Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku

Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 29, 2021

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku

Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do marynaty:

  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos:
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Skórka otarta z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 papryczka chilli
  • Biała część pora

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • Olej

Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka.

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.  
  2. Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem.
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę
  4. Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc.
  5. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko.
  7. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej roztrzepcie jedno jajko widelcem.
  8. Wyjmijcie skrzydełka z marynaty, delikatnie osuszcie i panierujcie, mocząc je najpierw w jajku, a następnie w mące z bułką tartą.
  9. W frytkownicy lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, smażcie panierowane skrzydełka na głębokim tłuszczu po około 5 minut z każdej strony.
  10. Po usmażeniu odłóżcie skrzydełka na ręczniki papierowe, które odsączą nadmiar oleju.
  11. Przełóżcie skrzydełka do garnka z sosem, wymieszajcie. Podawajcie posypane sezamem, papryczką chilli i porem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze