Skąd się biorą muszki owocówki w naszych kuchniach w listopadzie?
Adobe Stock
Newsy

Skąd się biorą muszki owocówki w naszych kuchniach jesienią i zimą? Podpowiadamy, jak je zwalczyć

Receptory węchowe muszek działają bezbłędnie, podprowadzą ją do fermentujących owoców nawet z kilkudziesięciu metrów. Jednak w walce z muszkami nie jesteście bez szans.

Muszka owocowa to gatunek owadów, które rozwijają się na fermentujących owocach. Są szkodnikami miękkich owoców, czasem liści. W domach potrafią być plagą. Skąd się biorą, szczególnie wtedy, gdy owoców jest mniej i jak pozbyć się ich z domu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się biorą muszki poza sezonem owocowym?

Nie dziwimy się muszkom obsiadającym owoce latem. Wiadomo, soczystych i pachnących owoców wszędzie jest dużo i choć zawsze mamy wrażenie, że muszki biorą się znikąd, to jednak rozumiemy, że mogliśmy je przynieść razem z truskawkami z warzywniaka. Innym źródłem kłopotów może być to, że zbyt długo czereśnie lub śliwki leżały na talerzu lub muszki po prostu przyleciały od sąsiadów.

Ale skąd ich tyle jesienią i zimą? Owoców przecież jemy mniej, są droższe, więc nie kupujemy ich bez opamiętania, w tym czasie mniej się ich marnuje.

Muszki owocowe w naturalnym środowisku żyją od czerwca do października, czyli w czasie, gdy dojrzewa największa ilość owoców. Jednak w mieszkaniach, sklepach, magazynach, w których są przechowywane owoce, mogą żyć o wiele dłużej.

Oczywiście nie borą się znikąd. Najczęściej ich jajeczka lub larwy przynosimy do domu na owocach i warzywach. Samica składa około 60 jaj, które w ciągu kilkunastu godzin przeistaczają się w larwy, a po kilku dniach pojawiają się nowe, dorosłe osobniki, gotowe do składania jaj.

Dlatego jeśli sprowadzicie sobie do domu jaja muszek owocówek, i zapewnicie odpowiednią temperaturę larwom w wysokości 20 st. Celsjusza, to bardzo szybko możecie mieć ich plagę utrzymująca się nawet zimą.

Zobacz także
Genialny patent na muszki owocówki w kuchni. Działa w 1 dzień

Genialny patent na muszki owocówki w kuchni. Działa w 1 dzień

Szykuje się nowy zakaz: warzywa i owoce nie będą pakowane w folię. Czy jesteście za?

Warzywa i owoce nie będą już pakowane w folię? Szykuje się nowy zakaz?

Jak zwalczyć muszki owocówki w domu?

Walka z muszkami nie jest łatwa, szczególnie gdy w domu jest już plaga muszek. Wymaga determinacji i konsekwencji działania wszystkich domowników. Zwalczanie owadów utrudnia ich węch. Receptory węchowe, które mają umieszczone na czułkach, pozwalają muszce z kilkunastu metrów wyczuć octan etylu, który jest produktem fermentacji zachodzącej w owocach.

Sposoby na uniknięcie inwazji muszek:

  • Dbajcie o czystość blatów, zlewu, kosza na śmieci, do sprzątania używajcie detergentów
  • Dokładnie myjcie warzywa i owoce, a te nadpsute od razu usuwajcie
  • Owoce i warzywa przechowujcie w lodówce lub pod przykryciem
  • Butelki z sokami, winem, octem dokładnie zakręcajcie,
  • Nie wyrzucajcie do kosza nieopłukanych pojemników i toreb po żywności
  • Resztki organiczne przed wrzuceniem do kosza szczelnie zawińcie w folię i starajcie się często opróżniać kosz na śmieci 
  • W pobliżu owoców umieśćcie listki mięty lub miętowy odświeżacz do samochodów
  • W oknach zamocujcie siatki ochronne 

Jeśli w domu pojawiła już się plaga muszek, musicie wzmocnić działania:

  • Nie zostawiajcie żadnych resztek na wierzchu
  • Wszystkie owoce przechowujcie w lodówce
  • Ogryzków, skórek i resztek owoców nie wyrzucajcie do kosza na śmieci. Zapakujcie je do szczelnej torebki i włóżcie do lodówki, a wychodząc z domu, wynieście do zewnętrznego śmietnika, nie czekając aż wasz domowy zapełni się
  • Do usunięcia skupiska muszek użyjcie odkurzacza
  • Róbcie domowe pułapki na muszki i systematycznie je usuwajcie

Źródło: Onet.pl, Focus.pl

owoce niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tego jedzenia zimą. Bardzo szkodzi zdrowiu
Nawet z pozoru zdrowa żywność może być szkodliwa dla naszych organizmów zimą - sprawdźcie dlaczego!

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą. Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą. Czego nie powinno się jeść zimą? Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce. Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść: Kiwi – te...

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy
Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Znowu wyszedł wam mętny rosół? Nie wylewajcie. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak uratować mętny rosół? Jeśli jednak popełniliście któryś z tych błędów i na waszym rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporacie się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje wam się zbyt czasochłonne istnieje inny sposób, który uratuje waszą zupę. Wystarczy, że do mętnego rosołu dodacie obranego i pokrojonego na ćwiartki ziemniaka. Warzywo w ciągu 30 minut przywróci bulionowi klarowność. Z racji, że ziemniaki to towar deficytowy, który w każdym domu szybko się kończy, proponujemy jeszcze jeden sposób na mętny rosół. Do usunięcia piany możecie bowiem użyć również goździków, a w zasadzie jednego goździka. Problem zniknie, jak za dotknięciem magicznej różdżki. Jak prawidłowo gotować rosół? Gotując rosół musicie zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętajcie, że mięsa, na bazie którego będziecie gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać...