Znudziły się wam już typowe polskie dania? Jeżeli szukacie inspiracji, poszukajcie przepisów kuchni z innych krajów. Można tam znaleźć wiele pomysłów na bardzo ciekawe potrawy, a wiele z nich można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w każdym sklepie w Polsce. Dotyczy to także kuchni hinduskiej.
Brzmi egzotycznie, ale uwierzcie że przy odrobinie wysiłku przyrządzicie smakołyki popularne w Indiach korzystając z tego, co już macie w kuchni. Co powiecie na tradycyjny chlebek naan, szalenie popularną przekąskę kuchni hinduskiej?
Przepis na chlebki naan z masłem czosnkowym
Chlebek naan to nic innego jak placek drożdżowy, pieczony w specjalnym piecu o nazwie „tandoor”. Spożywa się go z takimi dodatkami jak sezam, cebula, warzywa, mięso czy bakalie, ale świetnie smakuje posmarowany nawet samym masłem czosnkowym.
Składniki potrzebne do upieczenia chlebków z pewnością macie w kuchni. Upewnijcie się jednak, czy niczego nie brakuje.
Zobacz także:
Składniki:
- 18 g świeżych drożdży
- 2,5 szklanki mąki
- Pół szklanki jogurtu naturalnego
- Pół szklanki ciepłej wody
- Łyżeczka cukru
- Łyżeczka soli
- Łyżka oleju
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie
- Pokruszcie drożdże i wrzućcie do miseczki razem z cukrem i wodą. Zamieszajcie i odstawcie na paręnaście minut.
- Do miski wlejcie jogurt, olej, wsypcie mąkę i dodajcie łyżeczkę soli. Wlejcie zaczyn, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę, by wyrosło.
- Kiedy ciasto już urośnie, zagniećcie je ponownie i podzielcie na 8 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placek. Placki smażcie na suchej patelni, bez użycia oleju.
- W misce wymieszajcie masło, rozgnieciony czosnek, zioła i sól. Tak przygotowanym masłem smarujcie jeszcze gorące chlebki. Smacznego!