Jeszcze do niedawna krzaczki agrestu były stałym elementem polskich ogródków, sadów i przydomowych poletek. Wielu z was na pewno pamięta agrestowe krzewy u babci, która przygotowywała z owoców agrestu przetwory i ciasta.
Tymczasem dzisiaj często się o nim niesłusznie zapomina. W modzie są inne owoce takie jak choćby borówka amerykańska, podczas gdy liczba plantatorów poczciwego agrest w całej Polsce maleje w zastraszającym tempie.
Dlaczego warto jeść agrest pod różnymi postaciami?
A szkoda, bo porzeczka agrest – tak brzmi jego pełna nazwa – to nie tylko smak, ale także cały szereg prozdrowotnych właściwości. Warto je poznać z korzyścią dla własnego organizmu.
Agrest wykazuje takie właściwości jak:
Zobacz także:
- Korzystny wpływ na zdrowie oczu dzięki luteinie, substancji korzystnie wpływającej na układ wzrokowy. Luteina potrzebna jest zwłaszcza osobom, które dużo czasu spędzają przed ekranem komputera czy telewizora
- Wspomaga procesy trawienne dzięki naturalne kwasy. Polecany jest na wzdęcia i zaparcia
- Jest bogaty w witaminy z grupy B
- Posiada dużo magnezu, przez co wpływa dobrze na układ nerwowy i łagodzi objawy stresu
- Regeneruje skórę i spowalnia procesy jej starzenia (można przyrządzić z niego domową maseczkę – 2 garści agrestu, łyżka mąki ziemniaczanej – należy wymieszać te składniki i stosować na 15-minutowe maseczki)
- Zapobiega infekcjom układu moczowego
Co można przygotowywać z agrestu?
Agrest występuje w trzech wariantach – białym, zielonym i czerwonym. Różnią się one nieco poziomem kwasowości i soczystości. Niezależnie od odmiany, agrest w opinii wielu najlepiej smakuje prosto z krzaczka. Niemniej jednak można z niego przygotowywać wiele przetworów w postaci:
Oprócz tego z dodatkiem agrestu można przygotowywać różnego rodzaju ciasta, jak np. ciasta w rodzaju szarlotki. Istnieją także przepisy, które przewidują dodawanie agrestu do dań mięsnych! A pod jaką postacią wy najlepiej lubicie agrest?