Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek. Prosty przepis na skrzydełka z grilla
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek. Prosty przepis na skrzydełka z grilla

Sezon grillowy trwa. Co powiecie na pyszne i idealnie mięciutkie skrzydełka w piwnej glazurze z dodatkiem sosu sambal oelek?

Sezon grillowy w pełni. Jeśli nie rozpalaliście jeszcze w tym roku grilla, gorąco was do tego zachęcamy. Piękna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i wspólnemu biesiadowaniu. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na skrzydełka z grilla koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na skrzydełka w piwnej glazurze z dodatkiem sosu sambal oelek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek

Lubicie jeść skrzydełka i chcecie przygotować je na grillu? Koniecznie sprawdźcie ten przepis! Dzięki połączeniu marynaty z piwa, przypraw i sosu sambal oelek, skrzydełka wychodzą naprawdę pyszne, mięciutkie a mięso dosłownie samo odchodzi od kości. Przygotujcie je a zakochacie się w ich smaku!

Zobacz także
Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał

Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał

Schab za 8,99 zł i tania kiełbasa na grilla. Mega promocje w Biedronce

Schab za 8,99 zł i tania kiełbasa na grilla. Mega promocje w Biedronce

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz

Glazura:

  • 1/3 szklanki ulubionego piwa
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 5-6 łyżeczek sambal oelek
  • ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół.
  2. Oprószamy je solą i pieprzem.
  3. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na grillu.
  4. W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje.
  5. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.
  6. Podpieczone skrzydełka zdejmujemy z grilla i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – kładziemy je z powrotem na grilla i pieczemy, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
  7. Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Jeżeli lubicie grillować, unikajcie przypalania potraw, ponieważ spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: 

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Doskonałe soczyste skrzydełka z przepyszną marynatą miodowo-musztardową, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zróbcie na grilla, a znikną w mgnieniu oka!

Sezon grillowy tuż-tuż, dlatego warto zaopatrzyć się w nowe przepisy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście skrzydełek w miodowo-musztardowej marynacie, koniecznie zróbcie je w tym roku. Są absolutnym hitem każdej grillowej imprezy.  Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie i musztardzie Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki musztardy 5 łyżek oliwy lub oleju Płaska łyżka mielonej słodkiej papryki Pół łyżki mielonej ostrej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Skrzydełka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Odetnijcie końcówkę. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę, a czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie za pomocą praski. W miseczce wymieszajcie dokładnie miód z musztardą i sosem sojowym. Dodajcie olej lub oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie skrzydełka z kurczaka, cebulę i czosnek i wszystko zalejecie powstałą marynatą. Dokładnie obtoczcie lub natrzyjcie kurczaka, tak żeby równomiernie pokrył się płynem. Odstawcie do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony lub upieczcie w piekarniku (przez 40-45 minut w około 170-180 stopniach). Smacznego! Co podać na grilla? Skrzydełka uwielbiają wszyscy – miękkie, soczyste mięso w pysznej marynacie i chrupiąca skórka! Oprócz miodowo-musztardowych, dużym powodzeniem cieszą się zawsze skrzydełka w pikantnej marynacie . Jeśli jesteście fanami drobiu możecie przyrządzić również filety z kurczaka lub szaszłyki z warzywami. Mięsożercom polecamy także karkówkę, żeberka w czosnkowej glazurze lub pikantnej...

Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy
Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek
Szukacie dobrego przepisu na karkówkę z grilla? Oto on – pyszna piwna marynata, która sprawi, że mięso stanie się soczyste i miękkie.

Rozpoczynamy sezon grillowy! Polacy uwielbiają grillować przede wszystkim karkówkę oraz kiełbasę. Karkówka wymaga odpowiedniego przygotowania przed grillowaniem. Długie moczenie w marynacie w chłodnym miejscu sprawi, że mięso stanie się kruche i bardzo soczyste. Nabierze również wyjątkowego smaku i aromatu. Wypróbujcie świetny przepis jednej z użytkowniczek Gotujmy. IrenaM poleca karkówkę z piwem na ostro. Karkówka w piwnej marynacie z grilla – przepis Składniki 1,5kg karkówka 0,5l piwa Przyprawa do karkówki z grilla Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Karkówkę umyjcie. Jeśli macie jeden kawałek mięsa to pokrójcie go w plastry grubości około 1 cm. Delikatnie rozbijcie je tłuczkiem z obu stron. Każdy kawałek mięsa dokładnie posypcie i natrzyjcie solą, pieprzem, ostrą papryką oraz przyprawą do karkówki. Włóżcie je do miski, a następnie zalejcie piwem i przykryjcie folią spożywczą. Wstawcie do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu na kilka godzin. Grillujcie z obu stron i polewajcie mięso piwną marynatą co jakiś czas. Smacznego! Marynata do karkówki Jeśli nie lubicie piwnej marynaty albo szukacie innych pomysłów na przygotowanie karkówki, koniecznie spróbujcie przygotować mięso według tego przepisu . Zamarynujcie karkówkę w cebuli, czosnku i przyprawach, a stanie się miękka i soczysta. Co podać na grilla? Nie tylko karkówkę! Świetnie sprawdzi się również uwielbiana przez wszystkich kiełbasa z cebulą . Jeśli lubicie kaszankę, koniecznie upieczcie ją z jabłkiem i cebulką . Pyszne są również skrzydełka po libańsku z przepisu Roberta Makłowicza, szaszłyki z kurczaka z warzywami , a jeśli lubicie ryby to doskonale...

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Flickr
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Swój pomysł na skrzydełka z kurczaka z grilla mają nawet Libańczycy. Polakom przedstawił go w jednym ze swoich programów Robert Makłowicz. Mięso z kurczaka zamarynowane na libańską modłę po prostu rozpływa się w ustach.

Podczas jednej ze swoich kulinarnych po świecie Robert Makłowicz zapisał w kajecie ciekawy przepis na skrzydełka z kurczaka. Słynny podróżnik pomysł zaczerpnął z Libanu. Właśnie w tym państwie na Bliskim Wschodzie z lubością marynują mięso w paście z sezamu, czyli tahini wraz z dodatkami. Do tego obowiązkowy w tamtej części globu kmin rzymski i sok z cytryny plus czosnek i papryka. Taka mieszanka naprawdę zdaje egzamin! Pamiętajcie, by zabrać się za marynowanie skrzydełek dzień przed planowanym grillem. 12-godzinny pobyt w marynacie świetnie zrobi skrzydełkom z kurczaka. Potem pozostaje grillować je powoli z obu stron do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ach, aż ślinka cieknie! Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku wg Roberta Makłowicza Składniki: Ok. 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu Sok z 1 cytryny 2 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1 łyżka oliwy Sól Przygotowanie: Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Do dużej miski włóżcie obrany i przeciśnięty czosnek, wlejcie łyżkę oliwy, 2 łyżki tahini i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do marynaty dodajcie suche przyprawy, czyli paprykę w proszku, kmin rzymski i ok. łyżkę soli. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyśćcie i włóżcie do miski z marynatą. Obtoczcie dokładnie skrzydełka w marynacie, tak by w całości były pokryte mieszanką przypraw. Odstawcie zamarynowane skrzydełka w szczelnym przykryciu do lodówki lub w inne zimne miejsce najlepiej na ok. 12 godzin. Skrzydełka pieczcie na rozgrzanym grillu przez dość długi czas, do momentu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Uważajcie z czasem pieczenia skrzydełek i stopniem rozgrzania grilla – tahini i sok z...