Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym.

Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów

W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia:

- Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał.

Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku: 

- Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”.

- Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu. 

Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 500 ml wody
  • 25 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zawsze na początku spróbujcie śledzie. Jeśli są za słone, trzeba je moczyć w mleku, aż wypłucze się nadmiar soli. Następnie dokładnie osuszcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Jedną cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a drugą przekrójcie na pół i opalcie palnikiem lub podprażcie na suchej patelni, albo w piekarniku
  3. Do rondelka wlejcie wodę. Dodajcie przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku i opaloną cebulę. Gotujcie na małym ogniu, aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, około 100 ml.
  4. Na koniec przecedźcie wywar i odstawcie do przestygnięcia.
  5. W misce wymieszajcie koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Następnie zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  6. Dodajcie śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec całość wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Śledź najlepiej smakuje następnego dnia.

Źródło: Instagram/Jakub Kuroń gotuje, kuroń.com.pl

Zobacz także: