Składniki już w misce, a w szafce nie ma proszku do pieczenia? Ten produkt świetnie go zastąpi
AdobeStock
Newsy

Składniki już w misce, a w szafce nie ma proszku do pieczenia? Ten produkt świetnie go zastąpi

Bez proszku do pieczenia wiele ciast się nie obędzie. Większość zastępuje go sodą, ale my mamy na to inny sposób.

Proszek do pieczenia to prawdziwe ułatwienie dla każdej gospodyni (i gospodarza). Pozwala wyczarować piękne wypieki i nie kosztuje fortuny. Co jednak zrobić w momencie, gdy już mieszacie masę na ciasto i okazuje się, że zabrakło wam proszku do pieczenia? Zanim ubierzecie buty by biec do sklepu, przejrzyjcie szafki w poszukiwaniu produktu, którym zastąpicie proszek. 

Co się stanie, jak się nie da proszku do pieczenia do ciasta?

Proszek przyjemnie spulchnia ciasto i sprawia, że podczas pieczenia pięknie ono rośnie. A co się stanie, jeśli pominiecie ten składnik? Ciasta, które mają bardzo gęstą konsystencję, mogą wówczas po prostu nie wyrosnąć w piekarniku. Lepiej nie lekceważyć tego składnika i nawet, jeśli wam go zabraknie, spróbujcie zastąpić go czymś innym. 

Czym zastąpić proszek do pieczenia? 

Produktem, który świetnie się sprawdzi jako zamiennik proszku do pieczenia, jest mocny alkohol. To może być wódka, rum albo koniak. Jeżeli w waszym przepisie należy użyć 1 łyżeczki proszku do pieczenia, zastąpcie ją 3 łyżeczkami alkoholu. Czego jeszcze można użyć zamiast proszku?

  • Amoniak - nie bójcie się jego charakterystycznego zapachu. Zniknie bardzo szybko w trakcie pieczenia. Pasuje jednak najlepiej do klasycznych kruchych ciasteczek oraz ewentualnie do piernika.

  • Woda gazowana - zawarty w niej dwutlenek węgla sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i wyrośnięte. Pamiętajcie oczywiście o tym, że stosując wodę musicie ograniczyć inny płynny składnik - najczęściej jest to mleko. 

  • Soda oczyszczona - ten klasyczny zamiennik proszku sprawdzi się w każdym przypadku. Nie można jednak użyć jej w proporcji 1:1! Ćwierć łyżeczki sody zamiast 1 łyżeczki proszku do pieczenia w zupełności wystarczy. Koniecznie w masie powinno się też znaleźć coś kwaśnego, by soda zadziałała - na przykład maślanka, śmietana albo sok z cytryny. 

Zobacz także
Przepis na napoleonkę dla leniuszków. Ciasto zrobi się samo dzięki temu 1 składnikowi

Przepis na napoleonkę dla leniuszków. Ciasto zrobi się samo dzięki temu 1 składnikowi

Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, zróbcie z ciastem tę rzecz. Różnicę czuć będzie już po 1. kęsie

Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, zróbcie z ciastem tę rzecz. Różnicę będzie czuć już po 1 kęsie

Czy soda i proszek do pieczenia to to samo?

Można się spotkać z opinią o tym, jakoby proszek do pieczenia i soda oczyszczona były tym samym produktem. To mit - sama soda dodana do ciasta nie na wiele się zda. Potrzeba bowiem dodatkowo kwasu, by ciasto mogło wyrosnąć na skutek odpowiedniej reakcji chemicznej.

Proszek do pieczenia zawiera zarówno sodę, jak i regulatory kwasowości, a także mąkę ziemniaczaną - jej dodatek zapobiega powstawaniu grudek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

proszek do pieczenia a soda oczyszczona
Adobe Stock
Newsy
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? Tak, ale tylko pod 1 warunkiem
Jeśli znacie świat kulinarny od podszewki zapewne wiecie, że kiedy zabraknie wam proszku do pieczenia możecie go zastąpić sodą oczyszczoną. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku.

Choć proszek do pieczenia to substancja zawierająca w sobie między innymi sodę oczyszczoną, w rzeczywistości stosowanie tych produktów zamiennie nie zawsze jest możliwe. Bowiem proszek do pieczenia ma w swoim składzie także regulatory kwasowości i substancje zapobiegające zbrylaniu (często jest to mąka) – po połączeniu z wodą soda ładnie z nimi reaguje i spulchnia ciasto. Proszek do pieczenia a soda oczyszczona Okazuje się, że soda sama w sobie nie jest w stanie godnie zastąpić proszku do pieczenia. Chyba że znajdzie się wśród składników o odczynie kwasowym, takich jak maślanka lub sok z cytryny. W innym przypadku stosowanie tych produktów zamiennie jest niemożliwe, nawet jeśli przepis w Internecie mówi inaczej. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie w domu proszku do pieczenia, a macie sodę możecie z łatwością przyrządzić domową mieszankę, która będzie wspaniale imitować tę sklepową. Wystarczy, że użyjecie do tego 2 łyżeczek sody, 1 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny i 2 łyżeczek mąki pszennej. Gotowe! Czym zastąpić proszek do pieczenia? Pamiętajcie, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a większość produktów spożywczych da się zastąpić. Jeśli brakuje wam jakiegoś składnika najpierw sprawdźcie, czy kolejna wycieczka do sklepu jest konieczna. Być może  istnieje możliwość poradzenia sobie w inny sposób.  Śmietana Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki.  Jajko Zamiast jajek możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej....

czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne
Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące
Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji. Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona. Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka? Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa). Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw.  Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to: Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna Napoje gazowane Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach. Do czego nadal używa się sody w kuchni? Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do...

Zaskakujące pytanie o panierkę do mięsa w „Milionerach”. Odpowiedź zna tylko geniusz
ONS
Newsy
Uczestnik „Milionerów” wyłożył się na pytaniu o proszek do pieczenia. A wy znacie odpowiedź?
Czy wiecie, co jest najlepszym zamiennikiem proszku do pieczenia? Sprawdźcie czy znacie odpowiedź na to pytanie.

We wczorajszym odcinku „Milionerów” padło pytanie popularny proszek do spulchniania wypieków. Uczestnik show nie potrafił jednak wskazać poprawnej odpowiedzi. A wy ją znacie? Pytanie o proszek do pieczenia w „Milionerach" Program „Milionerzy” od lat bije rekordy popularności wśród Polaków. Uczestnicy show muszą odpowiedzieć poprawnie na 12 pytań. Stawka jest bardzo wysoka – to okrągły milion złotych. W dojściu do nagrody głównej mają im pomóc trzy koła ratunkowe – telefon do przyjaciela, pól na pół oraz zamiana pytania. Wystarczy jeden mały błąd, by pożegnać się z nagrodą. We wczorajszym odcinku show padło pytanie o proszek do pieczenia. Uczestnik programu nie potrafił jednak wskazać poprawnej odpowiedzi i musiał zakończyć swoją grę. Rafał, młody fizyk z Wrocławia, usłyszał następujące pytanie: - Który z tych związków chemicznych dodany do ciasta spełni rolę proszku do pieczenia? A: wodorowęglan wapnia B: eter C: wodorowęglan sodu D: boraks Mężczyzna błędnie wskazał na boraks, tymczasem poprawna odpowiedź to C - zamiennikiem proszku do pieczenia podczas przygotowywania ciast jest soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu. Jak jeszcze można wykorzystać sodę oczyszczoną? Soda oczyszczona, znana również jako wodorowęglan sodu, jest popularnym składnikiem wypieków. Składnik ten ma jednak wiele innych zastosowań. Niektórzy używają sody oczyszczonej jako zamiennika płynu do płukania ust. Może ona pomóc odświeżyć oddech, a nawet ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe. Soda oczyszczona jest znanym, domowym sposobem na wybielenie zębów. Soda oczyszczona jest używana jako naturalny dezodorant w celu...