Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Gotujmy.pl
Newsy

Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje

Szybki sernik z wiaderka jest bardzo smaczny. Polubicie ten przepis!

Sernik można zrobić w przeróżnych wersjach. Sernik tradycyjny, krakowski, wiedeński, sernik Izaura, z makiem, z owocami: brzoskwiniami, truskawkami czy jabłkami.

Przepisów jest bez liku. Jeśli jednak nie macie ochoty poświęcać na jego przygotowanie za dużo czasu i chcecie zrobić sernik naprawdę szybko, warto znać dobry i sprawdzony przepis na sernik z wiaderka! 

Przygotowanie sernika z wiaderka zajmuje dosłownie 15 minut. Doliczyć należy także czas pieczenia ale uwierzcie, że te 40 minut mija w mgnieniu oka!

W tym czasie, gdy w kuchni będzie unosił się zapach ciepłego sernika, przygotujecie talerzyki na ten serowy smakołyk, którego smak na pewno was zachwyci!  

Ten sernik zawsze się udaje! Wiec jeśli nie posiadacie talentu do pieczenia ten przepis jest stworzony dla was! 

Zobacz także
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szybki sernik z wiaderka 

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Roztopcie 100 g masła w garnuszku na małym ogniu i je ostudźcie. 
  2. Przełóżcie ser twarogowy do miski. Wbijcie do niego jajka oraz wlejcie roztopione masło.
  3. Następnie wsypcie 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej. 
  4. Wszystkie składniki zmiksujcie na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka. 
  5. Następnie przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  6. Zmiksowaną masę serową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół. 
  8. Sernik włóżcie do piekarnika i pieczcie około 40 minut.
  9. Po upieczeniu uchylcie lekko drzwiczki piekarnika i pozostawcie sernik do całkowitego ostygnięcia.

I gotowe! Smacznego! 

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Justyna Żyła wyrasta na nową Magdę Gessler? Celebrytka zdradziła swój przepis na sernik. Zaskakuje brak 1 składnika
Celebrytka Justyna Żyła coraz lepiej radzi sobie z gotowaniem. Sernik z jej przepisu jest rewelacyjny! Musicie go spróbować.

Znana z głośnego rozwodu ze skoczkiem Justyna Żyła, stale szuka sposobów na to, by nikt o niej nie zapomniał. Najpierw próbowała prowadzić kanał na YouTube o gotowaniu. Później wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a teraz regularnie wrzuca posty na swój profil w mediach społecznościowych, gdzie często dzieli się swoimi przepisami na różne dania. Początkowo celebrytka była przez niektórych wyśmiewana – zarzucano jej, że w ogóle nie potrafi gotować. Jednak patrząc na upieczony przez nią sernik trzeba przyznać, że zdecydowanie podniosła swoje umiejętności! Ciasto wygląda przepysznie i na pewno rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie przepis Justyny Żyły na jej sernik! Przepis na sernik według Justyny Żyły Do przygotowania takiego sernika, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Niech was nie zdziwi brak mąki! Justyna swój sernik piecze bez spodu, dzięki czemu jest wyjątkowo lekki. Nie zawiera ani grama mąki! Składnikiem, który dodatkowo wyróżnia ten sernik jest olej użyty zamiast masła.  Kilogram mielonego twarogu do sernika 4 żółtka 2 całe jajka 3 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek. Do miski wsypcie szklankę cukru, dodajcie 4 żółtka i 2 całe jajka oraz łyżkę cukru wanilinowego. Za pomocą miksera ubijajcie wszystko tak długo, aż masa stanie się puszysta. W trakcie miksowania dodawajcie powoli twaróg (jeżeli nie kupiliście gotowego twarogu na sernik, to pamiętajcie o tym, że trzeba go zmielić w maszynce dwa razy). Do drugiej miski wlejcie 3 szklanki mleka i wsypcie zawartość dwóch opakowań budyniu waniliowego. Wymieszajcie dokładnie do połączenia się...

sernik przepis
Pixabay
Newsy
Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków
Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny! Uniwersalne ciasto Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi! Przepis na sernik bez spodu Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie: 1 kg twarogu w wiaderku 1 szklankę cukru 1 saszetkę cukru wanilinowego Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia 6-7 średniej wielkości jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Aromat do ciasta Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok Przygotowanie Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta! Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Gdy sernik się...