Magda Gessler to najsłynniejsza polska restauratorka. Na co dzień zajmuje się pracą na planie popularnych show TVN oraz prowadzeniem kilku własnych restauracji. Magda Gessler jest uznawana za niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Jej przepisy słyną z prostoty wykonania i wyrafinowanego smaku. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku to nic innego, jak śledzie pod pomidorowo-cebulową pierzynką. Jak je przygotowuje królowa polskich kulinariów?

Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler

Mimo iż śledzie wciąż kojarzą się większości z nas z Wigilią, w wielu polskich domach spożywa się je nawet na co dzień, a przynajmniej raz w tygodniu. Przygotujcie śledzie po kaszubsku według Magdy Gessler a zauroczycie się ich smakiem.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (najlepiej typu matjas)
  • 300 g cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy (całej)

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe dobrze wypłuczcie, a następnie wymoczcie przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (pamiętajcie, że długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklijcie cebulę pokrojoną w paseczki lub kosteczkę.
  3. Dodajcie cukier i jeszcze chwilę smażcie.
  4. Następnie wlejcie ocet, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko duście przez kilka minut.
  5. Zdejmijcie z ognia i dodajcie gorczycę.
  6. Całość doprawcie niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone).
  7. Ostudźcie.
  8. Wymoczone filety odsączcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
  9. Następnie pokrójcie śledzie  na mniejsze kawałki i połączcie z pozostałymi składnikami.
  10. Przechowujcie w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.

Z czym podawać śledzie po kaszubsku?

Tak przygotowane śledzie doskonale smakują w połączeniu ze świeżym chlebem, ale równie dobrze możecie je podać z tłuczonymi lub całymi, ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz także:

Źródło: slodkastrona.com