Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę
Adobe Stock
Newsy

Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę

Wiele osób wraz z wiekiem ma problemy z ciśnieniem. Warto wówczas zadbać o odpowiednią dietę, w której powinna znaleźć się płaskurka.

Wraz z upływem lat, człowiek coraz bardziej jest narażony na różnego rodzaju schorzenia. Aby zminimalizować ryzyko ich pojawienia się bądź skutki, należy zadbać o odpowiednią dietę bez przetworzonych produktów, a także regularną aktywność fizyczną. Te czynniki zdecydowanie wzmocnią działanie organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powszechne nadciśnienie 

Jedną z najczęściej występujących chorób jest nadciśnienie. Dotyczy on aż co trzeciego dorosłego człowieka. Taka sytuacja może wynikać samoistnie bądź może być efektem wtórnym. Wówczas dotyczy trwającego od pewnego czasu procesu chorobowego. Często za nadciśnienie wtórne odpowiadają takie czynniki jak:

  • choroby nerek,
  • choroby tętnic,
  • obturacyjny bezdech senny,
  • wrodzone zwężenie aorty,
  • sytuacje stresowe o dużym natężeniu,
  • nadmierne stosowanie używek.
    Zobacz także
    Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd

    Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd

    Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną

    Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady

     

Zapomniana płaskurka

Płaskurka to zapomniany gatunek pszenicy, która na co dzień jest wykluczana z diety. Wówczas kojarzy się jedynie z produktami przygotowanymi z białej mąki. Jest ona uważana za artykuł niekorzystnie wpływający na sylwetkę. Jednak jak się okazuje nie wszystkie odmiany zbóż są szkodliwe. Jednym z wartościowych składników jest płaskurka. W Polsce nie zyskała sporej popularności, aczkolwiek jest uprawiana na świecie z większym powodzeniem.

Cenne właściwości płaskurki 

Dane zboże powinno znaleźć się w codziennej diecie szczególnie poprzez szereg wartościowych składników oraz właściwości. Płaskurka w swoim składzie zawiera między innymi fosfor, wapń, magnez czy witaminy z grupy B. Taka solidna dawka witamin i mikroelementów pozytywnie wpływa na działanie organizmu:

  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II,
  • chroni oczy przed zaćmą,
  • wzmacnia skórę oraz paznokcie,
  • poprawia działanie układu odpornościowego,
  • usprawnia regenerację tkanek.

Płaskurka idealna na nadciśnienie 

Świetną cechą płaskurki jest również skuteczność przy wysokim ciśnieniu. Dostarcza ona do organizmu antyoksydacyjne ligandy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, chorób układów krążenia, a co najważniejsze normuje ciśnienie. To świetny produkt dla wszystkich osób leczących się na to schorzenie. Płaskurka skutecznie pomoże w leczeniu jego objawów. Warto zwrócić na nią uwagę i włączyć do codziennej diety.

Czytaj także:

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Adobe Stock
Newsy
Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Dieta jest warunkowana między innymi przez wiek. Po ukończeniu pięćdziesięciu lat, należy szczególnie uważać na te warzywa, gdyż mogą wpływać na wzrost ciśnienia.

Odpowiednie zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna to czynniki, które przyczyniają się nie tylko do zgrabnej sylwetki, ale również lepszego samopoczucia i zdrowia. Należy o to dbać w każdym wieku, a szczególnie w starszych latach. Zbilansowana dieta pozwala ustrzec się przed wieloma poważnymi schorzeniami.  Pełnowartościowe odżywianie  Żywienie to jeden z głównych aspektów życia człowieka. Dodaje nie tylko energii do działania, ale także może wspomóc organizm w zmniejszeniu ryzyka pojawienia się pewnych chorób jak i zminimalizować ich skutki. Dlatego też warto zwrócić uwagę na wybierane produkty podczas codziennych zakupów. Artykuły spożywcze powinny być: nieprzetworzone, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, bez dodatku cukru,  z prostym składem.  Im mniej przetworzone produkty, tym dieta jest bardziej wartościowa.  Źródła witamin i mikroelementów Aby stosowana dieta była w pełni urozmaicona oraz bogata we wszelkiego rodzaju składniki, nie wolno zapominać o włączeniu do żywienia warzyw i owoców. Najlepiej jest kupować dane produkty sezonowo, wówczas będziecie mieć pewność, iż nie są z chemicznymi dodatkami. Świeże warzywa i owoce są świetnym źródłem wielu witamin, mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Znaczące aspekty w diecie Termin „dieta” dla wielu nie kojarzy się zbyt dobrze, ale jest to po prostu sposób żywienia, jaki jest stosowany przez daną jednostkę. Zazwyczaj zależy ona od wielu czynników. Inne odżywianie stosuje dziecko, inne osobą chcąca zrzucić zbędne kilogramy, a jeszcze inne ktoś, kto chciałby przybrać na masie mięśni. Różnice w dietach...

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Buraki to dość niedoceniane warzywo. Można z niego przygotować wiele potraw, które mają sporo cennych właściwości. Spożywane codziennie w niezwykły sposób wpłyną na ciało. Jak? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Sałatki , zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Co zrobić z buraków? Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak: barszcz ukraiński,   czerwony barszcz wigilijny ,  zupa krem z buraków, carpaccio z buraków, sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką, zapiekanka z ziemniakami i burakami, wegetariańskie burgery z burakiem, ciasto czekoladowe z burakami, sałatka z buraczków z jabłkiem, domowa ćwikła z chrzanem, czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką. Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników. Właściwości zdrowotne buraków Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi: obniżają ciśnienie krwi, chronią wątrobę przed licznymi toksynami, zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego, wspomagają koncentrację, łagodzą stany depresyjne czy lękowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wzmacniają działanie układu krwionośnego, poprawiają odporność, wspomagają proces odchudzania, czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz...

Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Pixabay
Newsy
Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Jak się okazuje, nie wszystkim pomidory służą. Ich nadmiar w codziennej diecie, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Warzywa to podstawa każdej diety. Mają one w swoim składzie wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z szeregiem różnych produktów będących idealnym uzupełnieniem żywienia. Jednym z takich składników są pomidory. Właściwości zdrowotne pomidorów Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, a wraz z nim jędrnych i czerwonych pomidorów. Wówczas mają najlepszy smak. Poza tym zawierają one szereg cennych składników odżywczych, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych pomidorów można wyróżnić takie jak: opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy czy chorób serca, poprawiają działanie układu odpornościowego czy nerwowego, wspomagają trawienie, a także mają działanie moczopędne. Te walory zdecydowanie zachęcają, by pomidory częściej gościły w naszym jadłospisie.  Wykorzystanie pomidorów w kuchni  Zazwyczaj pomidor w codziennym żywieniu, pojawia się jako dodatek na kanapce, a można z jego udziałem przygotować wiele smakowitych dań. Przede wszystkim, świetnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów, sałatek czy przyrządzenie zupy pomidorowej. Wiele osób przygotowuje z nich przetwory na zimę. Świetnie sprawdzają się w postaci soków, przetworów bądź marynowanych w occie. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej aromatyczna i esencjonalna potrawa.  Te osoby nie powinny jeść pomidorów Dietetycy zalecają, aby w naszej codziennej diecie, znalazła się jak największa ilość warzyw. Wskazuje na to...

bigos
Pixabay
Newsy
Fatalny błąd podczas przygotowywania bigosu. Kapusta traci swoje cenne właściwości
Kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale i bardzo wartościowa. Podczas przygotowywania dań z jej udziałem, wiele osób popełnia jednak strategiczny błąd, który pozbywa ją cennych składników. Sprawdźcie jak tego uniknąć!

Bigos to tradycyjna, polska potrawa. Jest ona przygotowywana z połączenia kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem mięsa, suszonych grzybów, a nawet śliwek. Co dom, to inny przepis. Mimo upływu lat, danie nadal cieszy się ogromną popularnością na naszych stołach.  Na zdrowie  Kiszona kapusta ma wiele cennych właściwości, a także jest źródłem wielu wartości odżywczych, takich jak witamina C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Dzięki tym składnikom, produkt w zbawienny sposób wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a przede wszystkim: pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego, likwiduje zaparcia, dzięki niewielkiej ilości kilokalorii jest idealna dla osób będących na diecie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy miażdżycy, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, obniża poziom złego cholesterolu,  pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, a także wzmacnia odporność. To produkt, który nie jest zbyt doceniany w codziennej diecie. Warto go wprowadzić do jadłospisu chociażby ze względu na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu, a także z uwagi na fakt, że jest to naturalny probiotyk. Kapusta kiszona jest nie tylko cenna, ale i bardzo smaczna.  Zastosowanie kapusty kiszonej w kuchni Wbrew pozorom, produkt ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do surówek z dodatkiem marchewki czy cebuli, ale także gra pierwsze skrzypce w bigosie. Świetnie się sprawdza jako składnik do farszu do pierogów z grzybami, pasztecików, krokietów. Może być również dodatkiem do dań mięsnych, zup czy zapiekanek. Co nieco, niektórym może przeszkadzać jej zapach, jednak należy pamiętać iż to właśnie związki siarkowe odpowiadają za właściwości zdrowotne.  Przygotowanie...