Siostra Anastazja zaczęła gotować w wieku 17 lat i odtąd ta czynność w dużej mierze wpłynęła jej całe życie. Jest autorką kilkunastu książek kulinarnych, które zawierają wiele fantastycznych i sprawdzonych receptur. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis. 

Porady dotyczące marynowania grzybów 

Zanim przystąpicie do marynowania grzybów wedle wytycznych słynnej siostry Anastazji, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego sposobu obróbki darów lasu. Oto one:

  • Do marynowania grzybów używajcie jedynie ich kapeluszy. Nóżek nie wyrzucajcie. Możecie je ususzyć. 

  • Do przygotowania marynaty weźcie równe części wody i octu. 

  • Grzyby zblanszujcie krótko we wrzątku przed gotowaniem. 

  • Podczas gotowania grzybów nie zapominajcie o zbieraniu piany.  

  • Do zalewy wybierzcie ocet winny, który jest zdrowszą wersją tego produktu. 

  • Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Do tego przepisu siostra Anastazja dodaje przyprawę znaną z marynat owocowych – cynamon. Również w tej wytrawnej wersji sprawdza się doskonale. Podbija smak marynaty i sprawia, że jest on o wiele ciekawszy.  

Przepis na grzyby marynowane z cynamonem siostry Anastazji

Zobacz także:

Składniki: 

  • 1 kg kapeluszy grzybów 

  • ½ l wody  

  • ½ l octu winnego 

  • 2 łyżeczki soli  

  • 6 łyżeczek cukru 

  • kilka listków laurowych  

  • kilka kulek ziela angielskiego  

  • kilka ziarenek pieprzu  

  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyczyśćcie grzyby i odetnijcie trzonki. Nie będą potrzebne do marynowania. 

  1. Kapelusze wrzućcie na pół minuty do wrzątku, a następnie przełóżcie do drugiego garnka.  

  1. Przygotujcie roztwór wody z solą i cukrem. Zalejcie nim grzyby. 

  1. Gotujcie przez 10 minut, od momentu wrzenia.  

  1. Dolejcie ocet i wrzućcie wszystkie przyprawy. Gotujcie całość następne 5-10 minut. 

  1. Przełóżcie grzyby i przyprawy do wyparzonych słoików. Zalejcie je zalewą i zakręćcie. 

  1. Pasteryzujcie weki przez 10-15 minut. Gotowe! 

Jakie grzyby najlepiej marynować? 

W słoiku najlepiej wyglądają młode grzyby, których kapelusze zmieszczą się w całości. Jeżeli jednak uzbieraliście jedynie wyrośnięte okazy, pokrójcie je po prostu na mniejsze części. Nie będzie tak efektownie, ale wyjdzie równie smacznie. 

Do marynowania wykorzystujcie grzyby o twardym miąższu. Są to m.in.: borowiki, podgrzybki, kozaki, a także rydze, kurki i gąski. 

Źródło: haps.pl