Znudziły się wam już typowe polskie dania? Jeżeli szukacie inspiracji, poszukajcie przepisów kuchni z innych krajów. Można tam znaleźć wiele pomysłów na bardzo ciekawe potrawy, a wiele z nich można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w każdym sklepie w Polsce. Dotyczy to także kuchni hinduskiej.

Brzmi egzotycznie, ale uwierzcie że przy odrobinie wysiłku przyrządzicie smakołyki popularne w Indiach korzystając z tego, co już macie w kuchni. Co powiecie na tradycyjny chlebek naan, szalenie popularną przekąskę kuchni hinduskiej?

Przepis na chlebki naan z masłem czosnkowym

Chlebek naan to nic innego jak placek drożdżowy, pieczony w specjalnym piecu o nazwie „tandoor”. Spożywa się go z takimi dodatkami jak sezam, cebula, warzywa, mięso czy bakalie, ale świetnie smakuje posmarowany nawet samym masłem czosnkowym.

Składniki potrzebne do upieczenia chlebków z pewnością macie w kuchni. Upewnijcie się jednak, czy niczego nie brakuje.

Zobacz także:

Składniki:

  • 18 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Pokruszcie drożdże i wrzućcie do miseczki razem z cukrem i wodą. Zamieszajcie i odstawcie na paręnaście minut.
  2. Do miski wlejcie jogurt, olej, wsypcie mąkę i dodajcie łyżeczkę soli. Wlejcie zaczyn, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę, by wyrosło.
  3. Kiedy ciasto już urośnie, zagniećcie je ponownie i podzielcie na 8 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placek. Placki smażcie na suchej patelni, bez użycia oleju.
  4. W misce wymieszajcie masło, rozgnieciony czosnek, zioła i sól. Tak przygotowanym masłem smarujcie jeszcze gorące chlebki. Smacznego!