Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka.

Właściwości zdrowotne cebuli

To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak:

  • wzmacnia odporność,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu,
  • zapobiega zakrzepom,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych,
  • rozrzedza krew,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • działa przeciw zaparciom,
  • wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby,
  • poprawia system trawienny,
  • idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej,
  • wzmacnia organizm przy przeziębieniu.

Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach.

Cebula jako nieodłączny składnik kuchni

To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako naturalny lek podczas przeziębienia, kaszlu czy kataru. Gotowanie bez niej jest wręcz niemożliwe. 

Zobacz także:

Magda Gessler odradza taki sposób krojenia cebuli

Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych, gdyż soki zawarte w warzywie powodują łzawienie oczu. Jest na to sposób. Należy przed tą czynnością cebulę włożyć na chwilę do zamrażarki bądź do miski z zimną wodą. Jednak wiele osób woli iść na skróty i oszczędza sobie wykonanie tej czynności. Wówczas decyduje się na rozdrobnienie cebuli za pomocą blendera.

Magda Gessler zdecydowanie odradza ten sposób, gdyż warzywo wtedy traci wszelkie cenne wartości oraz smak. Zblendowana cebula będzie nie tylko zbyt rozdrobniona, ale może również poprzez swój gorzki aromat, popsuć całe danie. Warto kroić cebulę nożem, dzięki czemu zachowa wszystkie cenne walory.