Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu.

Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji

Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1-2 jaja
  • Około 1/2 szklanki letniej wody 
  • sól

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy.
  2. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki.
  3. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi.
  4. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody.
  5. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna.
  6. Przykryjcie i wolno gotujcie.
  7. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min.
  8. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową.
  9. Gorące układajcie na półmisku.

Składniki na farsz:

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 25 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotujcie na sypko.
  2. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę, zeszklijcie na maśle i dodajcie pieczarki.
  4. Wymieszajcie i chwilę podduście.
  5. Doprawcie do smaku, nadziewajcie pierożki.
  6. Ugotujcie w osolonej wodzie.
  7. Podawajcie gorące polane stopionym masłem.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Zobacz także: