Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!
AdobeStock
Newsy

Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!

W sklepach można kupić już doprawione kiełbasy, które wyglądają naprawdę apetycznie. Ale czy są zdrowe?

Coraz ładniejsza pogoda zachęca do grillowania w ogródku i na działce. W sklepach można kupić apetycznie wyglądające mięso i kiełbasy, a niektóre z nich są już nawet wcześniej przyprawione! Czy warto kupować te produkty? Dietetyk współpracujący z portalem AbcZdrowie wydał opinię na temat popularnych kiełbas i mięs na grilla.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie kiełbasy na grilla?

Jeśli kuszą was sprzedawane w supermarketach już przyprawione i gotowe do smażenia na grillu karkówki i kiełbasy, sprawdźcie najpierw, czy na pewno ich kupienie będzie słusznym wyborem. Poniżej przedstawiamy opinie dietetyka na temat dostępnych w supermarketach wędlin przeznaczonych do grillowania:

Zobacz także
Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!

Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!

Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego

Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego

Kiełbaski bawarskie Bratwurst Bell na grilla

Parzone kiełbasy bawarskie od firmy Bell to typowe kiełbasy typu bratwurst – cienkie, białe kiełbaski, idealne na grilla. Zawierają aż 85% mięsa, co jest świetnym wynikiem jak na tego typu produkt. Znajdziecie w nich jednak przeciwutleniacze i stabilizatory w postaci difosforanów i trifosforanów. Częste spożywanie tych dodatków do żywności może powodować zaburzenia wchłaniania żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto w kiełbaskach znajduje się karboksymetyloceluloza – u niektórych osób zjedzenie dużych ilości tych substancji spowoduje ból brzucha, nieprzyjemne wzdęcia i biegunkę.

Kiełbaski białe surowe Czas na Grill

W przypadku tych kiełbas koniecznie zwróćcie uwagę na ich kolor. Nie powinny być mocno różowe – taki kolor oznacza, że do ich produkcji użyto dużej ilości konserwantów. Kiełbasy marki Czas na Grill nie zawierają wielu sztucznych dodatków, ale znajdują się w nich siarczany oraz dwutlenek siarki – substancje, które mogą powodować wymioty i bóle głowy, a u osób cierpiących na astmę nawet duszności.

Kiełbaski wieprzowo-wołowe Sokołów

Te kiełbasy mają stosunkowo dobry skład – nie znajdziecie w nich wielu barwników ani aromatów. Uważajcie jednak na wspomniane wyżej trifosforany oraz na azotyn sodu. Składnik ten ma przyjmowany w dużych ilościach może powodować powstawanie nowotworów oraz niedotlenienie.  

Kiełbaski w przyprawach barbecue Czas na Grill

Kiełbasy w przyprawach produkowane przez markę Czas na Grill zaskakują bardzo dobrym składem – zawartość mięsa w tym produkcie to aż 94%. Niestety, znajduje się w nich glutaminian monosodowy, znany wzmacniacz smaku. Częste spożywanie tego dodatku do żywności powoduje otyłość, zwiększone pocenie się i zaburzenia metabolizmu.

Kiełbaski grillowe w papryce Grill&Fun

Podobnie jak kiełbasy w przyprawach, kiełbaski grillowe od Grill&Fun również zawierają aż 94% mięsa i stosunkowo niewiele dodatków. Są za to bardzo kaloryczne, ze względu na sporą ilość tłuszczu w składzie. 100 g tych kiełbasek dostarcza aż 270 kalorii!

Czytaj także:

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...

Pogoda wreszcie dopisuje, czas na grilla. Biedronka kusi kiełbaskami, szaszłykami i karkówką
Adobe Stock
Newsy
Pogoda wreszcie dopisuje, czas na grilla. Biedronka kusi kiełbaskami, szaszłykami i karkówką
Biedronka wie jak przyciągnąć do siebie miłośników grilla. Tym razem sieć sklepów przyciąga nie tylko cenami, ale i szerokością swojego asortymentu.

W tym roku wielu Polaków zaliczyło w maju grillowy falstart. Wielu ślinka ciekła na myśl o kiełbasce z rusztu już gdzieś od lutego, ale pogoda spłatała figla i przesunęła grillowe plany w całej Polsce. Czerwiec jest już o wiele bardziej łaskawy – czas więc na grilla! Skoro tak, konieczne będzie zaopatrzenie lodówek w mięso. Produkty na grilla różnego rodzaju znajdziecie w tym tygodniu w korzystnych cenach w Biedronce. Od czwartku obowiązują tam nowe promocje na przeróżne mięsne smakołyki. Jakie grillowe promocje przygotowała na ten weekend Biedronka? Zacznijmy od szaszłyków . Fani tego mięsnego grillowego przysmaku mogą zacierać z radości ręce.  Od dzisiaj (10.06) do końca tygodnia (sobota 12.10) wszystkie rodzaje szaszłyków kupicie w Biedronce za jedyne 7,99 zł! Trzeba przyznać, że wybór jest naprawdę szeroki. Różne gramatury, różne smaki, różne dodatki – od szaszłyków drobiowych z plastrami hiszpańskiej kiełbasy pikantnej chorizo, aż po klasyczne szaszłyki wieprzowe z warzywami. Wszystkie doskonale sprawdzą się na grillu. Inne cenowe okazje na grilla w Biedronce Oprócz szaszłyków Biedronka przygotowała szereg promocji i okazji dla zwolenników kiełbasy, karkówki, czy boczku z grilla. Zobaczcie sami: Karkówka grillowa w stylu amerykańskim 1 kg – 19,90 zł Kiełbasa morlińska 1 kg – 13,49 zł Kiełbasa złota z kurczaka Mościbrody 1 kg – 14,99 zł Kiełbaski surowe białe cienkie Czas na Grill 500 g – 7,99 zł Zestaw kiełbasek na grilla Czas na Grill 375 g – 9,99 zł Boczek grillowy w plastrach Czas na Grill 300 g – 7,99 zł Boczek grillowy w marynacie słodko-pikantnej Czas na Grill 300 g – 7,99 zł Karkówka rolowana Czas na Grill 310 g – 9,89 zł...

4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Pixabay
Newsy
4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Musicie poznać te zasady, jeśli zależy wam na waszym zdrowiu!

Majówka rozpoczyna w Polsce sezon grillowy. Każdy z was, jeśli jeszcze nie brał udziału w imprezie grillowej, pewnie niedługo to zrobi. Grill nie kojarzy się wam pewnie z niczym zdrowym. T prawda, tłuste, mocno spalone mięsa to nic zdrowego. Okazuje się jednak, że szkodliwość zdrowotną grilla można łatwo ograniczyć. Zastosujcie się do tych zasad, które tylko wzbogacą waszą imprezę grillową. Jak grillować zdrowiej? Poznajcie złote zasady zdrowego grillowania. Nie pozwólcie, żeby tłuszcz kapał na ogień lub węgielki WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to niesamowicie niebezpieczne związki wydzielające się podczas grillowania. Należy do nich rakotwórczy benzenopiren. Ograniczenie kapania tłuszczu bezpośrednio na węgielki lub ogień to podstawowa zasada zdrowszego grillowania. Możecie uniknąć tego dzięki: Wybieraniu chudszych mięs Stosowaniu tacek aluminiowych Nienakłuwaniu mięsa do grillowania Jeśli zdarzy się wam przypalić mięso i nie macie zamiaru go wyrzucać, koniecznie zeskrobcie spaloną część z potrawy. Odrobinę ograniczycie jej szkodliwość. Jedzcie dużo warzyw Nie każdy z was oprze się pokusie zjedzenia grillowanej karkówki, lub żeberek. Od czasu do czasu nawet przetworzone mięso może być składnikiem diety. Pamiętajcie jednak, żeby dodatkowo jeść sporo warzyw. Zróbcie różne grillowe sałatki i nakładajcie sobie i bliskim duże porcje. Możecie też oczywiście zrobić warzywa z grilla. Nic nie zastąpi jednak świeżych warzyw. Zachęcajcie do ich spożycia też gości, jeśli zależy wam na ich zdrowiu i dobrym samopoczuciu po imprezie grillowej. Stosujcie marynaty do mięs i warzyw bogate w przyprawy i zioła Przyprawy są niesamowicie bogate w antyoksydanty, czyli związki ochronne dla waszego organizmu, które neutralizują w pewnym stopniu...

Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
Szorowanie rusztu po grillowaniu nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Łatwo można sobie to ułatwić stosując prostą sztuczkę z solą i piekarnikiem.

Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste! Dlaczego trzeba czyścić ruszt? Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych , by tego uniknąć). Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym. Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne. Zasady czyszczenia grilla Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad: Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia) Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić...