chlebek naan przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy

Skończył wam się chleb? Wypróbujcie domowe chlebki naan. Są obłędne w smaku

Co powiecie na trochę egzotyki w kuchni? Spróbujcie tradycyjnych, hinduskich chlebków naan!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Znudziły się wam już typowe polskie dania? Jeżeli szukacie inspiracji, poszukajcie przepisów kuchni z innych krajów. Można tam znaleźć wiele pomysłów na bardzo ciekawe potrawy, a wiele z nich można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w każdym sklepie w Polsce. Dotyczy to także kuchni hinduskiej! Brzmi egzotycznie, ale uwierzcie że przy odrobinie wysiłku przyrządzicie smakołyki popularne w Indiach korzystając z tego, co już macie w kuchni. Co powiecie na tradycyjny chlebek naan, szalenie popularną przekąskę kuchni hinduskiej?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na chlebki naan z masłem czosnkowym

Chlebek naan to nic innego jak placek drożdżowy, pieczony w specjalnym naczyniu o nazwie „tandoor”. Spożywa się go z takimi dodatkami jak sezam, cebula, warzywa, mięso czy bakalie, ale świetnie smakuje posmarowany nawet samym masłem czosnkowym.

Składniki potrzebne do upieczenia chlebków z pewnością macie w kuchni. Upewnijcie się, czy niczego nie brakuje:

  • 18 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Pokruszcie drożdże i wrzućcie do miseczki razem z cukrem i wodą. Zamieszajcie i odstawcie na paręnaście minut.
  2. Do miski wlejcie jogurt, olej, wsypcie mąkę i dodajcie łyżeczkę soli. Wlejcie zaczyn, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę, by wyrosło.
  3. Kiedy ciasto już urośnie, zagniećcie je ponownie i podzielcie na 8 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placek. Placki smażcie na suchej patelni, bez użycia oleju.
  4. W misce wymieszajcie masło, rozgnieciony czosnek, zioła i sól. Tak przygotowanym masłem smarujcie jeszcze gorące chlebki. Smacznego!
Komentarze
zapiekanka przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy Kebabowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami to hit tej zimy. Sprawdziliśmy – jest pyszna
Spotkanie z przyjaciółmi? Zaskoczcie ich pyszną zapiekanką kebabową!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Pamiętacie, że właśnie trwa karnawał? To czas na zabawę i spotkania z przyjaciółmi – nawet w bardzo małym gronie. A organizowanie przyjęć sprzyja próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania, które robią się szybko i zawsze sprawdzają się na imprezach. Najlepsze są potrawy przygotowywane w piekarniku – wystarczy potrzebne składniki ułożyć na blasze lub w naczyniu, wstawić do pieca, poczekać i obiad gotowy! Jeśli planujecie przyjęcie w kameralnym gronie, koniecznie wypróbujcie przepis na kebabową zapiekankę z mięsnymi kuleczkami! Brzmi przepysznie, prawda? Przepis na zapiekankę kebabową z mięsnymi kuleczkami Do przygotowania tej smacznej zapiekanki będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 0,5 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie marchewek mini 1 jajko 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g żółtego sera Sól Przygotowanie W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, jajkiem, solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajcie śmietanę, bułkę tartą, zamieszajcie i formujcie z masy średniej wielkości kuleczki. Następnie brukselkę i marchewki przelejcie wodą i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dookoła poukładajcie ziemniaki pokrojone w plastry. Całość doprawcie solą. Na warzywach połóżcie kulki z mięsa i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po 40 minutach wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem z majonezu i ketchupu, a z wierzchu posypcie startym serem. Wstawcie ponownie do piekarnika na kilka minut, by ser się zapiekł. Smacznego!

Przeczytaj