Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Flickr/AdobeStock
Newsy

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Nic nie jest w stanie przebić smaku tradycyjnych, polskich wędlin. Sprawdźcie, jak przygotowuje je siostra Anastazja.

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Napisała jak dotąd 17 książek, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji". Jak sama przyznaje, to właśnie ciasta są jej najmocniejszą kulinarną stroną.

Siostra Anastazja lubi też przygotowywać dania wytrawne – mięsa, ryby, zupy przetwory, a nawet potrawy jarskie. Jesteście ciekawi, jak siostra Anastazja przygotowuje tradycyjne, domowe wędliny? Ostatnio natrafiliśmy na jej przepis na roladę z indyka z morelami i śliwkami. Jak ją przygotować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis siostry Anastazji na roladę z indyka z morelami i śliwkami

Czy jest coś lepszego od smaku domowych, swojskich wędlin? Przygotowując samodzielnie wędlinę mamy pewność z czego została wykonana i możemy samodzielnie kontrolować wszystkie składniki i dodatki.

Sklepowe wędliny mimo iż na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze, tak naprawdę pełne są szkodliwych substancji i niezdrowych ulepszaczy. Wędliny przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak przyrządzić roladę z indyka z morelami i śliwkami z przepisu siostry Anastazji? Czytajcie dalej.

Zobacz także
Przepis na kremówkę według siostry Anastazji

Kremówka z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych. Sekretem jest sposób przygotowania ciasta

sernik anastazji

Chodzi za wami sernik z rodzynkami? Ten z przepisu siostry Anastazji bije rekordy popularności w sieci

Składniki:

  • 1 1/2 kg piersi z indyka (filet) 
  • 20 dag suszonych moreli
  • 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 słoiczka musztardy
  • przyprawa do drobiu
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

  1. Filet doprawcie i rozbijcie tak, aby nadać mu kształt dużego płata.
  2. Wierzch posmarujcie musztardą, równomiernie rozłóżcie pokrojone morele i śliwki.
  3. Całość dokładnie zwińcie w rulon, zwiążcie sznurkiem, polejcie oliwą i zawińcie w folię aluminiową.
  4. Pieczcie w temperaturze ok. 180°C przez ok. 40-50 min.
  5. Pod koniec pieczenia zarumieńcie roladę, zdejmując folię.
  6. Roladę podawajcie pokrojoną w plastry.
  7. Z powstałego wywaru przygotujcie sos z mąki i słodkiej śmietany.

Rolada najlepiej smakuje w połączeniu z pajdą świeżego chleba i różnymi sosami – musztardą, chrzanem czy konfiturą. Przygotujcie ją samodzielnie w domu, a zakochacie się w jej swojskim smaku.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Ryba po grecku
robert6666/Adobe Stock
Newsy
Ryba po grecku z przepisu siostry Anastazji. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Czas testować potrawy, które trafią na wigilijny stół. Dziś polecamy wam przepis siostry Anastazji na rybę po grecku.

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to człowiek-instytucja. Jest związana z zakonem od 1973 roku. Żyje w habicie od niemal 50 lat, ale przez ten cały czas łączy modlitwę z gotowaniem. A w tym fachu jest prawdziwą ekspertką! Gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, dla krakowskich jezuitów, a przede wszystkim napisała aż 17 książek z przepisami, które sprzedały się w oszałamiającym nakładzie 4 milionów egzemplarzy! Liczby liczbami, ale siostra Anastazja oferuje przede wszystkim szeroką wiedzę kulinarną. Zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne polskie dania, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Takich jak choćby ryba po grecku. Oto przepis na rybę po grecku według siostry Anastazji Pustelnik. Składniki: 0,5 kg ryby (np. filet z mintaja) 5 małych cebul 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 20 dag) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Ziele angielskie i liść laurowy Olej Woda Opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju najpierw samą cebulę, potem resztę startych warzyw. Dusimy. Doprawiamy pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Posoloną i popieprzoną rybę panierujemy najpierw mąką, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przykrywamy przygotowanymi warzywami. Dekorujemy potrawę natką pietruszki. A tutaj zobaczycie jak siostra Anastazja przyrządza rybę po grecku we własnej osobie:  

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

rolada z indyka przepis
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Soczysta rolada z indyka z boczkiem doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Sekretny składnik nadaje jej wyjątkowy smak
Rolada z indyka idealnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe. Można ją również podawać na zimno, obok deski z serami i wędlinami. Do jej przygotowania koniecznie użyj chrzanu! Ten składnik niesamowicie wpłynie na smak mięsa!

Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie śmietanowym! Przepis na roladę z indyka Będziesz potrzebować 1 kilogram filetów z indyka 200 gramów boczku w plastrach 10 jajek 4 łyżki majonezu 2 łyżki masła 4 łyżki chrzanu śmietanowego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Do garnka wlej wodę, a następnie ostrożnie umieść w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotuj jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości).  Ugotowane jajka polej zimną wodą i poczekaj kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierz je ze skorupek, pokrój w drobną kosteczkę i umieść w średniej wielkości misce.  Do jajek dodaj majonez, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw. Mięso dokładnie umyj, a następnie rozetnij wzdłuż, tak aby powstał duży płat. Tak przygotowanego indyka natrzyj solą i pieprzem. Na mięsie rozprowadź połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmaruj pastą. Tak przygotowane mięso zwiń ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możesz spiąć je wykałaczkami). Roladę posmaruj z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku. Dowolne naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie umieść w nim roladę. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Mięso piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozostaw w...

sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...