Rosół to jedna z najzdrowszych zup. Rozgrzewa, wzmacnia i doda wam energii. Sezon jesienno-zimowy to idealny czas na rosół w formie dania głównego. Pełen witamin i wartości odżywczych, stanowi domowy lek w sezonie przeziębień i grypy. Znamy sposób, jak go przyrządzić bez sięgania po kupne kostki rosołowe.

Popularnym dodatkiem do rosołu jest kostka rosołowa

Prawdziwym rosołem można nazwać wywar z warzyw i mięsa. Znajdziecie w nim warzywa takie jak: marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, cebula i czosnek. Dodatkiem do wywaru jest też kostka rosołowa. Można z niej zrezygnować już na starcie i bez żalu.

Co znajduje się w kostkach rosołowych?

Ich głównym składnikiem są tłuszcze utwardzone, które można uznać za jedną z przyczyn miażdżycy. Odkładają się one w tętnicach, blokując przepływ krwi. Nie pełnią żadnej roli fizjologicznej w organizmie. Co więcej, podczas procesu utwardzania, powstają kwasy trans. Mają one szkodliwe dla organizmu działanie. Odpowiadają za procesy prozapalne, zauważa się, że są czynnikiem rozwoju nowotworów.

Elementy, które znajdują się najwyżej na liście składników kostek, to także sól, olej planowy i wzmacniacze smaku. Ale na tym nie koniec! Kolejna substancja, którą znajdziecie we wszystkich kostkach, to  glutaminian sodu, czyli substancja mająca silna działanie uzależniające. Przyzwyczaja wasz organizm do nienaturalnego smaku, co z kolei powoduje, że smaki naturalne przestają być dla was odczuwalne.

Zobacz także:

W kostkach rosołowych nie brakuje też soli, która w nadmiarze szkodzi podobnie jak cukier. Cukry, które wyczuwacie z kostce rosołowej pełnią rolę wypełniacza i powstają w efekcie rozkładu skrobi. Kostki rosołowe, choć mogą wydawać się łagodne i słodkawe, nie nadają się również dla dzieci. Zupy gotowane dla maluchów powinny się opierać jedynie na naturalnych składnikach. 

Domowa kostka rosołowa

Jeśli macie wątpliwości co do składu kupowanych przez was kostek lub od początku nie jesteście do kich przekonani, postawcie na kostki rosołowe zrobione w domu. Przydadzą się kostki do lodu i wielofunkcyjny robot kuchenny. Dzięki kilku składnikom wyczarujecie zdrowe i pełne smaku, domowe kostki rosołowe!

Składniki:

  • 3 sztuki - marchewka bio znakowana światłem

  • 2 sztuki - pietruszka bio znakowana światłem

  • 1 sztuka - por

  • 1 sztuka - korzeń selera

  • 0,5 cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łodygi selera naciowego

  • 5 sztuk suszonych pomidorów

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera kroicie w kostkę, por w krążki, czosnek w plasterki, cebulę w piórka, a łodygi selera naciowego na mniejsze kawałki.

  2. Warzywa łączycie w naczyniu robota. Dodajecie natkę pietruszki, suszone pomidory, sól i pieprz. Mielicie na gładką, jednolitą pastę.

  3. Foremkę do kostek lodu wypełniacie zmiksowaną pastą i umieszczacie w zamrażarce. Należy ją zmrozić do całkowitego zespolenia masy.

  4. Z gotowej kostki rosołowej możecie ugotować 250 ml wywaru. Nadają się do użycia tuż po zamrożeniu. Koniecznie sprawdźcie to rozwiązanie!