Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik

Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz

Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów cukru pudru
  • 150 gramów zimnego masła
  • 2 żółtek
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:

  • 300 gramów sera białego półtłustego
  • 100 gramów sera śmietankowego
  • 100 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 150 gramów cukru drobnego
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 4 jajek
  • 2 białek

Dodatkowo będziecie potrzebować:

  • 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta
  • Świeżych owoców do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. 
  2. Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
  3. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie.
  5. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W dużej misce umieśćcie miękkie masło oraz oba cukry i dokładnie zmiksujcie. Następnie dodajcie jajka i ponownie zmiksujcie. W misce umieśćcie również oba sery oraz ugotowane i zmielone wcześniej ziemniaki.
  6. W czystej misce umieśćcie białka i ubijcie je na sztywną pianę, a następnie połączcie z masą serową przy pomocy szpatułki. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na surowy spód ciasta.
  7. Z lodówki wyjmijcie drugą część ciasta, rozwałkujcie ją, wytnijcie z niej paski o szerokości 2 cm i ułóżcie na wierzchu sernika tworząc kratkę. Całość posmarujcie rozkłóconym jajkiem i wstawcie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po ok. 45 minutach sernik będzie gotowy. Przystrójcie go świeżymi owocami.

Smacznego!

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie
Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami.  Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu 180 gramów drobnego cukru do wypieków 800 gramów śliwek kalifornijskich 120 ml śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 3 jajek 1 cytryny Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 120 gramów ciasteczek owsianych 60 gramów masła 2 łyżek kakao Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować: 160 gramów drobnego cukru do wypieków 60 gramów zimnego masła 80 ml śmietany 30 proc. ½ łyżeczki soli Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie.  Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut. Przygotowanie masy serowej: W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką...

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...