Coraz ładniejsza pogoda zachęca do grillowania w ogródku i na działce. W sklepach można kupić apetycznie wyglądające mięso i kiełbasy, a niektóre z nich są już nawet wcześniej przyprawione! Czy warto kupować te produkty? Dietetyk współpracujący z portalem AbcZdrowie wydał opinię na temat popularnych kiełbas i mięs na grilla.

Jakie kiełbasy na grilla?

Jeśli kuszą was sprzedawane w supermarketach już przyprawione i gotowe do smażenia na grillu karkówki i kiełbasy, sprawdźcie najpierw, czy na pewno ich kupienie będzie słusznym wyborem. Poniżej przedstawiamy opinie dietetyka na temat dostępnych w supermarketach wędlin przeznaczonych do grillowania:

Kiełbaski bawarskie Bratwurst Bell na grilla

Parzone kiełbasy bawarskie od firmy Bell to typowe kiełbasy typu bratwurst – cienkie, białe kiełbaski, idealne na grilla. Zawierają aż 85% mięsa, co jest świetnym wynikiem jak na tego typu produkt. Znajdziecie w nich jednak przeciwutleniacze i stabilizatory w postaci difosforanów i trifosforanów. Częste spożywanie tych dodatków do żywności może powodować zaburzenia wchłaniania żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto w kiełbaskach znajduje się karboksymetyloceluloza – u niektórych osób zjedzenie dużych ilości tych substancji spowoduje ból brzucha, nieprzyjemne wzdęcia i biegunkę.

Kiełbaski białe surowe Czas na Grill

W przypadku tych kiełbas koniecznie zwróćcie uwagę na ich kolor. Nie powinny być mocno różowe – taki kolor oznacza, że do ich produkcji użyto dużej ilości konserwantów. Kiełbasy marki Czas na Grill nie zawierają wielu sztucznych dodatków, ale znajdują się w nich siarczany oraz dwutlenek siarki – substancje, które mogą powodować wymioty i bóle głowy, a u osób cierpiących na astmę nawet duszności.

Zobacz także:

Kiełbaski wieprzowo-wołowe Sokołów

Te kiełbasy mają stosunkowo dobry skład – nie znajdziecie w nich wielu barwników ani aromatów. Uważajcie jednak na wspomniane wyżej trifosforany oraz na azotyn sodu. Składnik ten ma przyjmowany w dużych ilościach może powodować powstawanie nowotworów oraz niedotlenienie.  

Kiełbaski w przyprawach barbecue Czas na Grill

Kiełbasy w przyprawach produkowane przez markę Czas na Grill zaskakują bardzo dobrym składem – zawartość mięsa w tym produkcie to aż 94%. Niestety, znajduje się w nich glutaminian monosodowy, znany wzmacniacz smaku. Częste spożywanie tego dodatku do żywności powoduje otyłość, zwiększone pocenie się i zaburzenia metabolizmu.

Kiełbaski grillowe w papryce Grill&Fun

Podobnie jak kiełbasy w przyprawach, kiełbaski grillowe od Grill&Fun również zawierają aż 94% mięsa i stosunkowo niewiele dodatków. Są za to bardzo kaloryczne, ze względu na sporą ilość tłuszczu w składzie. 100 g tych kiełbasek dostarcza aż 270 kalorii!

Czytaj także: