Ciasteczka do kawy to podwieczorek popularny na każdym kontynencie. Jak inne potrawy kuchni regionalnych, także desery mogą być przenoszone od domu do domu i tak trafiać z kuchni jednego kraju do drugiego. Być może w ten sposób na Górnym Śląsku pojawiły się ciasteczka eki, które w Niemczech wypiekają nie z kokosem, tylko z orzechami.

Skąd się wzięły ciasteczka eki?

Łatwiej opowiedzieć jak się je jada, niż skąd się wzięły na Śląsku. Podaje się je na podwieczorek, do gorącej herbaty lub kawy. Są bardzo słodkie, więc nie polecamy słodzenia gorących napojów. Wystarczy zagryzać je ciasteczkami.

Eki to nietypowe ciasteczka z nietypową w języku polskim nazwą. Jada się je niemal wyłącznie na Śląsku. Prawdopodobnie przywędrowały z Niemiec. Przypominają niemieckie orzechowe trójkątne ciasteczka Nussecken.

Tak jak one mają trójkątny kształt i rogi zanurzone w czekoladzie. Być może od tych rogów dostały spolszczoną nazwę, pochodzącą od niemieckiego słowa „ecke”, które oznacza właśnie rogi. Ciasteczka eki to szybko zagniatane, krucha ciasteczka, z dżemem i wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

Przepis na szybkie ciasteczka eki

Składniki:

  • Pół kostki masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 jajka
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli

Składniki na masę kokosową:

  • 250 g wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • Dżem wiśniowy do posmarowania ciasta
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Pół kostki masła roztopcie, przestudźcie i połączcie ze szklanką cukru, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagniećcie ciasto i wyłóżcie na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę, wielkości 40 cm x 40 cm.
  2. Wyłożone, rozciągnięte ciasto posmarujcie dżemem.
  3. Przygotujcie masę kokosową. W rondlu roztopcie drugą połówkę kostki masła, wystudźcie ją, a następnie dodajcie cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszajcie, aby wszystko dobrze się rozpuściło. Teraz dodajcie wiórki kokosowe i jajka, po czym znowu dokładnie wymieszajcie.
  4. Masę kokosową nałóżcie na przygotowane ciasto z dżemem.
  5. Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut do czasu zazłocenia się kokosu.
  6. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto pokrójcie w trójkąty i ozdóbcie polewą czekoladową rogi ciastek.

Źródło: O2, DDTVN