Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl.
Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku
Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Do marynaty:
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- Sól
- Pieprz
- Sos:
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Sok z 1 pomarańczy
- Skórka otarta z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1 papryczka chilli
- Biała część pora
Dodatkowo:
- 1 szklanka mąki
- Pół szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka ziaren sezamu
- Olej
Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka.
Przygotowanie:
- Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.
- Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę
- Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc.
- Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut.
- Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko.
- Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej roztrzepcie jedno jajko widelcem.
- Wyjmijcie skrzydełka z marynaty, delikatnie osuszcie i panierujcie, mocząc je najpierw w jajku, a następnie w mące z bułką tartą.
- W frytkownicy lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, smażcie panierowane skrzydełka na głębokim tłuszczu po około 5 minut z każdej strony.
- Po usmażeniu odłóżcie skrzydełka na ręczniki papierowe, które odsączą nadmiar oleju.
- Przełóżcie skrzydełka do garnka z sosem, wymieszajcie. Podawajcie posypane sezamem, papryczką chilli i porem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: