Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
AdobeStock
Newsy

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały

Podczas gdy ludzie uwielbiają jej charakterystyczny i kojący zapach, owady trzymają się od niej z daleka. Mowa o lawendzie. Ale czy wiecie, że kwiat ten można także wykorzystać do zrobienia pysznej i orzeźwiającej lemoniady?
Anna Borkowska
lipiec 16, 2021

Lawenda to piękna fioletowa roślina o niezwykłym, kojącym zapachu. Kwiat ten ma bogate zastosowanie nie tylko jako naturalny środek na niechciane owady, ale także jest wykorzystywany w kuchni oraz ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że lawenda sprawdza się w leczeniu schorzeń neurologicznych układu nerwowego, a także może pomóc przy bezsenności, wypadaniu włosów, stresie a nawet bólu pooperacyjnym. Na co dzień wielu z nas stosuje ją jednak jako naturalny odstraszacz na owady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lawenda jako odstraszacz na owady

Dzięki swojemu aromatowi, lawenda doskonale się sprawdza jako odstraszacz na owady. Podczas gdy my kochamy jej intensywny zapach, przykładowo komary czy mole wprost go nie znoszą. Zawieście przy oknie kilka gałązek lawendy a komary będą się trzymały z dala od waszego domu. To samo stanie się z molami w waszej szafie.

Zobacz także

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Pixabay

Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Lemoniada z lawendy to doskonały pomysł na upalne letnie dni. Do jej przygotowania będziecie potrzebować:

  • garści ususzonych kwiatów lawendy
  • wody
  • łyżki miodu
  • kilku kostek lodu do wrzucenia na koniec
  • kilku plasterków cytryny

Przygotowanie:

  1. Kwiaty zaparzcie w ilości: 1 łyżeczka na filiżankę.
  2. Woda powinna mieć temp. około 96 stopni, a całkowity czas parzenia to 5 minut (maksymalnie 10).
  3. Po zaparzeniu lemoniady lawendowej ostudźcie ją, dodajcie do niej łyżkę miodu i schłodźcie napar.
  4. Miksturę należy podawać z kostkami lodu, najlepiej w schłodzonej szklance.

Ten pyszny i pachnący ziołami napój idealnie się sprawdzi w upalne lato. Możecie do niego dorzucić plasterek cytryny – lemoniada zyska wtedy dodatkowe orzeźwienie i smak.

Lemoniada z lawendy nie tylko doskonale ukoi wasze pragnienie ale też pomoże wam zwalczyć stres.

Właściwości zdrowotne lawendy

Lawenda i wytwarzany z niej olejek lawendowy, mają wiele korzyści zdrowotnych.

Oto tylko niektóre z nich:

Działa uspokajająco

Badania wykazały, że już samo wdychanie olejku lawendowego ma działanie kojące i uspokajające układ nerwowy. Kwiat ten świetnie się sprawdza jako naturalny sposób leczenia zmęczenia, stresu, depresji oraz niepokoju.

Łagodzi nudności

Wdychanie kwiatów lawendy pomaga zwalczyć poranne nudności oraz pokonać chorobę lokomocyjną.

Łagodzi bóle głowy

Wdychanie olejku z lawendy łagodzi także ból głowy. Możemy posmarować nim skronie, czoło i szyję (szczególnie za uszami), aby w naturalny sposób zniwelować ból.

Poprawia jakość snu

Jeżeli macie w domu dyfuzor, dodajcie do niego kilka kropli olejku lawendowego i umieśćcie przy łóżku w nocy. Kojący zapach lawendy może pomóc zrelaksować umysł i ciało oraz poprawić ogólnie sen.

Leczy drobne rany

Nałóżcie na ranę odrobinę olejku lawendowego i wody destylowanej. Taka mikstura pomoże w regeneracji komórek i szybszym gojeniu się rany.

Ponadto, olejek z lawendy:

  • łagodzi też skurcze menstruacyjne
  • odżywia skórę
  • nawilża spierzchnięte usta
  • pomaga w walce z opryszczką
  • zwalcza trądzik
  • niweluje przebarwienia słoneczne
  • stymuluje wzrost włosów
  • pomaga w walce z łupieżem

Jak można wykorzystać lawendę w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych zastosowań lawendy w kuchni.

Możecie:

Źródło: czajonikowy.com.pl, timesofindia.com

propolis
AdobeStock
Newsy Znakomity nie tylko na nękające nas jesienią i zimą choroby dróg oddechowych. Poznaj największe korzyści zdrowotne propolisu
W stu procentach naturalny lek, pomocny przy wielu dolegliwościach. Poznaj cudowne właściwości propolisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Co jest najlepsze na przeziębienie? Oczywiście miód! A czy próbowaliście propolisu? Jego właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące! Warto stosować go zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Jak powstaje propolis? Propolis, czyli kit pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatów. Kit może mieć różny kolor i grubość – to zależy od tego z jakich roślin owady zebrały pyłek. Propolisem wylepiają one wnętrze ula i tworzą w nim drogi którymi wlatują do środka. Kit pszczeli służy też tym owadom do zabezpieczania ich ula przed nadchodzącą zimą. Ponoć pszczelarze na podstawie obserwacji propolisu mogą przewidzieć nadejście srogiej zimy! Właściwości propolisu Kit pszczeli znany jest głównie jako remedium na wszelkie choroby wywoływane przez grzyby. Pomaga on leczyć m.in. grzybicę skóry i paznokci. Nieocenione jest także jego działanie przeciwwirusowe, bardzo pomocne przy wszelkich zakażeniach. Łagodzi skórę podrażnioną od opryszczki oraz goi afty powstające w jamie ustnej. Propolis stosuje się także w przypadku uszkodzeń skóry – przyśpiesza procesy ziarninowania oraz bliznowacenia, dlatego jest nieoceniony podczas leczenia oparzeń i ran. Jak stosować propolis? Propolis można spotkać pod postacią: Ekstraktu – stosuje się go doustnie na przeziębienia i w profilaktyce przeciwnowotworowej Maści – na oparzenia i rany na skórze oraz w obrębie jamy ustnej i ust Czopków – na hemoroidy Globulek – na infekcje i podrażnienia pochwy

Przeczytaj
przyprawy
Pixabay
Newsy 7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.
Anna Borkowska
grudzień 04, 2020

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Przeczytaj
Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Przeczytaj
Fusy
Flickr/Luc Legay
Newsy Pijesz sypaną kawę? Nie wyrzucaj fusów, mają mnóstwo świetnych zastosowań, które cię zaskoczą
Lubisz poranną kawkę? A co z fusami? Zostaw na później. Zdradzamy kilka sprytnych pomysłów, jak je wykorzystać.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Fusy z kawy są m.in. świetną odżywką dla roślin - pełną fosforu, potasu, magnezu i związków azotu. Zobacz inne sposoby na wykorzystanie właściwości fusów z kawy. Niektóre z was totalnie was zaskoczą! Cenny odpad Wiele z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki świeżo parzonej kawy. Ten uwielbiamy produkt można wykorzystać nie tylko do przyrządzania aromatycznego napoju. Podpowiadamy, jak z kawy i z kawowych fusów wykonać chociażby naturalne kosmetyki oraz jak wykorzystać je w domu. Fusy z kawy są właśnie tym z odpadów, których nie warto wylewać do zlewu ani od razu wyrzucać do kosza. Tych małych, czarnych ziarenek można użyć na wiele sposobów. Przeczytajcie w jakie sposób. Kto by pomyślał, że dzięki kawie możemy zadbać o zdrową skórę czy usunąć brzydkie zapachy? 1. Ekologiczny peeling Fusy z kawy to najlepszy pomysł na domowe SPA. Możesz je zrobić we własnej łazience! Zanim jednak rozpoczniecie ten bajkowy relaks, trzeba przygotować kilka dodatkowych składników. Musicie mieć pod ręką ulubiony olej, brązowy cukier, fusy z kawy i odrobinę cynamonu. Peeling domowej produkcji z naturalnych składników przede wszystkim nie będzie was uczulać. Peeling kawowy pomoże też rozprawić się ze pomarańczową skórką. Poprawi krążenie krwi i wygładza skórę. Po peelingu z kawy możecie na ciało nałożyć swój ulubiony balsam. 2. Płukanka do włosów Na bazie fusów można też zrobić płukankę do włosów. Kofeina zawarta w kawie pobudzi cebulki włosów do wzrostu. Co więcej, nada kosmykom wyjątkowy blask i delikatnie je przyciemni. Domowej roboty płukanki mogą używać głównie brunetki i szatynki. Wystarczy ostudzone fusy pomieszać z wodą i wetrzeć we...

Przeczytaj