Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy

Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”

Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów

W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia:

- Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał.

Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku: 

- Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”.

- Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu. 

Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 500 ml wody
  • 25 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
co zrobić by, śledzie nie były gorzkie

Śledź ma gorzki posmak? Popełniliście 1 banalny błąd. Wiemy jak go naprawić

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia......

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia. Wypróbujcie przepis i przyrządźcie je potem na święta

Przygotowanie:

  1. Zawsze na początku spróbujcie śledzie. Jeśli są za słone, trzeba je moczyć w mleku, aż wypłucze się nadmiar soli. Następnie dokładnie osuszcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Jedną cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a drugą przekrójcie na pół i opalcie palnikiem lub podprażcie na suchej patelni, albo w piekarniku
  3. Do rondelka wlejcie wodę. Dodajcie przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku i opaloną cebulę. Gotujcie na małym ogniu, aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, około 100 ml.
  4. Na koniec przecedźcie wywar i odstawcie do przestygnięcia.
  5. W misce wymieszajcie koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Następnie zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  6. Dodajcie śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec całość wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Śledź najlepiej smakuje następnego dnia.

Źródło: Instagram/Jakub Kuroń gotuje, kuroń.com.pl

Śledzie według Janka Kuronia
ONS/Gotujmy.pl, Igraszki Losu
Newsy
Lubicie śledzie? Te z przepisu Jaśka Kuronia są wyborne. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak
Śledzie muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Nie trzeba ich jednak przygotowywać zawsze w tradycyjny sposób. Pewne smaki pasują do nich niemalże idealnie. Jesteście ciekawi jakie?

Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem. Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii. Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi? Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół. Przepis na śledzie z żurawiną Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie. Składniki: 300 g śledzia matjas lub a'la matjas  2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka 50 g...

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia......
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia. Wypróbujcie przepis i przyrządźcie je potem na święta
Jak zrobić śledzika w sosie musztardowym? Będziecie potrzebowali dwóch rodzajów musztardy i miodu. I oczywiście śledzia.

Zaczyna się śledziowy czas. Przed świętami ten gatunek ryby cieszy się ogromną popularnością w Polsce od wieków. Wiązało się to z przygotowaniami do katolickich świąt, adwentem, postem i niejako wskazanym w tym czasie jedzeniem ryb. Nie bez znaczenia jest też to, że śledź jest delikatną rybą, którą większość osób po prostu uwielbia. A ilość sposobów przyrządzenia surowego, marynowanego, smażonego śledzia jest tak duża, że można o nim mówić bez końca. Miłośnikiem śledzi jest także kucharz, Jakub Kuroń, który postanowił za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych rozbudzić wam apetyty na rybę: - Uwielbiam śledzie! Dlatego do Świąt będę Was zasypywał moimi przepisami na tę rybę! Dziś śledzie w sosie musztardowym!         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 5 łyżek musztardy wikinga 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu np. lipowego 2 żółtka 100 ml oleju np. rzepakowego 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Jeżeli śledzie są słone namoczcie je w mleku, aż stracą nadmierną słoność. Powinno to trwać 3-4 godziny. Osuszcie rybę i pokrójcie na niewielkie kawałki. W osobnej misce wymieszajcie 2 rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na...

śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie! Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 30 dag śledzi typu matias 15 dag koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego) 2 łyżeczki octu Pół szklanki wody 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Kilka liści natki pietruszki Dwie szczypty pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka...

Przepis na śledzia w śmietanie według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Oto ulubione śledzie Kuronia. Z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że powtórzycie je nieraz
Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć m.in. śledzie. Znany kucharz, Jakub Kuroń, zdradził, jak je przygotować. Przepis jest dziecinnie prosty.

Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia - właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania przyrządzane według jego przepisów od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku śledzi z jabłkiem. Można się w nich zakochać. Pyszne śledzie z jabłkiem i śmietaną Niektórzy wolą jadać je w oleju, jeszcze inni z grzybami, jednak zdecydowana większość przepada za wersją ze śmietaną i jabłkiem. Nie inaczej jest w przypadku Kuby Kuronia, który postanowił zdradzić swoim obserwatorom, jak przyrządza tę popularną przekąskę. Receptura jest dziecinnie prosta. Jej odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.  Przepis na śledzie z jabłkiem według Kuby Kuronia Będziecie potrzebować: 500 gramów filetów ze śledzia 2 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 3 łyżek majonezu 2 jabłek 1 cebuli Przypraw: soli oraz pieprzu Przygotowanie: Jeśli używacie matiasów (czyli młodych, słabo solonych śledzi) możecie od razu przystąpić do ich krojenia na mniejsze, 3 centymetrowe kawałki. Jeśli jednak wybrany przez was rodzaj śledzi był konserwowany w solance o bardzo wysokim stężeniu, powinniście najpierw namoczyć rybę w mleku lub wodzie, tak by straciła swój intensywny smak. Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Jabłka również obierzcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pestek, a następnie podzielcie na drobne słupki. Tak przygotowane składniki odciśnijcie z nadmiaru soków i umieśćcie w misce. Do pokrojonych jabłek oraz cebuli dodajcie majonez, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Śledzie przełóżcie na talerz lub półmisek, na którym zamierzacie je zaserwować. Rybę przykryjcie przygotowanym wcześniej sosem. Całość...