Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy

Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Skrzydełka kurczaka pasują bardzo do młodej kapusty. Wyśmienity obiad, który jest bardzo prosty i szybki. Pycha!
Anna Urbańska
czerwiec 11, 2021

Każdemu chyba czasem brakuje pomysłów na obiad. Większość z was ma pewnie w miarę stały repertuar dań, które przyrządza i które smakują wam i waszej rodzinie. Nowe przepisy są jednak zawsze w cenie. Ten przepis na skrzydełka w młodej kapuście ma wielki potencjał na zostanie jednym z waszych ulubionych wiosennych obiadów. Jest banalny, a pyszny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na skrzydełka w młodej kapuście

Ciekawe danie główne, które każdy z was może szybko przygotować. To pomysł na tani obiad, który jest naprawdę pyszny.

Składniki na skrzydełka z kurczaka z młodą kapustą i papryką

  • Kilogram skrzydełek z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do kurczaka
  • 50 g masła
  • Pół szklanki wody
  • Papryka
  • Pół główki młodej kapusty
  • 4 łyżki ketchupu

Zobacz także

Przygotowanie skrzydełek w młodej kapuście

  1. Skrzydełka kurczaka opłuczcie i osuszcie.
  2. Doprawcie skrzydełka solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Nie dodawajcie za dużo soli, jeśli wchodzi ona w skład przyprawy do kurczaka.
  3. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do głębszej patelni albo garnka o szerokiej średnicy.
  4. Na dno patelni włóżcie masło lub margarynę i wlejcie wodę. Odczekajcie do rozpuszczenia masła.
  5. Paprykę pokrójcie na kawałki i ułóżcie na skrzydełkach.
  6. Smażcie przez ok. 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  7. Dodajcie poszatkowaną młodą kapustę i smażcie dalej pod przykryciem.
  8. Dodajcie do dania ketchup i wymieszajcie delikatnie całość.
  9. Smażcie jeszcze ok. 10 minut.
  10. Gotowe skrzydełka przełóżcie na półmisek razem z duszonymi warzywami. Możecie dodatkowo posypać danie koperkiem lub natka pietruszki.

Tak przygotowane skrzydełka mają już w sobie warzywa, wiec do takiego obiadu nie musicie nawet dodatkowo robić surówki. Skrzydełka duszone w młodej kapuście świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków. Mogą być to młode ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach, albo lekko tłuczone ziemniaki podane ze śmietaną. Do dania bardzo pasuje także koperek. Radzimy obficie je nim posypać.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
liście kalafiora
AdobeStock
Newsy Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące
Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów. Właściwości kalafiora Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.: Witaminy z grupy B Witaminę C Kwas foliowy Żelazo Cynk Kwasy omega 3 Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę. Liście kalafiora Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie: Liście z kalafiora 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową 15 g masła Świeży koperek Łyżeczkę cukru Łyżkę soku z cytryny Sól Przygotowanie Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut. I gotowe! Tak przygotowane...

Przeczytaj
domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny
Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na domowy kebab Składniki 4 piersi z kurczaka ¼ główki młodej kapusty 1 mały ogórek świeży ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej ½ czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżki majonezu 6 łyżek oleju Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym) Przyprawa do kebaba Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie...

Przeczytaj
ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...

Przeczytaj
udka po podhalańsku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy Danie obiadowe, które robi się samo. A ten smak... czysta poezja
Pomysł na obiad z kurczaka? Proszę bardzo! Tak uduszone nóżki będą rozpływały się w ustach!
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma. Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu. Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami. Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej Składniki 40 da g kapusty kiszonej 2 małe cebule 1 szklanka wody 3 nóżki z kurczaka Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku) 3-4 ząbki czosnku Papryka mielona, słodka i ostra Pieprz biały Pieprz czarny Sól 4 łyżki oleju Pół szklanki śmietany 30% Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny. Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości. Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny. W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło. Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj