Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Flickr/AdobeStock
Newsy

Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania

Siostra Anastazja podała przepis na tradycyjne dla kuchni wschodniej Polski pierogi z kaszą gryczaną. Dodaje do nich dość nietypowy składnik - podsmażane pieczarki. Wypróbujecie?

Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu.

Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta.

Zobacz także
Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji

Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1-2 jaja
  • Około 1/2 szklanki letniej wody 
  • sól

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy.
  2. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki.
  3. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi.
  4. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody.
  5. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna.
  6. Przykryjcie i wolno gotujcie.
  7. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min.
  8. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową.
  9. Gorące układajcie na półmisku.

Składniki na farsz:

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 25 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotujcie na sypko.
  2. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę, zeszklijcie na maśle i dodajcie pieczarki.
  4. Wymieszajcie i chwilę podduście.
  5. Doprawcie do smaku, nadziewajcie pierożki.
  6. Ugotujcie w osolonej wodzie.
  7. Podawajcie gorące polane stopionym masłem.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki
Newsy
Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki
Czy jest coś lepszego niż tradycyjna, domowa wędlina? Ten schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych.

Siostra Anastazja to prawdziwa mistrzyni gotowania. Przepisy tej skromnej zakonnicy z Bieszczad pokochały miliony. Jak dotąd siostra Anastazja sprzedała ponad 4 miliony książek o gotowaniu, a zainteresowanie jej przepisami nieustannie rośnie. Dania proponowane przez siostrę Anastazję zachwycają prostotą wykonania i niepowtarzalnym smakiem. Co powiecie na smaczną domową wędlinę z przepisu słynnej zakonnicy? Przygotujcie ją, a wasi domownicy będą wniebowzięci. Przepis na schab ze śliwką według siostry Anastazji Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszny, domowy schab na kanapki. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników – surowego schabu, śliwek, oleju, śmietany, mąki i przypraw. Przygotujcie taki schab a na pewno zachwyci was swoim smakiem. Składniki: 80 dag schabu 20 dag suszonych śliwek bez pestek lub moreli olej 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz Wykonanie: Wzdłuż schabu, przez środek zróbcie otwór przy użyciu szpikulca. Włóżcie do środka suszone śliwki lub morele. Po bokach otwory zepnijcie patyczkiem. Tak przygotowany schab doprawcie do smaku solą, pieprzem, posypcie przyprawami i polejcie olejem. Mięso zawińcie w folię aluminiową, połóżcie na blaszkę i pieczcie w piekarniku przez 1 i 1/2 godz. w temp. 150 st. C. Po przestudzeniu pokrójcie schab w plastry. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, śmietany i mąki, zróbcie sos. Mięso zalejcie sosem i podgrzejcie. W ten sam sposób możecie też przyrządzić schab nadziewany wiejską kiełbasą. Z czym podawać schab ze śliwką? Schab z przepisu siostry Anastazji najlepiej podawać na zimno na kanapce. Świetnie się będzie...

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Flickr/AdobeStock
Newsy
Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny pasztet z białej fasoli. Zaskoczcie nim swoich domowników, bo jest naprawdę smaczny.

Siostra Anastazja to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Skromna zakonnica z Bieszczad sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek. Jej przepisy skradły serca nie tylko starszych, ale i młodszych pokoleń. I nic w tym dziwnego, ponieważ są nie tylko proste, ale też bardzo smaczne. Siostra Anastazja nie ukrywa, że najbardziej ceni sobie tradycję i proste smaki. Jej przepisy są jednak czasami zaskakujące. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pasztet z białej fasoli. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pasztet bezmięsny, wykonany w 100% z warzyw.  Przepis na pasztet z białej fasoli siostry Anastazji Przygotowanie pasztetu z białej fasoli jest bardzo proste a składniki z pewnością macie pod ręką. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest niezwykle kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowany pasztet posmakuje wszystkim – nawet mięsożercom. Jak go przygotować? Składniki: 1/2 kg fasoli jasiek 5 cebul 2 marchewki 5 jaj bułka tarta 2 liście laurowe przyprawa do dań z fasoli curry gałka muszkatołowa kmin rzymski (kumin) ziele angielskie olej sól pieprz Wykonanie: Fasolę namoczcie w wodzie i zostawcie na ok. 12 godz. Odcedźcie, zalejcie ponownie wodą, dodajcie sól i ugotujcie z dodatkiem liści laurowych. Odcedźcie. Marchew ugotujcie, zmielcie razem z fasolą i dodajcie zeszkloną cebulę. Całość doprawcie do smaku przyprawami. Do przestudzonej masy dodajcie jaja i bułkę tartą. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczcie pasztet w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu. Pasztet możemy uznać za upieczony, gdy...