Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu.
Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji
Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1-2 jaja
- Około 1/2 szklanki letniej wody
- sól
Wykonanie:
- Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy.
- Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki.
- Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi.
- Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody.
- Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna.
- Przykryjcie i wolno gotujcie.
- Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min.
- Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową.
- Gorące układajcie na półmisku.
Składniki na farsz:
- 20 dag kaszy gryczanej
- 25 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Kaszę ugotujcie na sypko.
- Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę, zeszklijcie na maśle i dodajcie pieczarki.
- Wymieszajcie i chwilę podduście.
- Doprawcie do smaku, nadziewajcie pierożki.
- Ugotujcie w osolonej wodzie.
- Podawajcie gorące polane stopionym masłem.
Źródło: siostra-anastazja.pl