Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Ten przepis po prostu was zachwyci. Grzyby w occie siostry Anastazji to nieco inna wersja tych dobrze znanych marynowanych pyszności. Wszystko za sprawą 1 składnika. Dzięki niemu marynata zyskuje wyjątkowy smak i wspaniały aromat. 

Siostra Anastazja zaczęła gotować w wieku 17 lat i odtąd ta czynność w dużej mierze wpłynęła jej całe życie. Jest autorką kilkunastu książek kulinarnych, które zawierają wiele fantastycznych i sprawdzonych receptur. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis. 

Porady dotyczące marynowania grzybów 

Zanim przystąpicie do marynowania grzybów wedle wytycznych słynnej siostry Anastazji, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego sposobu obróbki darów lasu. Oto one:

  • Do marynowania grzybów używajcie jedynie ich kapeluszy. Nóżek nie wyrzucajcie. Możecie je ususzyć. 

  • Do przygotowania marynaty weźcie równe części wody i octu. 

  • Grzyby zblanszujcie krótko we wrzątku przed gotowaniem. 

  • Podczas gotowania grzybów nie zapominajcie o zbieraniu piany.  

  • Do zalewy wybierzcie ocet winny, który jest zdrowszą wersją tego produktu. 

  • Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Do tego przepisu siostra Anastazja dodaje przyprawę znaną z marynat owocowych – cynamon. Również w tej wytrawnej wersji sprawdza się doskonale. Podbija smak marynaty i sprawia, że jest on o wiele ciekawszy.  

Zobacz także
Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Przepis na grzyby marynowane z cynamonem siostry Anastazji

Składniki: 

  • 1 kg kapeluszy grzybów 

  • ½ l wody  

  • ½ l octu winnego 

  • 2 łyżeczki soli  

  • 6 łyżeczek cukru 

  • kilka listków laurowych  

  • kilka kulek ziela angielskiego  

  • kilka ziarenek pieprzu  

  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyczyśćcie grzyby i odetnijcie trzonki. Nie będą potrzebne do marynowania. 

  1. Kapelusze wrzućcie na pół minuty do wrzątku, a następnie przełóżcie do drugiego garnka.  

  1. Przygotujcie roztwór wody z solą i cukrem. Zalejcie nim grzyby. 

  1. Gotujcie przez 10 minut, od momentu wrzenia.  

  1. Dolejcie ocet i wrzućcie wszystkie przyprawy. Gotujcie całość następne 5-10 minut. 

  1. Przełóżcie grzyby i przyprawy do wyparzonych słoików. Zalejcie je zalewą i zakręćcie. 

  1. Pasteryzujcie weki przez 10-15 minut. Gotowe! 

Jakie grzyby najlepiej marynować? 

W słoiku najlepiej wyglądają młode grzyby, których kapelusze zmieszczą się w całości. Jeżeli jednak uzbieraliście jedynie wyrośnięte okazy, pokrójcie je po prostu na mniejsze części. Nie będzie tak efektownie, ale wyjdzie równie smacznie. 

Do marynowania wykorzystujcie grzyby o twardym miąższu. Są to m.in.: borowiki, podgrzybki, kozaki, a także rydze, kurki i gąski. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale wspomaga naszą odporność. Sprawdźcie, jak przygotowuje go siostra Anastazja.

Czosnek nie bez powodu jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. To niezwykle silny przeciwutleniacz, która posiada wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe, mikrobiologiczne i antybiotyczne. Czosnek od stuleci jest wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Zawiera mnóstwo enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu naszej odporności. Prozdrowotne właściwości czosnku Oprócz tego, czosnek działa na ludzki organizm w następujący sposób: obniża stres oksydacyjny i zapalny, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc ma działanie pasożytobójcze jest uznawany za środek wykrztuśny Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń. Przepis siostry Anastazji na marynowany czosnek Marynowany czosnek jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też świetnie smakuje. Siostra Anastazja podzieliła się jakiś czas temu przepisem na czosnek ze słoika. Najsłynniejsza polska zakonnica przygotowuje go z dodatkiem bazylii i estragonu.  Składniki: 50 dag czosnku 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik) bazylia oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka) Składniki na zalewę: ½ l wody 5-6 łyżek octu winnego 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru Przygotowanie: Czosnek dokładnie oczyśćcie, sparzcie wrzątkiem i przelejcie zimną wodą. Na dno każdego słoika wsypcie estragon, odrobinę bazylii i wypełnijcie słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli...

Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Ogórki kiszone tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem solanki, kopru czy czosnku. Warto jednak dodać do nich jeden egzotyczny składnik!

Przepisy na ogórki kiszone przekazywane są z pokolenia na pokolenie przez babcie, mamy i ciotki. Każda rodzina, w zależności od tradycji, a także części Polski, z której się wywodzi, ma swoje receptury – niektóre bardzo oryginalne! W przeszłości do ogórków kiszonych dodawano składniki, o których dziś pamiętają jedynie nieliczni np. liście malin czy wiśni.  Staropolskie przepisy warto jednak czasem urozmaicać o nowoczesne, nieco bardziej egzotyczne składniki takie jak curry. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wasze ogórki będą miały znacznie bardziej intensywny i nieco słodki, orientalny smak. Ta coraz popularniejsza przyprawa najczęściej stosowana jest w kuchni indyjskiej czy tajskiej, ale coraz chętniej stosuje się ją także w potrawach kuchni polskiej np. śledziach bożonarodzieniowych czy wszelkich sałatkach podawanych podczas sezonu grillowego. Koniecznie ich spróbujcie! Kiszonki - właściwości zdrowotne Kiszone warzywa to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Mogą być spożywane absolutnie przez każdego, nawet osoby na restrykcyjnych dietach. Niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne ogórki kiszone bogate są w witaminy, a także wapń, magnez, fosfor czy potas. Odkwaszają organizm, regulują działanie układu trawiennego, wspomagają pracę układu odpornościowego i usuwają toksyny. Przepis na ogórki kiszone z curry Składniki: 1 litr wody 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy curry 3 kg ogórków 5 cebul 3 łyżeczki gorczycy liście selera Przygotowanie: Do słoika włóżcie ogórki umyte i obrane oraz przekrojone na ćwiartki, liście selera, szczyptę gorczycy (do każdego słoika) i po dużym plastrze cebuli.  Zagotujcie zalewę w garnku: wlejcie litr wody i 1,5 szklanki...