Po ciężkim posiłku, poza uczuciem znużenia i braku energii, często pojawia się jeszcze jedna, dokuczliwa dolegliwość, czyli popularne niestety wzdęcia. Napięty, twardy brzuch to nic przyjemnego - ubrania są opięte, trudno znaleźć wygodną pozycję do siedzenia, a do tego przechodzi jakakolwiek ochota na inne jedzenie.

Dla wielu osób takie objawy nie są niczym rzadkim - w końcu polska kuchnia obfituje w potrawy, które powodują uporczywe wzdęcia. Jednak na wyciągnięcie ręki macie zioła, które pomogą wam uporać się z tym problemem. 

Napar na wzdęcia z werbeny i kocimiętki - jak działa?

Jednym z naturalnych sposobów na wzdęcia jest prosty, ziołowy napar z werbeny cytrynowej oraz kocimiętki. Obie te rośliny można hodować we własnym ogródku. Poza walorami dekoracyjnymi, wykazują się cennymi właściwościami, które warto wykorzystać. 

Zobacz także:

Werbena cytrynowa znana jest z tego, że działa rozkurczowo. Pomaga przy bólu żołądka, a także przy bólu menstruacyjnym, a nawet migrenie. Wykazuje się też właściwościami uspokajającymi, dlatego werbenę poleca się osobom, które mają kłopoty z zasypianiem i nadmiernym stresem. Sprawdzi się też przy przeziębieniu, ze względu na działanie przeciwzapalne.

Z kolei kocimiętka łagodzi objawy biegunki i niestrawności oraz wspiera prawidłową pracę jelit. Poza tym jej działanie jest podobne do werbeny - uspokaja, zmniejsza dolegliwości związane z bólem głowy czy przeziębieniem oraz może pomóc przy problemach z koncentracją wywołanych nerwami. 

Sama nazwa kocimiętki związana jest z efektem, jaki wywołuje ona u kotów. Zawarty w tej roślinie nepetalakton działa na nie pobudząco i rozluźniająco. Kot po kontakcie z kocimiętką może być pełen energii, bardzo przyjacielski i chętny do zabawy.

Jak zrobić napar na wzdęcia?

Składniki:

  • 2 gałązki werbeny cytrynowej

  • 2 gałązki kocimiętki

  • 3-4 zmielone ziarna kardamonu

  • szczypta cynamonu 

Przygotowanie:

  1. Do małego imbryczka włóżcie gałązki kocimiętki, werbeny oraz zmielony kardamon i cynamon. 

  2. Zalejcie wrzątkiem i parzcie przez 10 minut.

  3. Po tym czasie odcedźcie napar i przelejcie do filiżanek. Dla smaku możecie osłodzić go miodem.