Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut.
Adobe Stock
Newsy

Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut, upieczecie w pół godziny

Szybko wyróbcie kruche ciasto. Dodajcie ulubiony dżem i wiórki kokosowe. Będzie potrzebna też czekolada do zatopienia rogów trójkątnego ciasteczka. Tak powstają ciastka eki.

Ciasteczka do kawy to podwieczorek popularny na każdym kontynencie. Jak inne potrawy kuchni regionalnych, także desery mogą być przenoszone od domu do domu i tak trafiać z kuchni jednego kraju do drugiego. Być może w ten sposób na Górnym Śląsku pojawiły się ciasteczka eki, które w Niemczech wypiekają nie z kokosem, tylko z orzechami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wzięły ciasteczka eki?

Łatwiej opowiedzieć jak się je jada, niż skąd się wzięły na Śląsku. Podaje się je na podwieczorek, do gorącej herbaty lub kawy. Są bardzo słodkie, więc nie polecamy słodzenia gorących napojów. Wystarczy zagryzać je ciasteczkami.

Eki to nietypowe ciasteczka z nietypową w języku polskim nazwą. Jada się je niemal wyłącznie na Śląsku. Prawdopodobnie przywędrowały z Niemiec. Przypominają niemieckie orzechowe trójkątne ciasteczka Nussecken.

Tak jak one mają trójkątny kształt i rogi zanurzone w czekoladzie. Być może od tych rogów dostały spolszczoną nazwę, pochodzącą od niemieckiego słowa „ecke”, które oznacza właśnie rogi. Ciasteczka eki to szybko zagniatane, krucha ciasteczka, z dżemem i wiórkami kokosowymi.

Zobacz także
Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut

ciasteczka serowe

Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać

Przepis na szybkie ciasteczka eki

Składniki:

  • Pół kostki masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 jajka
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli

Składniki na masę kokosową:

  • 250 g wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • Dżem wiśniowy do posmarowania ciasta
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Pół kostki masła roztopcie, przestudźcie i połączcie ze szklanką cukru, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagniećcie ciasto i wyłóżcie na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę, wielkości 40 cm x 40 cm.
  2. Wyłożone, rozciągnięte ciasto posmarujcie dżemem.
  3. Przygotujcie masę kokosową. W rondlu roztopcie drugą połówkę kostki masła, wystudźcie ją, a następnie dodajcie cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszajcie, aby wszystko dobrze się rozpuściło. Teraz dodajcie wiórki kokosowe i jajka, po czym znowu dokładnie wymieszajcie.
  4. Masę kokosową nałóżcie na przygotowane ciasto z dżemem.
  5. Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut do czasu zazłocenia się kokosu.
  6. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto pokrójcie w trójkąty i ozdóbcie polewą czekoladową rogi ciastek.

Źródło: O2, DDTVN

andrzejkowe ciasteczka z wrozba
Gotujmy.pl/bąbelek85
Przepisy
Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą to świetna zabawa dla dużych i małych 
Kilka składników, które na pewno masz w domu i karteczki z miłą wróżbą to pomysł na fajną andrzejkową zabawę.

Pomysły na andrzejkowe zabawy  Choć w tym roku nie będziemy świętować andrzejek tak hucznie jak w poprzednich latach to nadal warto zorganizować je w rodzinnym, okrojonym składzie. Obok tradycyjnych zabaw takich jak lania wosku i interpretowania otrzymanych kształtów, rzucania długiej skórki z jabłka za siebie czy przekładania butów warto przygotować również pyszne ciasteczka z wróżbami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a sprawiają bardzo dużo frajdy podczas otwierania.  Pamiętaj, żeby wróżby były pozytywne i miłe, dzięki temu z pewnością wywołają uśmiech na twarzach domowników i gości. Taką zabawę pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ciasto jest zwarte i nietłuste, dlatego karteczki po wyjęciu z rogalików nie będą poplamione. Przepis na ciasteczka z wróżbą  Do ich przygotowania wcale nie potrzeba wielu składników. Z pewnością każda pani domu ma je w swojej kuchni. Bo kto z nas nie ma masła, mąki proszku do pieczenia czy cukru? Ciasto można wzbogacić dodając do masy kilka kropli zapachu. Doskonale współgra waniliowy albo pomarańczowy. Koniecznie zanotuj w zeszycie ten prosty przepis, bo sprawdzi się nie tylko na andrzejki. W ciągu 20 minut pachnące rogaliki będą gotowe do podania, więc jeśli masz niespodziewanych gości to szybko przygotujesz małą przekąskę do kawy czy herbaty.  300 g mąki  2 łyżki masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 kopiaste łyżki cukru pudru  Cukier puder do posypania  Karteczki z wróżbami  Przygotowanie  Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia.   Dodaj miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej.  Całość dokładnie zagnieć. Ciasto będzie zwarte i dość twarde.  Na stolnicy lub blacie...

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...