Sernik można zrobić w przeróżnych wersjach. Sernik tradycyjny, krakowski, wiedeński, sernik Izaura, z makiem, z owocami: brzoskwiniami, truskawkami czy jabłkami.

Przepisów jest bez liku. Jeśli jednak nie macie ochoty poświęcać na jego przygotowanie za dużo czasu i chcecie zrobić sernik naprawdę szybko, warto znać dobry i sprawdzony przepis na sernik z wiaderka.

Klucz do powodzenia jest jeden. Odpowiednie składniki dobrane tak, by masa serowa nie opadła po wypieczeniu, a także odpowiednio dobrany ser z wiaderka.

Jak wybrać twaróg sernikowy z wiaderka na sernik?

Przeczytajcie uważnie etykietę i wybierzcie taki, do którego producent użył jak najmniej składników - ideałem byłoby znalezienie takiego twarogu sernikowego z wiaderka, na którego liście składników widnieje tylko twaróg, ewentualnie takie pozycje jak serek śmietankowy czy śmietanka. Wystrzegajcie się wiaderek z masą dodatków, wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych składników.

Zobacz także:

Przygotowanie sernika z wiaderka zajmuje dosłownie 15 minut. Doliczyć należy także czas pieczenia ale uwierzcie, że te 40 minut mija w mgnieniu oka!

W tym czasie, gdy w kuchni będzie unosił się zapach ciepłego sernika, przygotujecie talerzyki na ten serowy smakołyk, którego smak na pewno was zachwyci. Ten sernik zawsze się udaje! Wiec jeśli nie posiadacie talentu do pieczenia ten przepis jest stworzony dla was.

Przepis na szybki sernik z wiaderka 

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Roztopcie 100 g masła w garnuszku na małym ogniu i je ostudźcie. 
  2. Przełóżcie ser twarogowy do miski. Wbijcie do niego jajka oraz wlejcie roztopione masło.
  3. Następnie wsypcie 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej. 
  4. Wszystkie składniki zmiksujcie na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka. 
  5. Następnie przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  6. Zmiksowaną masę serową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół. 
  8. Sernik włóżcie do piekarnika i pieczcie około 40 minut.
  9. Po upieczeniu uchylcie lekko drzwiczki piekarnika i pozostawcie sernik do całkowitego ostygnięcia.

I gotowe! Smacznego!