Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy

Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”

Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów

W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia:

- Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał.

Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku: 

- Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”.

- Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu. 

Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 500 ml wody
  • 25 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
co zrobić by, śledzie nie były gorzkie

Śledź ma gorzki posmak? Popełniliście 1 banalny błąd. Wiemy jak go naprawić

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia......

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia. Wypróbujcie przepis i przyrządźcie je potem na święta

Przygotowanie:

  1. Zawsze na początku spróbujcie śledzie. Jeśli są za słone, trzeba je moczyć w mleku, aż wypłucze się nadmiar soli. Następnie dokładnie osuszcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Jedną cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a drugą przekrójcie na pół i opalcie palnikiem lub podprażcie na suchej patelni, albo w piekarniku
  3. Do rondelka wlejcie wodę. Dodajcie przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku i opaloną cebulę. Gotujcie na małym ogniu, aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, około 100 ml.
  4. Na koniec przecedźcie wywar i odstawcie do przestygnięcia.
  5. W misce wymieszajcie koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Następnie zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  6. Dodajcie śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec całość wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Śledź najlepiej smakuje następnego dnia.

Źródło: Instagram/Jakub Kuroń gotuje, kuroń.com.pl

Śledzie według Janka Kuronia
ONS/Gotujmy.pl, Igraszki Losu
Newsy
Lubicie śledzie? Te z przepisu Jaśka Kuronia są wyborne. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak
Śledzie muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Nie trzeba ich jednak przygotowywać zawsze w tradycyjny sposób. Pewne smaki pasują do nich niemalże idealnie. Jesteście ciekawi jakie?

Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem. Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii. Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi? Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół. Przepis na śledzie z żurawiną Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie. Składniki: 300 g śledzia matjas lub a'la matjas  2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka 50 g...

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia......
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia. Wypróbujcie przepis i przyrządźcie je potem na święta
Jak zrobić śledzika w sosie musztardowym? Będziecie potrzebowali dwóch rodzajów musztardy i miodu. I oczywiście śledzia.

Zaczyna się śledziowy czas. Przed świętami ten gatunek ryby cieszy się ogromną popularnością w Polsce od wieków. Wiązało się to z przygotowaniami do katolickich świąt, adwentem, postem i niejako wskazanym w tym czasie jedzeniem ryb. Nie bez znaczenia jest też to, że śledź jest delikatną rybą, którą większość osób po prostu uwielbia. A ilość sposobów przyrządzenia surowego, marynowanego, smażonego śledzia jest tak duża, że można o nim mówić bez końca. Miłośnikiem śledzi jest także kucharz, Jakub Kuroń, który postanowił za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych rozbudzić wam apetyty na rybę: - Uwielbiam śledzie! Dlatego do Świąt będę Was zasypywał moimi przepisami na tę rybę! Dziś śledzie w sosie musztardowym!         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 5 łyżek musztardy wikinga 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu np. lipowego 2 żółtka 100 ml oleju np. rzepakowego 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Jeżeli śledzie są słone namoczcie je w mleku, aż stracą nadmierną słoność. Powinno to trwać 3-4 godziny. Osuszcie rybę i pokrójcie na niewielkie kawałki. W osobnej misce wymieszajcie 2 rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na...

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
ONS.pl / kuroń.com.pl
Newsy
Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
Nie tylko karp smażony i w galarecie może pojawić się na waszym stole. Kto wie, może ta ryba smażona z cebulą i grzybami stanie się nową tradycją i w waszej rodzinie.

W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”. Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów. Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu: - Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia Składniki: 300 g pieczarek 3 cebule 250 g karpia 3 liście laurowe 3 łyżki mąki 4 ziarenka pieprzu czarnego Olej do smażenia np. rzepakowy Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej,...

Maria Pakulnis mimo dojrzałego wieku ma piękną figurę. To dlatego, że zamiast słodyczy je..
ONS.pl
Newsy
Maria Pakulnis mimo dojrzałego wieku ma piękną figurę. To dlatego, że zamiast słodyczy je...
Jak mimo upływu lat zachować zgrabną sylwetkę? Maria Pakulnis przekonuje, że sposobem na to jest odpowiednia dieta.

Aktorka Maria Pakulnis wielokrotnie pytana jest o to, jaki jest jej sposób na zgrabną sylwetkę po sześćdziesiątce. Jak zwykle dużą rolę gra zdrowe podejście do odżywiania i… intensywne życie zawodowe! Sposób Marii Pakulnis na szczupłą figurę W wywiadzie udzielonym portalowi internetowemu Maria Pakulnis odpowiedziała na pytania o swoją dietę i styl życia. Jest o to pytana bardzo często i trudno się dziwić – ma 64 lata i wygląda świetnie! Jak wygląda jej dieta? Moi rodzice i dziadkowie ze strony mamy zawsze byli szczupli. Nie obżeram się, ale niczego sobie nie odmawiam. Jem, co chcę, i nie liczę kalorii, bo to przynosi odwrotny skutek. Za słodyczami nie przepadam. Zawsze mówię, że ze słodyczy najbardziej lubię... śledzie. Ponadto Pakulnis pozostaje w formie dzięki bardzo wyczerpującej pracy aktorskiej: Po spektaklu, w którym nie schodzę ze sceny przez dwie i pół godziny, gubię nawet kilogram! Przepis na śledzie w żurawinie Jeśli też chcecie zastąpić słodycze śledziami, to wypróbujcie przepis na śledzie z lekko słodką nutą i dodajcie do nich żurawiny! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kg śledzi w zalewie 15 dag suszonej żurawiny Pół szklanki octu jabłkowego 1 szklanka oleju 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 goździki Pieprz mielony Przygotowanie: Zalejcie żurawinę wrzątkiem i odstawcie na godzinę, by zmiękła. Opłuczcie śledzie z zalewy, przełóżcie do miski i zalejcie kilka razy zimną wodą. Gdy będą już wypłukane, zalejcie śledzie ostatni raz wodą i odstawcie na 2 godziny. Po tym czasie wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie i pokrójcie na równe kawałki. Zalejcie je octem i odstawcie na kwadrans. Cebulę obierzcie i pokrójcie w...