Siostra Anastazja
flickr
Newsy

Siostra Anastazja sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jej życie nie zawsze było usłane różami

Dziesiątki lat pracy, tysiące przepisów i miliony czytelników – tak z grubsza prezentuje się okazały dorobek siostry Anastazji Pustelnik.

Anastazja Pustelnik to nasz narodowy skarb. Nie ma chyba innego miejsca na świecie, gdzie do grona najbardziej poważanych kucharzy w kraju należy osoba stanu duchownego.

Zagraniczne media porównywały gotującą zakonnicę do takich tuzów kulinariów jak Nigelia Lawson czy Jamie Oliver.

Wydaje się, że jednak siostra Anastazja to postać z trochę innej bajki. Cicha, pokorna, skupiona na pracy dla innych i dla Boga.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Droga siostry Anastazji

Swoją życiową pasję, czyli oczywiście gotowanie, połączyła ze służbą w habicie. Droga 70-letniej kucharki nie była łatwa.

Wszystko zaczęło się w małej wiosce na Podkarpaciu. To tam, w ubogiej rodzinie gospodarującej na kilku hektarach urodziła się Anastazja Pustelnik.

Była to historia, jakich wiele w naszym kraju. Ojciec ciężko pracuje w polu, żona zajmuje się domem, a w gospodarstwie pomagać muszą dzieci. Czy tego chcą, czy nie chcą.

Anastazja wraz z rodzeństwem zajmowała się zwierzętami gospodarskimi, aż w końcu jej rola nieco się zmieniła. Gdy dziewczyna miała 17 lat, zmarła jej mama.

Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy przejęła ona rządy w domowej kuchni i pokochała pichcenie dla całej rodziny.

Od huty po literaturę

Dalsza droga siostry Anastazji zawiodła ją aż do Czechosłowacji. Jako panna wyjechała tam do pracy w hucie szkła i o mały włos nie wyszła za Czecha! Pewna kobieta upatrzyła sobie Anastazję jako swoją synową, ale z małżeństwa nic nie wyszło.

W wieku 23 lat trafiła już do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.
Po przyjściu do zakonu, siostra przełożona zadała jej jedno pytanie: – co chciałaby robić za murami klasztoru.
Odpowiedź mogła być tylko jedna – młoda Anastazja chciała gotować!

Z pasji gotowania dla ludzi i dla Boga wyszła kolejna życiowa przygoda skromnej siostry zakonnej, a więc spisywanie przepisów dla ludzi i całych książek kucharskich.

I tak oto, siostra Pustelnik robi to po dziś dzień, choć od 5 lat już nieco rzadziej. Anastazja jest już na emeryturze i wiedzie spokojne życie zakonnicy-emerytki.

 

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
AdobeStock/Flickr
Newsy
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
Planujecie upiec szarlotkę? Zróbcie wcześniej jabłka z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnie pasowały do waszego ciasta.

Jesień to czas, gdy w polskich domach często przygotowuje się szarlotkę . A jeśli szarlotka, to oczywiście pyszne polskie jabłka . Jak przygotować jabłka do szarlotki, by miała ona idealny, lekko kwaskowaty smak? Poznajcie unikalny przepis na jabłka do szarlotki siostry Anastazji . Kim jest siostra Anastazja? Anastazja Pustelnik urodziła się w 1950 roku w Dylągowej. To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych, znana jako siostra Anastazja. Zakonnica osiągnęła niewyobrażalny sukces na polu wydawniczym. Jak dotąd sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jak narodziła się w niej pasja do kulinariów? Na początku nie była to pasja, a konieczność, bowiem gdy Anastazja miała 17 lat, zmarła jej mama. Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy zaczęła przygotowywać smaczne posiłki dla całej rodziny. Jabłka z przepisu siostry Anastazji Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy szarlotkę. Zróbcie ją na bazie jabłek z przepisu siostry Anastazji a na pewno wam posmakuje. Przepis na jabłka pyszne jabłka do szarlotki Składniki: 3 kg jabłek (np. antonówek) sok z 1 cytryny ¼ szklanki wody cukier (wg gustu) Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka z wodą i prażymy chwilę pod przykryciem. Dodajemy cukier i chwilę smażymy bez przykrycia. Gorące jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Jabłka z przepisu siostry Anastazji sprawdza się nie tylko jako dodatek do szarlotki, ale też doskonale będą komponowały się z zapiekanką z ryżu, jabłkową tartą a nawet naleśnikami czy omletami. Jak długo można...

Farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu Siostry Anastazji. Niebo w gębie
AdobeStock
Newsy
Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu siostry Anastazji. Niebo w gębie
Przepadacie za prostymi, sprawdzonymi przepisami? Wypróbujcie farsz do gołąbków od siostry Anastazji!

Okrzyknięta przez Gościa Niedzielnego „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” siostra Anastazja od wielu lat dzieli się z Polakami swoimi fantastycznymi przepisami na różne dania. Dziś polecamy wam wyjątkowy farsz do gołąbków z ziemniaków. Skusicie się? Jak gotuje siostra Anastazja? Autorka kilkunastu książek z przepisami zawsze podkreśla, że jej dania są zasadniczo bardzo proste, ponieważ inspirację czerpie z tradycji. A polska kuchnia pełna jest nieskomplikowanych przepisów na bardzo smaczne dania. — Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi — pisze siostra Anastazja o swoich kulinarnych inspiracjach z przeszlości w książce „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku”.  Kariera siostry Anastazji A jak zrodził się pomysł napisania pierwszej książki kucharskiej? Okazuje się, że do wydania swoich przepisów siostrę Anastazję przekonali ojcowie jezuici. Zakonnica od zawsze lubiła eksperymentować w kuchni, próbować nowych rozwiązań i wymyślać własne dania. Ojcowie jezuici stwierdzili, że jej talent nie może się zmarnować i namówili siostrę Anastazję do wydania książki kucharskiej z autorskimi przepisami, by więcej osób mogło je poznać. Tak powstała pierwsza książka „103 ciasta siostry Anastazji”, a dziś Anastazja Pustelnik ma na swoim koncie już kilkanaście książek z przepisami.  Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków od siostry Anastazji Farsz z tego przepisu jest prosty zarówno pod względem składników, jak i wykonania. Siostra Anastazja wspomina to danie ze swojego dzieciństwa i przekonuje, że gołąbki z...

sernik anastazji
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser
Kto jak kto, ale siostra Anastazja zna się na wypiekach. Sprawdźcie, jaki jest jej przepis na udany sernik z rodzynkami.

71-letnia siostra Anastazja Pustelnik niejedno już ciasto w życiu upiekła. Jej wypieki z zasady muszą być więc do bólu konserwatywne i tradycyjne. Nic w tym jednak złego! Pieczenie ciast tym różni się od gotowania obiadów, że mniej w nich miejsca na eksperymenty i odstępstwa od przepisów. Nie inaczej jest w przypadku przepisu siostry Anastazji na sernik z rodzynkami. Musicie trzymać się żelaznych zasad zakonnicy, by wyszedł taki, jak należy. Ile razy powinno się mielić twaróg na sernik? Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą przy pieczeniu ciast z twarogu, jest właśnie wybranie odpowiedniego kawałka białego sera. Niestety, ale zakup wiaderka z gotowym serem twarogowym na sernik, to pójście na skróty. Nie tędy droga! Gotowe wiaderka są przesłodzone, nieciekawe w smaku, a dodatkowo po upieczeniu, mają często zbyt rzadką konsystencję. Nie ma to jak klasyczny twaróg, koniecznie przemielony w maszynce przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3. To właśnie sekret sernikowej perfekcji siostry Anastazji. Oprócz tego, ważny jest spód. Siostra Anastazja poleca „ucieraną klasykę”. Przepis na sernik siostry Anastazji Składniki na spód: 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10 dag mąki 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pozostałe: 1,5 kg sera białego 12 jaj 40 dag cukru kryształu Kostka margaryny lub masła – 25 dag 3 budynie waniliowe 0,5 l mleka Spora garść rodzynek Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Utrzyjcie tłuszcz na ciasto, stopniowo dodawajcie cukier, żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. 2 budynie zagotujcie na mleku i wystudźcie. Margarynę na sernik utrzyjcie z cukrem, potem dodawajcie żółtka, a na końcu ser z dodatkiem 1 budyniu w proszku i rodzynki. Białka ubijcie na...

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...