Skuteczna maść na bolące stawy. Ta stara receptura z jadalnych składników przyniesie im ulgę
Flickr
Newsy

Skuteczna maść na bolące stawy. Ta stara receptura z jadalnych składników przyniesie im ulgę

Cierpicie na bóle stawów? Warto wypróbować dawną, domową recepturę na tego typu dolegliwości - maść z miodu i musztardy. 

Ból kolana czy barku niewątpliwie przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu, spowalniając lub uniemożliwiając prace domowe. By go przerwać, sięgacie zwykle po różnego rodzaju medykamenty, w tym środki przeciwbólowe. Jednak apteczne specyfiki działają często tylko przez chwilę, a później ból powraca.

Naturalna medycyna oferuje nam jednak rozmaite środki zaradcze, które pomagają złagodzić różne dolegliwości, np. te wywołane przez zapalenie stawów. Ból, który towarzyszy zapaleniu jest dotkliwy i bardzo uciążliwy. Z takim bólem musieli sobie radzić również wasi dziadkowie.  

Nie mając dostępu do współczesnych metod łagodzenia bólu, wykorzystywali, to co znaleźli m.in. w gospodarstwie domowym. Były to sposoby i receptury tak proste i skuteczne, a jednocześnie nieinwazyjne, że grzech ich nie wykorzystać, gdy cierpicie. 

Jak przygotować okład na bolące kolano z musztardy i miodu? 

Składniki:

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka zwykłej musztardy 

  • 1 łyżka sody 

  • 1 łyżka soli 

Sposób przygotowania i użycia: 

  1. Wymieszajcie wszystkie składniki ze sobą i nałóżcie na bolące kolano. 

  1. Następnie owińcie je folią i obandażujcie gazą. Najlepiej zrobić to przed snem, by okład nie przeszkadzał wam w codziennych aktywnościach.  

  1. Rano spłuczcie maść wodą.  

  1. Kurację powtarzajcie przez kilka dni. 

  1. Po tym czasie wasze dolegliwości bólowe powinny ustąpić. Okład ten pomoże nie tylko na ból, ale także na wodę w kolanie. 

Zobacz także
Zwykle używamy ich, gdy boli nas żołądek. Mało kto wie, że to świetny sposób na porost włosów

Używamy ich, gdy boli nas żołądek. Mało kto wie, że to też świetny sposób na porost włosów

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis

Czy chrzan i kapusta również poradzą sobie z bólem?

Przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości wykazuje również okład z chrzanu. By go przygotować należy zetrzeć korzeń chrzanu. Świeżo starty chrzan umieśćcie na gazie, którą przykładacie do bolącego miejsca i owijacie folią. Można go również przyłożyć do klatki piersiowej, żeby złagodzić kaszel i stan zapalny. 

Kolejną dawną, naturalną metodą przeciwbólową jest okład z liści kapusty. Zanurzcie je na parę minut w ciepłej wodzie, by były bardziej elastyczne, osuszcie i umieśćcie między dwoma kawałkami folii. Następnie połóżcie na płaskiej powierzchni i lekko rozwałkujcie. Ta czynność pozwoli uwolnić lecznicze substancje z liści.  

Teraz możecie nałożyć je na kolano lub spuchniętą kostkę, przykryć gazą i owinąć bandażem. Z takim okładem dobrze jest posiedzieć lub poleżeć kilka godzin, więc najlepszą porą na jego nałożenie będzie wieczór. 

Źródło: portal.abczdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne
Przygotujcie ogórki małosolne z odrobiną miodu i papryczki chili. Jesteśmy pewni, że będziecie się nimi zajadać i będą hitem tegorocznego grilla!

Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika. Ogórki małosolne z chili i miodem Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania. Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne! Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1 papryczka chili 1 łyżka miodu 1 litr wody 1 łyżka soli 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu) 1-2 gałązki koperku 1 ząbek czosnku Liść dębu lub wiśni Przygotowanie: Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się...

Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy (na zmarznięte stopy, na odprężenie)
AdobeStock
Newsy
Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy
Na co dzień owijamy w nią mięso, ryby i owoce. A co powiecie na to, żeby owinąć folią aluminiową stopy lub inne części ciała?

Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie w kulinariach, ale także poza nimi. Jak wykorzystać ją w codziennym życiu? Niektóre triki mogą was  zaskoczyć. Dlaczego warto owinąć folią aluminiową stopy? Dopadło was przeziębienie lub grypa? Możecie przyspieszyć proces wracania do zdrowia – wystarczy, że użyjecie folii aluminiowej. Owińcie stopy 5-7 warstwami folii i pozostawcie na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę, a następnie owińcie kolejne 5-7 warstw wokół stóp na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę i powtórzcie proces jeszcze raz. Poczujecie się lepiej w mgnieniu oka! Folia aluminiowa świetnie się sprawdza nie tylko w przypadku grypy czy przeziębienia. Ma ona też kilka innych leczniczych właściwości. Owijanie części ciała folią aluminiową może przynieść wiele korzyści: Na marznięcie stóp. Dzięki swoim właściwościom, folia aluminiowa może skutecznie chronić ciało przed chłodem i doskonale utrzymywać ciepło Świetna na zmęczenie. Ponieważ folia reorganizuje kanały energii w ciele, może pomóc nam się zrelaksować. Włóżcie dwa małe paski folii do lodówki na kilka godzin, a następnie umieśćcie je pod oczami. Gdy je zdejmiecie, poczujecie się bardziej rozbudzeni Łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów. Folia może również pomóc na drętwienie lub ból stawów. Okresowe owijanie palców folią aluminiową może pomóc złagodzić ból związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi ból po oparzeniach. Po oczyszczeniu rany i przykryciu jej warstwą gazy, można owinąć ją folią, aż ból ustąpi Jeśli odczuwacie ból mięśni, folia może pomóc złagodzić wasz ból. Delikatnie nawijajcie folię wokół bolącego obszaru, a następnie...

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
Co zrobić, że by chrzan jak najdłużej zachował świeżość? Skorzystajcie z naszych porad.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez chrzanu. To nie tylko doskonały dodatek do ogórków kiszonych, ale też jeden z podstawowych składników ćwikły. Jak przechowywać korzenie chrzanu? Co zrobić z otwartym chrzanem w słoiczku, by jak najdłużej zachował świeżość? Jak wybrać dobry chrzan? Świeży korzeń chrzanu jest dostępny przez cały rok, ale szczyt sezonu i wykorzystania jego w kulinariach przypada na wiosnę - mowa tutaj choćby o daniach wielkanocnych. Wybierając w sklepie lub na targu chrzan zwróćcie uwagę, aby jego korzenie były jędrne i nie miały pleśni oraz miękkich lub zielonych plam. Starsze korzenie chrzanu zwykle są wyschnięte i wysuszone. Mogą nawet zacząć kiełkować. Takiego chrzanu nie warto już kupować.  Jak przechowywać chrzan? Wszystko zależy od tego, jaki chrzan mamy do dyspozycji. Korzenie dobrze jest przechowywać w wilgotnym, zimnym środowisku, takim jak lodówka. Idealna jest plastikowa torba z wilgotnym ręcznikiem papierowym na dnie. Można je również przechowywać w piwnicy, jeśli zapewniona jest w niej odpowiednia wilgotność. Poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania chrzanu. Cały korzeń chrzanu możecie trzymać w lodówce. Najpierw dokładnie go umyjcie i osuszcie a następnie zawińcie w folię spożywczą. Tak przygotowany chrzan trzymajcie w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw. Sklepowy chrzan. Gotowy, kupny chrzan możecie trzymać w lodówce nawet ok. 3 miesięcy. Jednak pamiętajcie, że z czasem straci on swoją ostrość i najlepiej jest zużyć go w ciągu 3 do 4 tygodni. Kiedy zauważycie, że wasz chrzan zaczyna nabierać ciemnego koloru, najwyższa pora go wyrzucić. W piwnicy. Jeśli macie do dyspozycji większe ilości korzeni chrzanu, możecie trzymać go w piwnicy w temp. 0-3...

Przepis na syrop odchudzający z chrzanu i imbiru
Adobe Stock
Newsy
Pijąc ten syrop możecie stracić nawet 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej dziennie. Przepis jest banalnie prosty
O niesamowitych właściwościach domowego syropu z imbiru i chrzanu, wiedzą tylko nieliczni. Pijcie go 2 razy dziennie a w mig zrzucicie zbędne kilogramy.

Świeży imbir i chrzan, przydają się nie tylko do gotowania. Można ich również użyć do przyrządzenia przepysznej, rozgrzewającej herbaty czy odchudzającego syropu. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach, a potem bierzcie się do roboty. W końcu kilogramy same nie znikną, chociaż… Niesamowite właściwości chrzanu Regularne spożywanie chrzanu, może was zabezpieczyć nie tylko przed różnego rodzaju infekcjami, ale również grypą czy anginą. Ta niewinnie wyglądająca roślina doskonale chroni wasz układ oddechowy oraz moczowy, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie zmęczenia. W chrzanie nie brakuje cennych witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów – potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz magnezu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że oprócz działania odchudzającego, chrzan idealnie uspokaja nerwy. Cudowne właściwości imbiru Imbir to kolejny, cudowny produkt, który każdy z was powinien mieć w swojej kuchni. Nie tylko pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem, ale również likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości, wspomaga pracę mózgu oraz działa moczopędnie. Większość z was zapewne dobrze wie, że imbir doskonale rozgrzewa organizm, a co za tym idzie - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego tak często dodajemy do herbaty, szczególnie jesienią i zimą.  Przepis na syrop z imbiru i chrzanu Nie ulega wątpliwości, że syrop na bazie imbiru i chrzanu, to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niemu każdego dnia możecie tracić aż 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej. Będziecie potrzebować Kawałka świeżego imbiru Kawałka świeżego chrzanu 2 łyżek cynamonu 3 łyżek płynnego miodu 4 cytryn Przygotowanie Imbir i chrzan...