
Kotlety mielone to jedno z tych dań, które pojawia się regularnie w wielu domach. Zwykle towarzyszą im buraczki, mizeria czy kapusta kiszona, jednak dodatki warto kłaść nie tylko obok kotletów, ale i dodawać w środku nich. Tak właśnie powstały pyszne kotlety siekane z kurczaka. Wystarczyło dodać kilka składników z lodówki i 1 popularny owoc, a smak i wygląd są nie do opisania.
Jak zrobić kotlety inaczej?
Jeśli tradycyjne kotlety mielone już się wam przejadły, koniecznie spróbujcie zrobić je nieco inaczej. Zamiast używać mięsa mielonego, wybierzcie chudą i bogatą w białko pierś kurczaka i drobno posiekajcie ją nożem. Do tego wystarczy kilka dodatków w postaci jajka, sera, majonezu i pora. Taki zestaw podstawowy zapewni przepyszny farsz, z którego łatwo ulepicie krągłe kotleciki.
Kotlety siekane z kurczaka są nie tylko smaczne, ale też znacznie bardziej soczyste i wilgotne niż tradycyjne mielone z wieprzowiny.
Kotlety siekane z kurczaka - dodatki
Aby kotlety były pełne smaku i aromatu, warto dodać do nich podsmażonego pora i słodkiego ananasa. Taki duet sprawi, że kotlety będą wyraziste nawet bez żadnych dodatków i sosów. Jeśli jednak wolicie inne dodatki, panuje tu pełna dowolność. Kotlety siekane z kurczaka można przygotowywać na dziesiątki różnych sposobów, za każdym razem dodając inne składniki, które akurat mamy pod ręką.
Wspaniale sprawdzą się tutaj wszelkie resztki warzyw, serów czy sosów. Warto dorzucić też drobno pokrojone oliwki, suszone pomidory czy kapary.
Przepis na kotlety siekane z kurczaka
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- 200 g sera żółtego
- 1 biała część pora
- kilka plastrów ananasa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Najpierw dokładnie myjemy pora i drobno go siekamy. Następnie podsmażamy go na odrobinie oleju, aż się zeszkli i studzimy.
2. Teraz bierzemy się za pierś kurczaka. Mięso drobno siekamy nożem i przekładamy do dużej miski. Dodajemy też drobno pokrojonego ananasa i starty ser. Dorzucamy przestudzonego pora i wszystko razem mieszamy z mąką, jajkami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Gotową masę formujemy w dłoniach, tworząc niewielkie kulki, a następnie każdą z nich delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety siekane z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju tak długo, aż będą rumiane z każdej strony.