
Po ciężkim posiłku, poza uczuciem znużenia i braku energii, często pojawia się jeszcze jedna, dokuczliwa dolegliwość, czyli popularne niestety wzdęcia. Napięty, twardy brzuch to nic przyjemnego - ubrania są opięte, trudno znaleźć wygodną pozycję do siedzenia, a do tego przechodzi jakakolwiek ochota na inne jedzenie.
Dla wielu osób takie objawy nie są niczym rzadkim - w końcu polska kuchnia obfituje w potrawy, które powodują uporczywe wzdęcia. Jednak na wyciągnięcie ręki macie zioła, które pomogą wam uporać się z tym problemem.
Napar na wzdęcia z werbeny i kocimiętki - jak działa?
Jednym z naturalnych sposobów na wzdęcia jest prosty, ziołowy napar z werbeny cytrynowej oraz kocimiętki. Obie te rośliny można hodować we własnym ogródku. Poza walorami dekoracyjnymi, wykazują się cennymi właściwościami, które warto wykorzystać.
Werbena cytrynowa znana jest z tego, że działa rozkurczowo. Pomaga przy bólu żołądka, a także przy bólu menstruacyjnym, a nawet migrenie. Wykazuje się też właściwościami uspokajającymi, dlatego werbenę poleca się osobom, które mają kłopoty z zasypianiem i nadmiernym stresem. Sprawdzi się też przy przeziębieniu, ze względu na działanie przeciwzapalne.
Z kolei kocimiętka łagodzi objawy biegunki i niestrawności oraz wspiera prawidłową pracę jelit. Poza tym jej działanie jest podobne do werbeny - uspokaja, zmniejsza dolegliwości związane z bólem głowy czy przeziębieniem oraz może pomóc przy problemach z koncentracją wywołanych nerwami.
Sama nazwa kocimiętki związana jest z efektem, jaki wywołuje ona u kotów. Zawarty w tej roślinie nepetalakton działa na nie pobudząco i rozluźniająco. Kot po kontakcie z kocimiętką może być pełen energii, bardzo przyjacielski i chętny do zabawy.
Jak zrobić napar na wzdęcia?
Składniki:
-
2 gałązki werbeny cytrynowej
-
2 gałązki kocimiętki
-
3-4 zmielone ziarna kardamonu
-
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
-
Do małego imbryczka włóżcie gałązki kocimiętki, werbeny oraz zmielony kardamon i cynamon.
-
Zalejcie wrzątkiem i parzcie przez 10 minut.
-
Po tym czasie odcedźcie napar i przelejcie do filiżanek. Dla smaku możecie osłodzić go miodem.