Tatar
gotujmy.pl/kasienka1987
Newsy

Siekacie czy mielicie mięso na tatara? Ten ważny szczegół zdecyduje o jego smaku

Tatar to idealna przekąska na nadchodzącego Sylwestra. Pasuje do alkoholu i chrupiącego pieczywa. Jeden sprytny trik sprawi, że jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Wokół tatara narosło wiele nieporozumień. Część ludzi zdaje sobie sprawę z ryzyka, jakie wiąże się z jedzeniem surowego mięsa czy jajek. Inni nie mają zaś o nim zielonego pojęcia. Czy tatar to bezpieczna propozycja kulinarna?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Największym sprzymierzeńcem tatara jest temperatura

W niskiej temperaturze, mowa o przedziale 0-4 stopni, wiele bakterii w ogóle się nie rozmnaża. Wraz z jej wzrostem tempo rozmnażania się bakterii rośnie. Najwyższe dosięga temperatur zbliżonych do temperatury ciała człowieka. Po przekroczeniu pewnego progu gorąca, przykładowo wysokich 50 stopni, bakterie przestają się rozmnażać i zaczynają umierać. Jak skorzystać z tej wiedzy przygotowując tatara?

Nie tylko niska temperatura pozwoli wam przygotować bezpieczny tatar. Nie każdy wie, że wnętrze nienaruszonego kawałka mięsa jest sterylne. Bakterie nie mogą przedrzeć się przez jego zwartą strukturę i znajdują się tylko na powierzchni, z której stosunkowo łatwo się ich pozbyć, traktując je wysoką temperaturą. Wystarczy maksymalnie minutowe przesmażenie sztuki mięsa na tatar. Proste i działa!

Jak wybrać najlepsze mięso i jak je rozdrobnić?

Mięso na tatar powinno być niepoprzerastane tkanką łączną. Mamy na myśli gładką i jednolitą sztukę. Jedzenie surowych ścięgien i błon bowiem nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Nie jest też ani trochę zdrowe. Od dawna ulubionym rodzajem mięsa Polaków na tatar jest rostbef. Odpowiednio chudy, ma doskonały i specyficznie mięsny smak. Podczas wyrabiania, możecie dodać do niego gazowanej wody.

To mięso chude i kruche, co sprawia, że można go pokroić w efektywnie prezentującą się, większą kostkę, bez obawy, że goście będą ją żuli niczym kawałek ciągnącej się gumy. Jeśli wybierzecie na tatar rostbef, wystarczy jego przemrożony kawałek pokroić na plasterki, a następnie w paski, które będziecie kolejno dzielić na jeszcze mniejsze części. Tatar siekany będzie znacznie smaczniejszy niż ten mielony w maszynce!

Mięso na tatar, które nadaje się do zmielenia

Jednym z przykładów mięsa, które można zmielić jest fragment wołowego udźca - ligawa. To propozycja na tatar z większą ilością włókna niż rostbef. Jeśli wybierzecie wspomnianą ligawę, pamiętajcie o schłodzeniu metalowych części maszynki do mielenia. To prosty trik, który ułatwi wam pracę!

Dodatki do tatara wołowego

Kolor świeżego tatara powinien być krwistoczerwony. Właśnie ten odcień komponuje się w idealny sposób z tłuczonym lub grubo mielonym pieprzem, piklami, musztardą, jajkiem, siekaną cebulą  a nawet grzybami. 
Tatarowi nie zaszkodzi dodatek kropli soku z cytryny lub octu. 

Jak często jecie tatar?

tatar jakie mięso
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać mięso na tatar? Tylko takie zagwarantuje, że danie powali smakiem na kolana
Czy wiecie, jakie mięso sprawi, że tatar będzie naprawdę dobry? Dowiecie się z tego artykułu!

Tatar wołowy to jedna z ulubionych zakąsek Polaków. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, dlatego wiele osób chętnie przyrządza tatara samodzielnie w domu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że choć jest popularnym daniem, to trzeba w jego przypadku zachować sporą dozę ostrożności. Bądź co bądź, tatar to surowe mięso z dodatkami, dlatego trzeba wiedzieć jak wybrać taki kawałek mięsa, z którego wyjdzie smaczny, a co najważniejsze – bezpieczny tatar. Jakie mięso na tatar? Na początku należy wyjaśnić, że tatar przyrządza się tylko z mięsa wołowego. Niektórzy eksperymentują i używają do tej potrawy mięsa wieprzowego. To ogromny błąd! Znajdujące się w wieprzowinie bakterie mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Nic wam nie będzie, jeśli przyrządzicie z niej kotlety schabowe lub gulasz, ponieważ większość zarazków ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak zjedzenie wieprzowiny na surowo jest bardzo złym pomysłem i absolutnie nie używajcie jej do tatara. To samo dotyczy mięsa drobiowego. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa lub ligawa. Mięso z polędwicy będzie znacznie delikatniejsze i przez to niestety droższe. Tańsza ligawa też jest smaczna i nie posiada tkanki łącznej podobnie jak polędwica, ale jest od niej twardsza. Z tego powodu decydując się na ligawę, musicie ją bardzo dokładnie posiekać. Przepis na podstawowy tatar Do przygotowania tatara potrzebne wam będą poniższe składniki: 40 dag mielonego mięsa z polędwicy lub ligawy wołowej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Wyjęte z lodówki mięso posiekajcie bardzo drobno ostrym nożem. Pamiętajcie o tym, że mięso na tatara może być przechowywane w lodówce maksymalnie przez dwie doby od ubicia i w temperaturze 4...

Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?
Tatar to surowe mięso, więc należy być ostrożnym podczas przygotowania tego dania. Niewłaściwie przechowywane może być trucizną!

Tatar tworzony jest z surowego mięsa wołowego lub wieprzowego. Serwuje się go z surowym jajkiem i cebulką , dlatego jest to danie, które musi być przygotowane z idealnie przechowywanych składników. Surowe mięso czy jajko mogą stanowić wielkie zagrożenie dla zdrowia, warto więc na nie uważać. Czy tatar jest bezpieczny dla zdrowia? Tatar wieprzowy jest na pewno tańszy w przygotowaniu niż wołowy, ale jeden i drugi typ mięsa może być siedliskiem bakterii takich jak Listeria, Salmonella , Campylobcater czy E. coli. W surowym mięsie mogą się także znajdować pasożyty takie jak włosień kręty czy tasiemiec. Choroby te mogą być niezwykle poważne w skutkach i na stałe wpłynąć na niesprawność układu pokarmowego. Bezpieczny tatar to taki stworzony z wysokiej jakości, świeżego (!) mięsa ze sprawdzonego źródła, a także bezpiecznie przechowywany w chłodzie i spożywany wkrótce po wyjęciu z lodówki. Sięganie po gotowe tatary paczkowane nie jest dobrym pomysłem – na pewno nie są one świeże, dlatego istnieje większe ryzyko, że zawierają szkodliwe bakterie. Jakie mięso na tatar? Przygotowując tatara samodzielnie w domu należy upewnić się, że kupujecie mięso od sprawdzonego sprzedawcy. Warto wydać na nie odrobinę więcej w dobrych delikatesach czy lokalnym sklepie mięsnym niż decydować się na masowo paczkowane mięso z sieciowego supermarketu. Mięso na tatar powinno zostać zmielone już w domu, nie w sklepie – macie wtedy gwarancję, że jest to w 100 proc. czysty kawałek mięsa, który zakupiliście, bez domieszki innych (być może tańszych albo gorszej jakości rodzajów). Mięso na tatara powinno być stale przechowywane w lodówce. Czas, który spędzi poza nią to wyłącznie moment jego przygotowania oraz podania. Siekanie surowego mięsa nie powinno się odbywać na drewnianej desce do...

Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie
AdobeStock
Newsy
Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie
Dodatki do tatara są równie ważne, co świeże mięso. Dowiedzcie się, jakie dodatki najlepiej pasują do tatara i podajcie tę zimną przekąskę w ten sposób.

Tatar to klasyczna przekąska kuchni polskiej. Jada się go od lat i wcale nie traci na popularności. Tatar gości na stole w trakcie uroczystości i imprez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili go sobie i domownikom na kolację bez okazji. Dobry tatar musi składać się ze świeżego mięsa wołowego i dokładnie dobranych dodatków. Tatar to bardzo wdzięczna potrawa. Przepis na dobry tatar Befsztyk tatarski , czyli popularny tatar to potrawa z surowego mięsa wołowego. Często spożywany jest jako premium przekąska do wódki. Zrobicie go z tych składników: Składniki na tatara 100 g mielonej lub drobno posiekanej polędwicy wołowej Łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Żółtko Łyżka zimnej wody Sól i pieprz Klasyczne dodatki do tatara W klasycznej wersji tatara nie może zabraknąć też tych trzech składników: Żółtka Białej cebuli Kiszonego ogórka Przygotowanie tatara Przygotujcie mięso: posikajcie je, jeśli korzystacie z kawałka w całości. Dodajcie do mięsa olej i wodę. Ugniatajcie, by mięso je pochłonęło. Możecie doprawić mięso solą i pieprzem już teraz, albo podać solniczkę i pieprzniczkę do tatara. Uformujcie mięso w okrąg, na wierzchu zróbcie wgłębienie i przełóżcie do niego żółtko. Posiekajcie bardzo drobno dodatki: cebulę i ogórki kiszone. Podajcie dodatki obok tatara. Niebanalne dodatki do tatara Wiele osób nie będzie nawet chciało słyszeć o innych dodatkach niż ogórek kiszony i cebula. Szefowie kuchni najbardziej lubią serwować jednak niebanalnego tatara. Podają go chętnie z: Marynowanymi grzybkami – najlepiej borowikami, ale mogą być to też pieczarki Musztardą – wymieszaną z mięsem lub podaną osobno, podkreśla smak mięsa. Najlepsza jest...

Przepis na wegetariański tatar
Adobe Stock
Newsy
Tatar bez mięsa, który smakuje jak oryginał. Smak zawdzięcza temu 1 składnikowi
Bezmięsny tatar to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie roślinnego przysmaku z musztardowo-miodowym musem sprawi, że danie z pewnością na stałe zagości w waszej kuchni.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar z mielonego mięsa roślinnego. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Przepis na tatara z mięsa roślinnego Ta propozycja z pewnością zachwyci wszystkich, którzy od lat przebywają na diecie wegetariańskiej. Ba! Tatar przyrządzony z roślinnego przysmaku, polany musem musztardowo-miodowym, z pewnością przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom. Bowiem trudno go odróżnić od wersji tradycyjnej. Smakuje naprawdę nieziemsko. Będziecie potrzebować: 400 gramów roślinnego mięsa mielonego  120 gramów marynowanych podgrzybków 120 ml oleju słonecznikowego 75 ml oliwy z oliwek 3 ogórków kiszonych 1 łyżki kaparów 1 cebuli 1 cytryny 3 jajek (najlepiej przepiórczych) 1 łyżki musztardy 1 łyżki płynnego miodu Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Roślinne mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego olej i siekajcie aż do uzyskania gładkiej, niemal jednolitej masy na tatar.  Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Ogórki odcedźcie z wody i również pokrójcie w niewielką kostkę. To samo zróbcie z kaparami. Wszystkie wymienione składniki dodajcie do mięsa roślinnego. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni i wstawcie do lodówki na ok. 30 minut. W niewielkim naczyniu umieśćcie odcedzone z marynaty podgrzybki. Dodajcie do nich musztardę, miód, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz oliwę. Całość zblendujcie na gładko przy użyciu blendera. Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie...