
Niezastąpiona siostra Anastazja ma przepis na każdą okazję i porę roku. Teraz, gdy trwa sezon na bób, skorzystajcie z jej receptury i zróbcie go na obiad. Dzięki dodaniu ciekawego składnika smakuje wprost wyśmienicie. Doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek albo dodatek do obiadu, na przykład zamiast surówki.
Będziecie potrzebowali jedynie bobu, cebuli, śmietanki i grzybów. O tej porze roku zdobycie świeżych grzybów może być trudne, dlatego można też użyć pieczarek lub grzybów mrożonych. Nadadzą się też suszone - trzeba jedynie pamiętać o tym, by wcześniej je namoczyć. Zapiszcie sobie poniższy przepis i zróbcie najsmaczniejszy bób, jaki mieliście okazję zjeść.
Przepis Siostry Anastazji na wyśmienity bób
Składniki:
-
1 kg bobu
-
1 kg grzybów (świeżych lub mrożonych)
-
1 cebula
-
1 szklanka śmietanki
-
natka koperku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wrzućcie bób do garnka, zalejcie wodą, posólcie i doprowadźcie do wrzenia. W zależności od tego, czy bób jest młody, czy trochę starszy, czas gotowania będzie się różnił. Młody bób zmięknie już po 15 minutach, natomiast starszy potrzebuje 20-25 minut.
-
W międzyczasie umyjcie grzyby, a cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę lub w piórka.
-
Rozgrzejcie na patelni olej, wrzućcie cebulę i zeszklijcie.
-
Po chwili dodajcie grzyby i smażcie je wraz z cebulą.
-
Kiedy bób już się ugotuje, odcedźcie go i dodajcie do grzybów i cebuli. Doprawcie solą, pieprzem, wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilę.
-
Teraz na patelnie wlejcie szklankę śmietanki i całość gotujcie kilka minut.
-
Przełóżcie gotowy bób z grzybami i cebulą na talerze. Posypcie z wierzchu koperkiem. Smacznego!
Co można zrobić z bobu?
Bób jest tak smaczny, że wystarczy go tylko ugotować i już można się nim zajadać. Jednak, jak pokazała siostra Anastazja, warto połączyć go z innymi składnikami, by wyczarować coś pysznego.
Pomysłami na dania z bobu podzielili się też użytkownicy Gotujmy.pl. Wybraliśmy dla was kilka ciekawych przepisów, z których każdy znajdzie coś dla siebie: