chlebek naan przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy

Skończył wam się chleb? Wypróbujcie domowe chlebki naan. Są obłędne w smaku

Co powiecie na trochę egzotyki w kuchni? Spróbujcie tradycyjnych, hinduskich chlebków naan!

Znudziły się wam już typowe polskie dania? Jeżeli szukacie inspiracji, poszukajcie przepisów kuchni z innych krajów. Można tam znaleźć wiele pomysłów na bardzo ciekawe potrawy, a wiele z nich można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w każdym sklepie w Polsce. Dotyczy to także kuchni hinduskiej! Brzmi egzotycznie, ale uwierzcie że przy odrobinie wysiłku przyrządzicie smakołyki popularne w Indiach korzystając z tego, co już macie w kuchni. Co powiecie na tradycyjny chlebek naan, szalenie popularną przekąskę kuchni hinduskiej?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chlebki naan z masłem czosnkowym

Chlebek naan to nic innego jak placek drożdżowy, pieczony w specjalnym naczyniu o nazwie „tandoor”. Spożywa się go z takimi dodatkami jak sezam, cebula, warzywa, mięso czy bakalie, ale świetnie smakuje posmarowany nawet samym masłem czosnkowym.

Składniki potrzebne do upieczenia chlebków z pewnością macie w kuchni. Upewnijcie się, czy niczego nie brakuje:

  • 18 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Pokruszcie drożdże i wrzućcie do miseczki razem z cukrem i wodą. Zamieszajcie i odstawcie na paręnaście minut.
  2. Do miski wlejcie jogurt, olej, wsypcie mąkę i dodajcie łyżeczkę soli. Wlejcie zaczyn, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę, by wyrosło.
  3. Kiedy ciasto już urośnie, zagniećcie je ponownie i podzielcie na 8 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placek. Placki smażcie na suchej patelni, bez użycia oleju.
  4. W misce wymieszajcie masło, rozgnieciony czosnek, zioła i sól. Tak przygotowanym masłem smarujcie jeszcze gorące chlebki. Smacznego!
rogaliki przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Niesamowite w smaku rogaliki w 20 minut. Nie trzeba mleka ani jajek. Smak uzależnia, będziecie je robić non stop
W lodówce zabrakło podstawowych składników? Z łatwością zrobicie smaczną, słodką przekąskę z tego przepisu!

Nie raz pewnie zdarzyło się wam, że wzięła was ogromna ochota na słodycze, więc postanowiliście na szybko coś upiec. Sięgacie do szafki w kuchni, a tam nie ma jajek! Zaglądacie do lodówki – mleko się skończyło. Czy to oznacza wycieczkę do sklepu lub obejście się smakiem? W żadnym wypadku! Można bardzo prosto zrobić smaczne rogaliki… na wodzie. Znacie ten przepis? Przepis na rogaliki drożdżowe Te pyszne rogaliki sprawdzają się zawsze, gdy nie macie pod ręką kilku podstawowych składników do ciasta. Są bardzo delikatne w smaku i leciutkie. Zrobią furorę na spotkaniu ze znajomymi! Posmakują też dzieciom, dlatego warto mieć ten przepis w zanadrzu na wypadek, gdyby wasi milusińscy nagle zaczęli głośno domagać się czegoś słodkiego. W końcu czy można im odmówić? Do przygotowania rogalików potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody Pół szklanki oleju 30 g drożdży 1 łyżka cukru Słoik dżemu Sól Przygotowanie: Do miski wlejcie szklankę ciepłej wody. Rozkruszcie drożdże, wsypcie łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawcie na parę minut. W tym czasie do drugiej miski, przesiejcie 3 szklanki mąki. Następnie powoli wlewajcie do niej drożdże i pół szklanki oleju. Wyróbcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy ciasto już urośnie, podzielcie je na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placuszki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następnie każdy placek podzielcie w trójkąty jak pizzę. Czas na trochę geometrii! W podstawie wyciętego z ciasta trójkąta, połóżcie łyżką trochę dżemu. Następnie zawińcie brzegi i złóżcie ciasto w rogalik. Powtórzcie to z resztą ciasta. Na wyłożoną papierem do...

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu. Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej! Co zrobić, by banany były dłużej świeże? Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana! Co zrobić z bananów? Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego . Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy. Przepis na chlebek bananowy Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za...

Gotujmy.pl
Newsy
Nie uwierzycie, do czego możecie użyć mleko w proszku. Trzeba przyznać, że to jest genialne
Mleko w proszku jest dość niedocenianym produktem w sprzedaży. Świetnie sprawdza się podczas przyrządzania ciast lub innych deserów. Nie wszyscy wiedzą, że ma również inne doskonałe zastosowanie.

Sernik, wafle tortowe z masą, desery to tylko część pysznych słodkości, jakie można przygotować z dodatkiem mleka w proszku. Wiele osób ostrożnie podchodzi do tego produktu, aczkolwiek jest on świetnym zamiennikiem nabiału i nadaje wypiekom dodatkowego aromatu.  Mleko w proszku Mleko w proszku to nic innego jak produkt mleczny otrzymany przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego mleka krowiego wody. Dana technologia została opracowana już w 1855 roku. Wprowadzona wysoka temperatura w urządzenia przeznaczonych do obróbki mleka pozwala na przeprowadzenie szybkiego procesu. Od tego czasu, nabiał jest konsekwentnie przetwarzany w celu uzyskania sproszkowanego składnika. Zalety mleka w proszku  Wykorzystywanie tego produktu w kuchni ma same zalety. Idealnie sprawdza się przy przyrządzaniu różnych słodkości, wypieków, a także jest składnikiem długo terminowym w porównaniu do zwykłego mleka. Mleko w proszku może być przechowywane nawet do dwóch lat, zaś po otwarciu do dwóch miesięcy. Należy jednak pamiętać, aby zapewnić mu właściwe warunki jak chłodne miejsce bez dostępu promieni słonecznych. Taki produkt idealnie zastępuje tradycyjne mleko, a dodatkowo nadaje wszelkim deserom smakowitego aromatu. Wykorzystanie mleka w proszku w kuchni Mleko w proszku ma wiele zastosowań w przygotowywaniu wielu potraw. Jednak nie wszyscy znają jego wszystkie zalety! Może być ono wykorzystane do ciast czy deserów. Wśród nich są takie jak sernik, blok waniliowy czy czekoladowy. Ten ostatni był szczególnie znany w okresie PRL-u, gdy w sklepach spożywczych był znaczny deficyt wielu produktów, toteż wiele gospodyń domowych było zmuszonych do kreatywności i przygotowania deseru na bazie kilku składników. Sernik z dodatkiem sproszkowanego nabiału jest niezwykle...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...