Proszek do pieczenia to prawdziwe ułatwienie dla każdej gospodyni (i gospodarza). Pozwala wyczarować piękne wypieki i nie kosztuje fortuny. Co jednak zrobić w momencie, gdy już mieszacie masę na ciasto i okazuje się, że zabrakło wam proszku do pieczenia? Zanim ubierzecie buty by biec do sklepu, przejrzyjcie szafki w poszukiwaniu produktu, którym zastąpicie proszek. 

Co się stanie, jak się nie da proszku do pieczenia do ciasta?

Proszek przyjemnie spulchnia ciasto i sprawia, że podczas pieczenia pięknie ono rośnie. A co się stanie, jeśli pominiecie ten składnik? Ciasta, które mają bardzo gęstą konsystencję, mogą wówczas po prostu nie wyrosnąć w piekarniku. Lepiej nie lekceważyć tego składnika i nawet, jeśli wam go zabraknie, spróbujcie zastąpić go czymś innym. 

Czym zastąpić proszek do pieczenia? 

Produktem, który świetnie się sprawdzi jako zamiennik proszku do pieczenia, jest mocny alkohol. To może być wódka, rum albo koniak. Jeżeli w waszym przepisie należy użyć 1 łyżeczki proszku do pieczenia, zastąpcie ją 3 łyżeczkami alkoholu. Czego jeszcze można użyć zamiast proszku?

Zobacz także:

  • Amoniak - nie bójcie się jego charakterystycznego zapachu. Zniknie bardzo szybko w trakcie pieczenia. Pasuje jednak najlepiej do klasycznych kruchych ciasteczek oraz ewentualnie do piernika.

  • Woda gazowana - zawarty w niej dwutlenek węgla sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i wyrośnięte. Pamiętajcie oczywiście o tym, że stosując wodę musicie ograniczyć inny płynny składnik - najczęściej jest to mleko. 

  • Soda oczyszczona - ten klasyczny zamiennik proszku sprawdzi się w każdym przypadku. Nie można jednak użyć jej w proporcji 1:1! Ćwierć łyżeczki sody zamiast 1 łyżeczki proszku do pieczenia w zupełności wystarczy. Koniecznie w masie powinno się też znaleźć coś kwaśnego, by soda zadziałała - na przykład maślanka, śmietana albo sok z cytryny. 

Czy soda i proszek do pieczenia to to samo?

Można się spotkać z opinią o tym, jakoby proszek do pieczenia i soda oczyszczona były tym samym produktem. To mit - sama soda dodana do ciasta nie na wiele się zda. Potrzeba bowiem dodatkowo kwasu, by ciasto mogło wyrosnąć na skutek odpowiedniej reakcji chemicznej.

Proszek do pieczenia zawiera zarówno sodę, jak i regulatory kwasowości, a także mąkę ziemniaczaną - jej dodatek zapobiega powstawaniu grudek.