Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy.
Po co dodaje się do sernika ziemniaki?
Co daje połącznie ziemniaków i sera? To pytanie w pierwszej kolejności warto by zadać naszym babciom i prababciom, które tego typu przepisy na serniki miały w małym paluszku. W dawnych czasach chętnie sięgano po ziemniaki do sernika zamiast mąki ziemniaczanej, budyniu czy mleka w proszku, co stało się powszechne obecnie.
Ziemniaki dodane do masy serowej na sernik sprawią, że jego struktura będzie stabilniejsza. Smak kartofli będzie rzecz jasna niewyczuwalny, z kolei sernik jako taki stanie się nieco lżejszy i apetyczniejszy. Nie wierzycie? Wypróbujcie sami, oto przepis Ewy Wachowicz na ten stary, klasyczny wypiek. Podajemy wam wersję ze spodem, ale śmiało można z niego zrezygnować - sernik z ziemniakami świetnie wyjdzie i bez spodu.
Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 300 g sera białego półtłustego
- 100 g sera śmietankowego
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g cukru drobnego
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 4 jajka całe
- 2 białka
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.
- Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
- Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie.
- Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W dużej misce umieśćcie miękkie masło oraz oba cukry i dokładnie zmiksujcie. Następnie dodajcie jajka i ponownie zmiksujcie. W misce umieśćcie również oba sery oraz ugotowane i przepuszczone przez praskę wcześniej ziemniaki.
- W czystej misce umieśćcie białka i ubijcie je na sztywną pianę, a następnie połączcie z masą serową przy pomocy szpatułki. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na surowy spód ciasta.
- Z lodówki wyjmijcie drugą część ciasta, rozwałkujcie ją, wytnijcie z niej paski o szerokości 2 cm i ułóżcie na wierzchu sernika tworząc kratkę. Całość posmarujcie rozkłóconym jajkiem i wstawcie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po ok. 45 minutach sernik będzie gotowy.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: ewawchowicz.pl