertę: 1,2 kilogramowe wiaderko śledzi (600 g to masa samej ryby bez zalewy) w cenie jedynie 6,49 zł! Pamiętajcie o użyciu karty Moja Biedronka. Przepis na śledzia z kapustą kiszoną Składniki: 5 płatów śledzia w oleju 40 dag kapusty kiszonej Kilka grzybów suszonych Duża cebula 2 łyżki miodu Pieprz i sól Liść laurowy Olej Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy na drobne kawałeczki. Kapustę kiszoną płuczemy, by pozbyć się zbyt dużej kwasowości, a następnie także kroimy dość drobno. Śledzie kroimy na małe kawałki. Dusimy kapustę z grzybami na wolnym ogniu, możemy podlać ją ewentualnie małą ilością oleju. Podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy ją do kapusty z  grzybami. Na końcu doprawiamy kapustę solą i pieprzem. Dusimy wszystko do miękkości, następnie ostudzamy. Ostudzoną kapustę mieszamy ze śledziami i podajemy wedle własnego uznania – np. z kiszonym ogórkiem i jabłkiem pokrojonymi w podłużne kawałki. Źródło: gotujmy.pl