
Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy.
Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz
Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:
- 250 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru pudru
- 150 gramów zimnego masła
- 2 żółtek
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:
- 300 gramów sera białego półtłustego
- 100 gramów sera śmietankowego
- 100 gramów ugotowanych ziemniaków
- 150 gramów cukru drobnego
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 4 jajek
- 2 białek
Dodatkowo będziecie potrzebować:
- 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta
- Świeżych owoców do dekoracji
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.
- Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
- Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie.
- Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W dużej misce umieśćcie miękkie masło oraz oba cukry i dokładnie zmiksujcie. Następnie dodajcie jajka i ponownie zmiksujcie. W misce umieśćcie również oba sery oraz ugotowane i zmielone wcześniej ziemniaki.
- W czystej misce umieśćcie białka i ubijcie je na sztywną pianę, a następnie połączcie z masą serową przy pomocy szpatułki. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na surowy spód ciasta.
- Z lodówki wyjmijcie drugą część ciasta, rozwałkujcie ją, wytnijcie z niej paski o szerokości 2 cm i ułóżcie na wierzchu sernika tworząc kratkę. Całość posmarujcie rozkłóconym jajkiem i wstawcie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po ok. 45 minutach sernik będzie gotowy. Przystrójcie go świeżymi owocami.
Smacznego!