Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik

Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.
Weronika Kępa
marzec 25, 2021

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz

Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów cukru pudru
  • 150 gramów zimnego masła
  • 2 żółtek
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:

  • 300 gramów sera białego półtłustego
  • 100 gramów sera śmietankowego
  • 100 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 150 gramów cukru drobnego
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 4 jajek
  • 2 białek

Dodatkowo będziecie potrzebować:

  • 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta
  • Świeżych owoców do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. 
  2. Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
  3. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie.
  5. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W dużej misce umieśćcie miękkie masło oraz oba cukry i dokładnie zmiksujcie. Następnie dodajcie jajka i ponownie zmiksujcie. W misce umieśćcie również oba sery oraz ugotowane i zmielone wcześniej ziemniaki.
  6. W czystej misce umieśćcie białka i ubijcie je na sztywną pianę, a następnie połączcie z masą serową przy pomocy szpatułki. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na surowy spód ciasta.
  7. Z lodówki wyjmijcie drugą część ciasta, rozwałkujcie ją, wytnijcie z niej paski o szerokości 2 cm i ułóżcie na wierzchu sernika tworząc kratkę. Całość posmarujcie rozkłóconym jajkiem i wstawcie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po ok. 45 minutach sernik będzie gotowy. Przystrójcie go świeżymi owocami.

Smacznego!

Komentarze
beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...

Przeczytaj
piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

Przeczytaj
sernik przepis
Pixabay
Newsy Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków
Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny! Uniwersalne ciasto Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi! Przepis na sernik bez spodu Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie: 1 kg twarogu w wiaderku 1 szklankę cukru 1 saszetkę cukru wanilinowego Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia 6-7 średniej wielkości jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Aromat do ciasta Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok Przygotowanie Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta! Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Gdy sernik się...

Przeczytaj
sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny
Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.   Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis.  Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką Składniki na masę serową  1kg sera (najlepiej w wiaderku)  5 jajek w rozmiarze L lub XL  1 szklanka cukru  1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe  150g masła  olejek pomarańczowy według uznania  Składniki na piankę  200ml śmietanki kremówki 30%  cukier puder  2 kopiaste łyżki mleka w proszku  1 płaska łyżka żelatyny  3 łyżki gorącej wody  Dodatkowo:  400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie  50g mlecznej czekolady  Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika.  Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy...

Przeczytaj