Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Ten przepis po prostu was zachwyci. Grzyby w occie siostry Anastazji to nieco inna wersja tych dobrze znanych marynowanych pyszności. Wszystko za sprawą 1 składnika. Dzięki niemu marynata zyskuje wyjątkowy smak i wspaniały aromat. 

Siostra Anastazja zaczęła gotować w wieku 17 lat i odtąd ta czynność w dużej mierze wpłynęła jej całe życie. Jest autorką kilkunastu książek kulinarnych, które zawierają wiele fantastycznych i sprawdzonych receptur. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis. 

Porady dotyczące marynowania grzybów 

Zanim przystąpicie do marynowania grzybów wedle wytycznych słynnej siostry Anastazji, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego sposobu obróbki darów lasu. Oto one:

  • Do marynowania grzybów używajcie jedynie ich kapeluszy. Nóżek nie wyrzucajcie. Możecie je ususzyć. 

  • Do przygotowania marynaty weźcie równe części wody i octu. 

  • Grzyby zblanszujcie krótko we wrzątku przed gotowaniem. 

  • Podczas gotowania grzybów nie zapominajcie o zbieraniu piany.  

  • Do zalewy wybierzcie ocet winny, który jest zdrowszą wersją tego produktu. 

  • Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Do tego przepisu siostra Anastazja dodaje przyprawę znaną z marynat owocowych – cynamon. Również w tej wytrawnej wersji sprawdza się doskonale. Podbija smak marynaty i sprawia, że jest on o wiele ciekawszy.  

Zobacz także
Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Przepis na grzyby marynowane z cynamonem siostry Anastazji

Składniki: 

  • 1 kg kapeluszy grzybów 

  • ½ l wody  

  • ½ l octu winnego 

  • 2 łyżeczki soli  

  • 6 łyżeczek cukru 

  • kilka listków laurowych  

  • kilka kulek ziela angielskiego  

  • kilka ziarenek pieprzu  

  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyczyśćcie grzyby i odetnijcie trzonki. Nie będą potrzebne do marynowania. 

  1. Kapelusze wrzućcie na pół minuty do wrzątku, a następnie przełóżcie do drugiego garnka.  

  1. Przygotujcie roztwór wody z solą i cukrem. Zalejcie nim grzyby. 

  1. Gotujcie przez 10 minut, od momentu wrzenia.  

  1. Dolejcie ocet i wrzućcie wszystkie przyprawy. Gotujcie całość następne 5-10 minut. 

  1. Przełóżcie grzyby i przyprawy do wyparzonych słoików. Zalejcie je zalewą i zakręćcie. 

  1. Pasteryzujcie weki przez 10-15 minut. Gotowe! 

Jakie grzyby najlepiej marynować? 

W słoiku najlepiej wyglądają młode grzyby, których kapelusze zmieszczą się w całości. Jeżeli jednak uzbieraliście jedynie wyrośnięte okazy, pokrójcie je po prostu na mniejsze części. Nie będzie tak efektownie, ale wyjdzie równie smacznie. 

Do marynowania wykorzystujcie grzyby o twardym miąższu. Są to m.in.: borowiki, podgrzybki, kozaki, a także rydze, kurki i gąski. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę
Adobe Stock
Newsy
Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę
Marynowane grzyby to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Dla wielu osób stanowi ulubioną formę przetwarzania tych darów lasu. Wyrazisty smak grzybowym wekom nadaje ocet i przyprawy. Jednak czasami smak ten jest zbyt kwaśny, praktycznie dyskwalifikujący zawartość słoika do spożycia. Co jest tego przyczyną? 

To najlepszy moment na marynowanie grzybów. Październikowe lasy obfitują w prawdziwki i podgrzybki, które są wprost idealne do weków. Teraz możecie uzbierać pełne kosze niedużych okazów, pięknie prezentujących się w słojach. Marynowane grzybki są banalnie proste w przygotowaniu, jednak i w tak prostym przepisie może kryć się pułapka. Zobaczcie jaka. Jak uregulować kwaśność marynaty do grzybów?  Zacznijmy od tego, że zanim przygotujecie marynowane grzyby, powinniście ustalić preferencje smakowe osób, które będą je jadły. To, co dla jednych jest zbyt kwaśne, dla innych jest wprost idealne. Jeżeli jesteście w grupie smakoszy o delikatnych podniebieniach, powinniście zwrócić szczególną uwagę na ocet, który dodajecie do zalewy.  Octy dostępne w sprzedaży mają w sobie różny procent kwasu octowego. Standardem używanym w przygotowywaniu domowych marynat jest 10-procentowy ocet spirytusowy. Istnieją jednak wersje 6-procentowe, jak również esencje 25-procentowe. Warto dobrać taką, która będzie wam najbardziej odpowiadała, szczególnie gdy w marynacie jest duża ilość tego składnika - uważajcie, by nie przesadzić z jego ilością względem jego mocy! Jeśli obawiacie się, że wasze grzyby wyjdą zbyt ostre w smaku, zmieńcie nieznacznie proporcje octu i wody lub zamieńcie mocniejszy ocet spirytusowy na słabszy i nieco słodszy jabłkowy. Takie przetwory z pewnością będą o wiele bardziej łagodne i delikatne.   Przepis na grzyby marynowane w occie Składniki:  2 kg małych grzybów o twardym miąższu  niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% lub octu jabłkowego 6% 3 szklanki wody  3 płaskie łyżki cukru  1 marchewka   8 ziaren ziela angielskiego   2 duże liście...

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...

Dzięki temu składnikowi zupa dyniowa jest wyjątkowo kremowa. Siostra Anastazja zawsze go dodaje
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Siostra Anastazja zawsze dodaje ten 1 składnik do zupy dyniowej. Dzięki temu jest kremowa i przepyszna
Zupa dyniowa to chyba najbardziej popularny sposób wykorzystania dyni. Jedwabisty krem z tego warzywa doskonale syci i rozgrzewa w zimne jesienne dni. Aby dodać mu aksamitności i gładkości warto wzbogacić go coś naprawdę ekstra. Wie o tym doskonale siostra Anastazja. 

Gdy nadchodzą chłody, zaczynamy rozglądać się za bardziej pożywnym, treściwym i rozgrzewającym jedzeniem. Gęste, zawiesiste zupy są w sam raz na tę porę roku. To prawdziwe remedium na jesienne smutki. Zupa dyniowa rozwesela i energetyzuje kolorem, a do tego napełnia brzuch wartościowym pokarmem.  Dlaczego zupa dyniowa siostry Anastazji jest wyjątkowo kremowa?  Siostra Anastazja to prawdziwa pasjonatka kuchni. Jej receptury i porady pomagają wielu paniom domu tworzyć wspaniałe potrawy. Ten przepis na kremową zupę dyniową pochodzi z „Wielkiej księgi specjałów Siostry Anastazji” i ma wszystko, co najbardziej lubicie w tym daniu.  Ta zupa krem z dyni jest przygotowana w wersji wytrawnej z czosnkiem, a za jej wyjątkową jedwabistość odpowiada duża ilość słodkiej, gęstej śmietany i jeden dość nietypowy składnik i nie zawsze używany przez gospodynie składnik, a mianowicie serek topiony. Dzięki niemu zupa dyniowa jest wspaniale gładka. To danie nie jest dzięki temu dodatkowi niskokaloryczne, ale kto liczyłby kalorie o tej porze roku, mogąc jeść najlepszą, gęstą i aromatyczną zupę dyniową.  Właściwości zupy dyniowej  Dynia jest warzywem, które niesie ze sobą moc wartości odżywczych. Witaminy i minerały oraz dużą ilość błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że po jej zjedzeniu pozostaje się długo sytym. By podtrzymać to przyjemne uczucie, warto wzbogacić ją tłuszczem zwierzęcym lub roślinnym. Może to być śmietana, masło, serek, oliwa lub tłusty bulion. Zupy dyniowe lubią też przyprawy, wśród nich prym wiodą ich rozgrzewające rodzaje: imbir, cynamon i chili. Podkręcają one metabolizm i wzmacniają odporność, co w tym czasie jest szczególnie istotne.   Przepis na jedwabistą zupę z dyni siostry Anastazji  Składniki:  2 kg dyni bez skórki ...