Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku

Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku

Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do marynaty:

  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos:
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Skórka otarta z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 papryczka chilli
  • Biała część pora

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • Olej

Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka.

Zobacz także
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.  
  2. Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem.
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę
  4. Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc.
  5. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko.
  7. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej roztrzepcie jedno jajko widelcem.
  8. Wyjmijcie skrzydełka z marynaty, delikatnie osuszcie i panierujcie, mocząc je najpierw w jajku, a następnie w mące z bułką tartą.
  9. W frytkownicy lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, smażcie panierowane skrzydełka na głębokim tłuszczu po około 5 minut z każdej strony.
  10. Po usmażeniu odłóżcie skrzydełka na ręczniki papierowe, które odsączą nadmiar oleju.
  11. Przełóżcie skrzydełka do garnka z sosem, wymieszajcie. Podawajcie posypane sezamem, papryczką chilli i porem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Flickr
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Swój pomysł na skrzydełka z kurczaka z grilla mają nawet Libańczycy. Polakom przedstawił go w jednym ze swoich programów Robert Makłowicz. Mięso z kurczaka zamarynowane na libańską modłę po prostu rozpływa się w ustach.

Podczas jednej ze swoich kulinarnych po świecie Robert Makłowicz zapisał w kajecie ciekawy przepis na skrzydełka z kurczaka. Słynny podróżnik pomysł zaczerpnął z Libanu. Właśnie w tym państwie na Bliskim Wschodzie z lubością marynują mięso w paście z sezamu, czyli tahini wraz z dodatkami. Do tego obowiązkowy w tamtej części globu kmin rzymski i sok z cytryny plus czosnek i papryka. Taka mieszanka naprawdę zdaje egzamin! Pamiętajcie, by zabrać się za marynowanie skrzydełek dzień przed planowanym grillem. 12-godzinny pobyt w marynacie świetnie zrobi skrzydełkom z kurczaka. Potem pozostaje grillować je powoli z obu stron do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ach, aż ślinka cieknie! Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku wg Roberta Makłowicza Składniki: Ok. 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu Sok z 1 cytryny 2 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1 łyżka oliwy Sól Przygotowanie: Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Do dużej miski włóżcie obrany i przeciśnięty czosnek, wlejcie łyżkę oliwy, 2 łyżki tahini i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do marynaty dodajcie suche przyprawy, czyli paprykę w proszku, kmin rzymski i ok. łyżkę soli. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyśćcie i włóżcie do miski z marynatą. Obtoczcie dokładnie skrzydełka w marynacie, tak by w całości były pokryte mieszanką przypraw. Odstawcie zamarynowane skrzydełka w szczelnym przykryciu do lodówki lub w inne zimne miejsce najlepiej na ok. 12 godzin. Skrzydełka pieczcie na rozgrzanym grillu przez dość długi czas, do momentu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Uważajcie z czasem pieczenia skrzydełek i stopniem rozgrzania grilla – tahini i sok z...

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy
Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku
Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac! Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru. Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki: Do nadzienia: 1 torebka ryżu Bakalie 1 jabłko winne 3 łyżki masła Mielony cynamon Mielone goździki Sól Pieprz Do marynaty: Pół szklanki soku z pomarańczy Pół szklanki miodu 1 łyżeczka imbiru 1 ząbek czosnku Do sosu: 1 duża pomarańcza Pół szklanki bulionu drobiowego Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 goździk Sól Pieprz Przygotowanie W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i...

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Doskonałe soczyste skrzydełka z przepyszną marynatą miodowo-musztardową, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zróbcie na grilla, a znikną w mgnieniu oka!

Sezon grillowy tuż-tuż, dlatego warto zaopatrzyć się w nowe przepisy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście skrzydełek w miodowo-musztardowej marynacie, koniecznie zróbcie je w tym roku. Są absolutnym hitem każdej grillowej imprezy.  Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie i musztardzie Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki musztardy 5 łyżek oliwy lub oleju Płaska łyżka mielonej słodkiej papryki Pół łyżki mielonej ostrej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Skrzydełka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Odetnijcie końcówkę. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę, a czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie za pomocą praski. W miseczce wymieszajcie dokładnie miód z musztardą i sosem sojowym. Dodajcie olej lub oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie skrzydełka z kurczaka, cebulę i czosnek i wszystko zalejecie powstałą marynatą. Dokładnie obtoczcie lub natrzyjcie kurczaka, tak żeby równomiernie pokrył się płynem. Odstawcie do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony lub upieczcie w piekarniku (przez 40-45 minut w około 170-180 stopniach). Smacznego! Co podać na grilla? Skrzydełka uwielbiają wszyscy – miękkie, soczyste mięso w pysznej marynacie i chrupiąca skórka! Oprócz miodowo-musztardowych, dużym powodzeniem cieszą się zawsze skrzydełka w pikantnej marynacie . Jeśli jesteście fanami drobiu możecie przyrządzić również filety z kurczaka lub szaszłyki z warzywami. Mięsożercom polecamy także karkówkę, żeberka w czosnkowej glazurze lub pikantnej...