
Sezamki mają wielu amatorów. Nic w tym dziwnego. Wspaniały smak ziaren sezamu połączony z wyraźną słodyczą. Tutaj jednak pojawiają się pewne schody – w składzie sezamków ze sklepu nie uświadczycie raczej miodu. Zwykle pełno w nich jest za to cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.
I to już jest wystarczający powód, by postarać się o zrobienie ich lepszej, bogatszej wersji w domu. W tym celu warto zaopatrzyć się w dowolny rodzaj miodu.
Dlaczego jeszcze warto zrobić sezamki we własnym domu? To świetna propozycja także dla fanów chałwy, którzy nie dysponują odpowiednim sprzętem do mielenia ziaren. Jeśli zatem nie macie wystarczająco mocnego blendera, a marzy wam się sezamowe szaleństwo, bierzcie się za przygotowanie sezamków.
Z jakiego sezamu można zrobić sezamki?
Do przygotowania sezamków wybierzcie zwykły, łuskany sezam. Jednak możecie nieco wzbogacić smak i wygląd batoników poprzez dodanie innych rodzajów sezamu, np. niełuskanego czy czarnego. Oprócz tego do środka warto dodać także inne orzechy.
Przepis na domowe sezamki bez cukru
Składniki:
- 300 g sezamu
- 100 g miodu
- Opcjonalnie – dowolne orzechy
Przygotowanie:
- Podprażcie ziarna sezamu na patelni bez tłuszczu na małym ogniu przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając.
- Przesypcie sezam do innego naczynia, by przestygnął.
- Wlejcie miód do ostudzonego sezamu.
- Wymieszajcie całość bardzo dokładnie.
- Na blachę wyłóżcie papier do pieczenia.
- Formujcie sezamki zwilżonymi rękami lub rozwałkujcie masę wałkiem i przełóżcie na blachę. Za pomocą noża podzielcie sezamową masę na batoniki. Grubość sezamków nie powinna przekraczać ok. 0,5 cm.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie sezamki przez 10 minut.
- Odstawcie do ostygnięcia, bo sezamki po wypieczeniu są jeszcze miękkie.
- Po wystygnięciu sezamki będą chrupiące i odpowiednio twarde.