
Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec.
Przepis na sernik na kruchym spodzie
Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki na masę serową:
- Kilogram mielonego twarogu
- 5 jaj rozmiar M
- Pół szklanki cukru
- Pół kostki masła
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- Skórka z cytryny
Składniki na kruche ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 30 dag masła
- 130 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
- Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni.
- Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.
- Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie.
Przygotowanie masy:
- Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata.
- Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny.
- Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
- Tak przygotowaną masę wylejcie na blachę ze spodem do ciasta i szpatułką wyrównajcie powierzchnię masy serowej.
- Połowę kruchego ciasta, które zostało w lodówce, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach wprost na masę serową.
- Tak przygotowane ciasto wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Smacznego!
Co zrobić, żeby sernik nie opadał?
Koniecznie pamiętajcie o tym, że na wstawieniu ciasta do piekarnika sztuka pieczenia sernika się nie kończy! Bardzo ważne jest, by po zakończeniu pieczenia nie wyciągać ciasta jeszcze przez 20 minut. Później należy minimalnie otworzyć piekarnik i zostawić tak na pół godziny, by ciasto ostygło.
Nie zapominajcie, że absolutnie nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia sernika! To delikatne ciasto nie cierpi zmian temperatur i natychmiast opadnie, jeśli za wcześnie otworzycie piekarnik.