Siostra Anastazja
flickr
Newsy

Siostra Anastazja sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jej życie nie zawsze było usłane różami

Dziesiątki lat pracy, tysiące przepisów i miliony czytelników – tak z grubsza prezentuje się okazały dorobek siostry Anastazji Pustelnik.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Anastazja Pustelnik to nasz narodowy skarb. Nie ma chyba innego miejsca na świecie, gdzie do grona najbardziej poważanych kucharzy w kraju należy osoba stanu duchownego.

Zagraniczne media porównywały gotującą zakonnicę do takich tuzów kulinariów jak Nigelia Lawson czy Jamie Oliver.

Wydaje się, że jednak siostra Anastazja to postać z trochę innej bajki. Cicha, pokorna, skupiona na pracy dla innych i dla Boga.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Droga siostry Anastazji

Swoją życiową pasję, czyli oczywiście gotowanie, połączyła ze służbą w habicie. Droga 70-letniej kucharki nie była łatwa.

Wszystko zaczęło się w małej wiosce na Podkarpaciu. To tam, w ubogiej rodzinie gospodarującej na kilku hektarach urodziła się Anastazja Pustelnik.

Była to historia, jakich wiele w naszym kraju. Ojciec ciężko pracuje w polu, żona zajmuje się domem, a w gospodarstwie pomagać muszą dzieci. Czy tego chcą, czy nie chcą.

Anastazja wraz z rodzeństwem zajmowała się zwierzętami gospodarskimi, aż w końcu jej rola nieco się zmieniła. Gdy dziewczyna miała 17 lat, zmarła jej mama.

Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy przejęła ona rządy w domowej kuchni i pokochała pichcenie dla całej rodziny.

Od huty po literaturę

Dalsza droga siostry Anastazji zawiodła ją aż do Czechosłowacji. Jako panna wyjechała tam do pracy w hucie szkła i o mały włos nie wyszła za Czecha! Pewna kobieta upatrzyła sobie Anastazję jako swoją synową, ale z małżeństwa nic nie wyszło.

W wieku 23 lat trafiła już do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.
Po przyjściu do zakonu, siostra przełożona zadała jej jedno pytanie: – co chciałaby robić za murami klasztoru.
Odpowiedź mogła być tylko jedna – młoda Anastazja chciała gotować!

Z pasji gotowania dla ludzi i dla Boga wyszła kolejna życiowa przygoda skromnej siostry zakonnej, a więc spisywanie przepisów dla ludzi i całych książek kucharskich.

I tak oto, siostra Pustelnik robi to po dziś dzień, choć od 5 lat już nieco rzadziej. Anastazja jest już na emeryturze i wiedzie spokojne życie zakonnicy-emerytki.

 

Komentarze
sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...

Przeczytaj
Ryba po grecku
robert6666/Adobe Stock
Newsy Ryba po grecku z przepisu siostry Anastazji. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Czas testować potrawy, które trafią na wigilijny stół. Dziś polecamy wam przepis siostry Anastazji na rybę po grecku.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to człowiek-instytucja. Jest związana z zakonem od 1973 roku. Żyje w habicie od niemal 50 lat, ale przez ten cały czas łączy modlitwę z gotowaniem. A w tym fachu jest prawdziwą ekspertką! Gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, dla krakowskich jezuitów, a przede wszystkim napisała aż 17 książek z przepisami, które sprzedały się w oszałamiającym nakładzie 4 milionów egzemplarzy! Liczby liczbami, ale siostra Anastazja oferuje przede wszystkim szeroką wiedzę kulinarną. Zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne polskie dania, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Takich jak choćby ryba po grecku. Oto przepis na rybę po grecku według siostry Anastazji Pustelnik. Składniki: 0,5 kg ryby (np. filet z mintaja) 5 małych cebul 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 20 dag) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Ziele angielskie i liść laurowy Olej Woda Opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju najpierw samą cebulę, potem resztę startych warzyw. Dusimy. Doprawiamy pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Posoloną i popieprzoną rybę panierujemy najpierw mąką, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przykrywamy przygotowanymi warzywami. Dekorujemy potrawę natką pietruszki. A tutaj zobaczycie jak siostra Anastazja przyrządza rybę po grecku we własnej osobie:  

Przeczytaj