Soleier, czyli śląski przepis na jajka w zalewie kminkowej. Zachwyćcie się tym regionalnym przysmakiem 
Flickr
Newsy

Soleier, czyli śląski przepis na jajka w zalewie kminkowej. Zachwyćcie się tym regionalnym przysmakiem 

Jajka w zalewie kminkowej to tradycyjna śląsko-opolska potrawa. Przepis przekazywany z pokolenia na kolejne pokolenie zapracowanych pań domu. Proste w przygotowaniu. Zapewnią szybki i smaczny posiłek, gdy nie macie czasu na jego zrobienie.  

Jaka w zalewie kminkowej to w Opolu soleiery lub zalzajery. Od niedawna oficjalna potrawa regionalna Opolszczyzny. Dla Opolan to smak dzieciństwa. Spróbujcie, a też go pokochacie. 

Potrawa na dni, gdy nie macie sił gotować 

Gdy nie macie sił by przyrządzić obiad przydają się tak zwane gotowce. Jednym z nich są właśnie jajka w zalewie kminkowej. A to dlatego, że po przygotowaniu można je przechowywać nawet 14 dni bez lodówki.  

Jajka kminkowe towarzyszyły śląskim gospodyniom już w XIX wieku. W okresach przedświątecznych, gdy nie miały czasu na gotowanie obiadów, stawiały po prostu słój z jajkami na stole. Każdy brał, ile chciał, odciążając zapracowane kobiety. 

Zobacz także
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Przyda się wam do tego sól

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Przyda się wam do tego sól

Jak szybko wyjąć ugotowane jajka z wody? Nie potrzebujecie nawet łyżki – weźcie ten nietypowy gadżet

Jak szybko wyjąć gorące ugotowane jajka z wody? Nie potrzebujecie łyżki. Weźcie ten nietypowy gadżet

Przepis na śląskie jajka w zalewie kminkowej: 

Składniki:

  • jajka (6 sztuk) 

  • 1 l wody 

  • 1 opakowanie kminu ziarnistego 

  • 1 cebula 

  • ziele angielski 

  • ziarna gorczycy 

  • liść laurowy 

  • sól 

Jeżeli macie do dyspozycji bardzo duży słój, wtedy odpowiednio zwiększcie ilość składników.

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka ugotujcie na twardo. 

  1. Przygotujcie zalewę w proporcji 2 duże łyżki soli na litr wody. 

  1. Gotujcie ją z cebulą, aż do zeszkliwienia cebuli. 

  1. Dodajcie opakowanie kminku ziarnistego, ziele angielskie, ziarna gorczycy oraz liść laurowy. 

  1. Ugotowane jajka umieśćcie w słoju lub zakrywanym naczyniu i zalejcie zalewą. 

  1.  Odczekajcie 4-5 dni, aż nabiorą smaku.  

Tradycyjnie jedzono je z ogórkami kiszonymi i chlebem. Dziś możecie pokusić się o większą fantazję dodając do nich sałatkę, wiejską szynkę czy maślane grzanki. 

Smacznego! 

Kminek to doskonałe rozwiązanie na ból brzucha 

Kminek jest od wieków stosowany jako naturalne remedium na schorzenia układu pokarmowego, objawiające się bólem brzucha, wzdęciami i zaparciami. Jedną z najciekawszych właściwości tej przyprawy jest również zdolność do zmniejszania przewlekłego stanu zapalnego w obrębie jelit.

Dodatkowo, a może przede wszystkim jest bogatym źródłem: witaminy A, potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz niacyny.   

Źródło: strzelceopolskie.naszemiasto.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Szybki i przepyszny żurek na maślance. Ta receptura ma swoją historię. Z tym przepisem zawsze się udaje 
Jeśli chcecie zrobić żurek na szybko, koniecznie sprawdźcie, jak robi się go na maślance. Z tego przepisu zawsze wychodzi przepyszny!

Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje. Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.   Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak.  Żurek na domowym zakwasie  Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej. Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu. Szybki żurek na maślance Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje.  Do zrobienia żurku będziecie potrzebować: 1 l maślanki 1 mała śmietanka słodka 12 procent 3 jajka 1 łyżeczka kminku Liść laurowy Szczypta majeranku Szczypta soli i pieprzu Pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej  Łyżka chrzanu Ziemniaki  Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie. Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek.  Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu.  W międzyczasie posiekajcie koperek. Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie...

Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody
Pixabay
Newsy
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody
Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne po rosyjsku. Czym się różnią od polskich ogórków małosolnych? Do ich przygotowania nie używa się wody, kisi się je na sucho.

Tradycyjny przepis na zrobienie ogórków małosolnych wymaga użycia wody. A co powiecie na ogórki małosolne bez tego składnika? Niemożliwe? A jednak! Ogórki małosolne po rosyjsku robi się na sucho. Bez wody. A smakują wybornie! Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku jest bardzo prosty. Wszystko, czego potrzebujecie to oczywiście świeże ogórki gruntowe, sól, gorczyca, czosnek, kawałek chrzanu i koper. Co ciekawe – do zrobienia takich ogórków wcale nie potrzebujecie wody, ponieważ robi się je „na sucho”. Wystarczy wam... woreczek strunowy. Składniki: ogórki korniszony 500 g sól kamienna 1 łyżeczka gorczyca 1/2 łyżeczki ząbek czosnku 1 szt. ziele angielskie 1-2 szt. liść laurowy 2 szt. chrzan kawałek koper świeży 1-2 gałązki Przygotowanie: Ogórki korniszony gruntowe opłukać dokładnie kilka razy wodą. Poodcinać końcówki z obu stron. Przygotować woreczek z suwakiem, włożyć do niego opłukany i świeży koper, kawałek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy i pokrojony ząbek czosnku. Włożyć ogórki i wsypać sól. Zamknąć suwakiem woreczek i dobrze potrząsnąć woreczkiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....

Gotujecie bigos czy pieczecie?
AdobeStock
Newsy
Gotujecie bigos czy pieczecie? Druga metoda ma jedną niebywałą zaletę
Niektórzy zamiast długiego gotowania bigosu, wolą upiec go w piekarniku. Metoda ta ma pewną niebywałą zaletę. Przeczytajcie.

Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos? Sekret idealnego bigosu Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika? Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos? Przepis na bigos z piekarnika Składniki: ok. 1 kg kiszonej kapusty ok. 400 g kapusty włoskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 garście suszonych grzybów Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie.  1/5 szklanek wywaru z żeberek 2 łyżki smalcu Przygotowanie: Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie,...