Jak Polska długa i szeroka, tak Polacy zajadają się pączkami z różnego rodzaju nadzieniami. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe, nadzienie różane. Takie są nasze gusta i guściki. Mniej znanym przepisem jest receptura na mini-pączuszki z dodatkiem twarogu. Cała ich idea sprowadza się do tego, że ser biały dodaje się do ciasta, a nie jako nadzienie.

Twaróg nadaje pączkom lekkiej kwaskowości i bardziej wyrafinowanego smaku. Co więcej - nie ma żadnych szans, że takie ciasto wam nie wyjdzie. Dlaczego? W tym przepisie nie użyjecie do pączków drożdży. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta drożdżowego, rośnięcie zapewni wam po prostu proszek do pieczenia i soda.

Taki patent pozwoli na osiągnięcie wspaniałej miękkości i puszystości ciasta. Po drugie, to też spora oszczędność czasu. Krótko mówiąc – mini-pączuszki to świetne rozwiązanie na szybki deser!

Przepis na serowe mini-pączuszki

Składniki:

  • 40 dag sera białego półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozgniećcie widelcem lub przekręćcie w maszynce. Wymieszajcie go z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i spirytusem.
  2. Do masy serowej dodawajcie powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Wyrabiajcie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawcie na 15 min, by lekko „odpoczęło”.
  4. Formujemy pączki o wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe.
  5. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pączki powinny same obracać się na gorącym oleju. W tym celu, nie wkładajcie na olej zbyt wielu sztuk na raz!
  6. Składajcie pączki na talerzu wyłożonym papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  7. Posypcie pączuszki cukrem pudrem przed podaniem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: