Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia
ONS/AdobeStock
Newsy

Śledzie po kaszubsku z prostego przepisu Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Lubicie jeść śledzie po kaszubsku? Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje je Magda Gessler. Z jej przepisu smakują naprawdę wybornie.

Magda Gessler to najsłynniejsza polska restauratorka. Na co dzień zajmuje się pracą na planie popularnych show TVN oraz prowadzeniem kilku własnych restauracji. Magda Gessler jest uznawana za niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Jej przepisy słyną z prostoty wykonania i wyrafinowanego smaku. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku to nic innego, jak śledzie pod pomidorowo-cebulową pierzynką. Jak je przygotowuje królowa polskich kulinariów?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler

Mimo iż śledzie wciąż kojarzą się większości z nas z Wigilią, w wielu polskich domach spożywa się je nawet na co dzień, a przynajmniej raz w tygodniu. Przygotujcie śledzie po kaszubsku według Magdy Gessler a zauroczycie się ich smakiem.

Zobacz także
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (najlepiej typu matjas)
  • 300 g cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy (całej)

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe dobrze wypłuczcie, a następnie wymoczcie przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (pamiętajcie, że długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklijcie cebulę pokrojoną w paseczki lub kosteczkę.
  3. Dodajcie cukier i jeszcze chwilę smażcie.
  4. Następnie wlejcie ocet, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko duście przez kilka minut.
  5. Zdejmijcie z ognia i dodajcie gorczycę.
  6. Całość doprawcie niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone).
  7. Ostudźcie.
  8. Wymoczone filety odsączcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
  9. Następnie pokrójcie śledzie  na mniejsze kawałki i połączcie z pozostałymi składnikami.
  10. Przechowujcie w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.

Z czym podawać śledzie po kaszubsku?

Tak przygotowane śledzie doskonale smakują w połączeniu ze świeżym chlebem, ale równie dobrze możecie je podać z tłuczonymi lub całymi, ugotowanymi ziemniakami.

Źródło: slodkastrona.com

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...

Przepis na śledzie w sosie majonezowym według Magdy Gessler
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Obłędnie delikatne śledzie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda zdradziła fantastyczną recepturę na sos majonezowy
Śledzie to smaczna i niesamowicie zdrowa przekąska. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie świąt, ale również na co dzień. Te z sosem majonezowym według przepisu Magdy Gessler wychodzą naprawdę genialnie.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany. Znana restauratorka, Magda Gessler, proponuje spróbować ich w wersji po niemiecku – z sosem majonezowym z dodatkiem anchois, musztardy, cebuli oraz jabłek. Przyrządzony według tej receptury z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzia z sosem majonezowym według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 1 opakowania matiasów w oleju 3 twardych jabłek 2 cebul 250 gramów domowego majonezu 1 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżki octu spirytusowego  5 sztuk anchois 3 łyżek śmietany 36 proc. 4 łyżek cukru Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: W szklanym, wysokim naczyniu (może być wyparzony wcześniej słoik) umieśćcie 4 łyżki domowego majonezu (jeśli nie macie domowego skorzystajcie ze sklepowego, jednak Magda Gessler zachęca do przyrządzenia go samodzielnie). Do majonezu dodajcie anchois i kawałek fileta ze śledzia (dosłownie ¼ fileta). Całość przykryjcie resztą majonezu, musztardą oraz octem, a następnie zblendujcie na gładko. W czystej misce umieśćcie śmietanę, dodajcie do niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wstawcie na dwie godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmijcie ze śmietany przyprawy i dodajcie do niej cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie połączcie z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Jabłka również obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie je w ósemki. Tak przygotowane...

Śledzie po kaszubsku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Śledzie po kaszubsku zniewolą was swoim smakiem. Dzięki 1 trikowi będą tak pyszne, że aż trudno to opisać
Nie ma to jak śledzie w dobrym sosie. Polacy lubią je jeść nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Oto doskonały przepis na śledzie po kaszubsku.

Kiedy najdzie was ochota na zjedzenie smacznego „śledzika”, pierwszym odruchem jest zerknięcie w stronę lodówek w sklepach spożywczych. Czasem jednak od zakupu śledzia w gotowym sosie, odstręcza jego nieapetyczny wygląd czy też nieświeżość. Co zrobić, by śledzie po kaszubsku nabrały smaku? Zamiast tego, warto przygotować sos po swojemu, we własnym domowym zaciszu. Nie będzie to specjalnie trudne, a smak, jakość i świeżość zrekompensują czas poświęcony na przygotowanie potrawy. Samo przygotowanie sosu-marynaty, nie będzie zbyt żmudnym zajęciem. Czas potrzebny będzie jednak na „przegryzienie się” smaków śledzia, przez noc lub dwa dni po nałożeniu go do salaterki. W tym to właśnie czasie, śledzie nabiorą właściwego, perfekcyjnego smaku. Potem wystarczy pajda świeżego, białego pieczywo i uczta gotowa! Przepis na śledzie po kaszubsku Składniki: 50 dag filetów śledziowych a la matias 3 cebule 1 papryka 3 łyżki octu Ziele angielskie Liście laurowe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Kilka łyżek oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego Połowa pomidorów z puszki (krojonych) Przygotowanie: Śledzie włóżcie do miski, zalejcie wodą w celu wymoczenia i odsolenia. Po dwóch godzinach moczenia, zmieńcie wodę i moczcie śledzie następne dwie godziny. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka. Paprykę obierzcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w półplasterki. Rozgrzejcie na patelni olej i duście na nim przez kilka minut cebulę i paprykę. Po chwili dodajcie na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ocet, cukier i przyprawy. Sosu nie powinno się zanadto solić – śledzie pomimo wymoczenia wciąż będą dość słone. Duście wszystko razem do...

Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”
Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym. Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia: - Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku:  - Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. - Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 2 małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1...