Sezon na agrest się rozpoczął. Ta niedoceniana witaminowa bomba pomaga nawet na zmęczone oczy
Flickr
Newsy

Sezon na agrest się rozpoczął. Ta niedoceniana witaminowa bomba pomaga nawet na zmęczone oczy

Macie na swoich działkach krzewy agrestu? Dziś już mało kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowe są te nieco zapomniane owoce!

Jeszcze do niedawna krzaczki agrestu były stałym elementem polskich ogródków, sadów i przydomowych poletek. Wielu z was na pewno pamięta agrestowe krzewy u babci, która przygotowywała z owoców agrestu przetwory i ciasta.

Tymczasem dzisiaj często się o nim niesłusznie zapomina. W modzie są inne owoce takie jak choćby borówka amerykańska, podczas gdy liczba plantatorów poczciwego agrest w całej Polsce maleje w zastraszającym tempie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść agrest pod różnymi postaciami?

A szkoda, bo porzeczka agrest – tak brzmi jego pełna nazwa – to nie tylko smak, ale także cały szereg prozdrowotnych właściwości. Warto je poznać z korzyścią dla własnego organizmu.

Agrest wykazuje takie właściwości jak:

  • Korzystny wpływ na zdrowie oczu dzięki luteinie, substancji korzystnie wpływającej na układ wzrokowy. Luteina potrzebna jest zwłaszcza osobom, które dużo czasu spędzają przed ekranem komputera czy telewizora
  • Wspomaga procesy trawienne dzięki naturalne kwasy. Polecany jest na wzdęcia i zaparcia
  • Jest bogaty w witaminy z grupy B
  • Posiada dużo magnezu, przez co wpływa dobrze na układ nerwowy i łagodzi objawy stresu
  • Regeneruje skórę i spowalnia procesy jej starzenia (można przyrządzić z niego domową maseczkę – 2 garści agrestu, łyżka mąki ziemniaczanej – należy wymieszać te składniki i stosować na 15-minutowe maseczki)
  • Zapobiega infekcjom układu moczowego
Zobacz także
Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!

Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!

Powstał „Tinder dla rolników”, czyli jak poznać drugą połowę na zbiorach owoców?

Marzy Wam się zebranie owoców i warzyw prosto z pola lub sadu? Nic prostszego!

Co można przygotowywać z agrestu?

Agrest występuje w trzech wariantach – białym, zielonym i czerwonym. Różnią się one nieco poziomem kwasowości i soczystości.  Niezależnie od odmiany, agrest w opinii wielu najlepiej smakuje prosto z krzaczka. Niemniej jednak można z niego przygotowywać wiele przetworów w postaci:

Oprócz tego z dodatkiem agrestu można przygotowywać różnego rodzaju ciasta, jak np. ciasta w rodzaju szarlotki. Istnieją także przepisy, które przewidują dodawanie agrestu do dań mięsnych! A pod jaką postacią wy najlepiej lubicie agrest?

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
AdobeStock
Newsy
Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?
Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotujcie z niego superzdrową nalewkę. Naprawdę warto.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę . Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć. Jak zrobić nalewkę z agrestu? Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników. 2 kg dojrzałego agrestu sok z 1 cytryny 1 kg cukru cukier waniliowy 1 litr spirytusu 1 litr wody Przygotowanie: Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować). Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach. Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe , przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe , a także świetnie podnosi odporność . Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie , zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia. Jak pić taką nalewkę? Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki...

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...

 Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Szarlotka z agrestem to coś w sam raz na późną wiosnę i wczesne lato. Wykorzystajcie sezon na agrest i przygotujcie ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci tego kwaśnego owocu.

Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek. Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki . Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem! Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem) Pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka jaj 3 łyżki śmietany 18% 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży) 1 kg agrestu 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły. Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem. Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm. Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym. Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Ten produkt z każdej kuchni zawiera ważny składnik, który odpowiada za ostrość. Zabija bakterie, podnosi odporność.
Adobe Stock
Newsy
Ten ostry dodatek do kanapek i dań może pomóc w zwalczaniu bakterii i podnoszeniu odporności
Rośnie w ogrodach, ale też dziko przy drogach. I choć używacie go na co dzień, pewnie nie znacie wszystkich zdrowotnych właściwości tej rośliny.

Używacie go jako dodatek do dań. Świetnie smakuje z potrawami mięsnymi, rybami i jajkami. Robicie z niego sosy i zupę. Najczęściej kupujecie go w słoikach, w formie już przetworzonej, ale w łatwy sposób zrobicie go też samodzielnie w domu. I nie musicie wychodzić po niego do sklepu. Jego dzikie odmiany rosną przy płotach i drogach. Latem można go sobie przywieść z wycieczki na wieś. Poznajcie zdrowotne właściwości chrzanu. Chrzan pospolity – co zawiera i jak go jeść? Chrzan nie tylko rośnie w ogrodach, ale także dziko w rowach i przy drogach. Jako jadalna część rośliny uznawany jest korzeń, przypominający korzeń pietruszki, jest jednak od niej dużo twardszy i ostrzejszy. W chrzanie znajduje się wiele drogocennych składników, w tym witaminy i minerały: Witamina A Witamina C Witaminy z grupy B Wapń Żelazo Fosfor Jod Potas Cynk Mangan Magnez Błonnik pokarmowy Kwas foliowy Kwasu askorbinowego, czyli witaminy C jest w chrzanie nawet więcej, niż w owocach cytrusowych. Choć chrzan dodaje się do zup i sosów i wówczas poddaje się go obróbce cieplnej, to najlepiej jest go jeść na surowo. Starty jest doskonałym dodatkiem do mięs. Można przyprawić go cytryną, a gdy jest świeżo starty i bardzo ostry, wymieszać z gęstą śmietaną, która złagodzi jego smak. Synigryna – ważny składnik chrzanu Synigryna jest najcenniejszym składnikiem chrzanu. To związek organiczny, który odpowiada za ostry zapach i smak rośliny. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, substancję o właściwościach antybiotycznych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Podnosi odporność na infekcje i łagodzi jej objawy w ten sposób, że stymuluje aktywność białych krwinek. Chrzan wykazuje też sine właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym...