Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec.

Przepis na sernik na kruchym spodzie

Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki na masę serową:

  • Kilogram mielonego twarogu
  • 5 jaj rozmiar M
  • Pół szklanki cukru
  • Pół kostki masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • Skórka z cytryny

Składniki na kruche ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 30 dag masła
  • 130 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta:

  1. Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
  2. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni.
  3. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.
  4. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie.

Przygotowanie masy:

  1. Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata.
  2. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny.
  3. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Tak przygotowaną masę wylejcie na blachę ze spodem do ciasta i szpatułką wyrównajcie powierzchnię masy serowej.
  5. Połowę kruchego ciasta, które zostało w lodówce, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach wprost na masę serową.
  6. Tak przygotowane ciasto wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!

Co zrobić, żeby sernik nie opadał?

Koniecznie pamiętajcie o tym, że na wstawieniu ciasta do piekarnika sztuka pieczenia sernika się nie kończy! Bardzo ważne jest, by po zakończeniu pieczenia nie wyciągać ciasta jeszcze przez 20 minut. Później należy minimalnie otworzyć piekarnik i zostawić tak na pół godziny, by ciasto ostygło.

Nie zapominajcie, że absolutnie nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia sernika! To delikatne ciasto nie cierpi zmian temperatur i natychmiast opadnie, jeśli za wcześnie otworzycie piekarnik.

Zobacz także: