Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne!

Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie.

Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji

Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki:

Do ciasta:

Zobacz także:

  • 100 g margaryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do masy serowej:

  • 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 12 jaj
  • 450 g cukru
  • 300 g margaryny
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5 l mleka
  • 200 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie zmielony twaróg wymieszany z budyniami.
  3. Do masy serowej dodajcie rodzynki i ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszajcie.
  4. Blachę do pieczenia wysmarujcie dokładnie masłem i wklejcie do niej przygotowane ciasto. Na cieście równomiernie rozkładamy masę serową i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. Smacznego!