Pamiętacie jak rok temu podczas pierwszego lockdownu, hitem stała się kawa dalgona coffee? Do jej przygotowania potrzeba tylko 3 składników: kawy rozpuszczalnej, cukru i wody. Po przyrządzeniu kawa ma cudowną, kremową i puszystą piankę.

W tym roku hitem jest sernik na zimno o smaku dalgona coffee. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w kuchni.

Kawowy sernik bez pieczenia dalgona coffee – przepis

Składniki na spód

  • Opakowanie ciastek pełnoziarnistych albo maślanych
  • 80g masła

Składniki na masę serową

  • 500g serka śmietankowego twarogu z pudełka
  • 350 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Łyżeczka soku z cytryny

Składniki na dalgona coffee

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wrzącej wody

Składniki na polewę

  • Tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Ciasteczka pokruszcie na drobne kawałeczki – palcami, za pomocą blendera albo włóżcie je do torebki i rozkruszcie przy użyciu wałka.
  2. Masło rozpuśćcie w garnku na małym ogniu lub w mikrofali i wlejcie do ciasteczek.
  3. Dno okrągłej formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie przełóżcie masę ciasteczkową i dokładnie wyrównajcie powierzchnię.
  4. Wstawcie do lodówki, żeby spód się schłodził.
  5. W kubku lub miseczce zróbcie dalgona coffee - połączcie po 3 łyżki cukru, kawy rozpuszczalnej i wrzątku – ubijajcie przez kilka minut, aż mieszanka stanie się mocno kremowa i gęsta.
  6. Ubijcie na wysokich obrotach schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno.
  7. Ser przepuście przez maszynkę albo zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach.
  8. Do masy serowej dodajcie kwaśną śmietanę i cukier puder, zmiksujcie, aż składniki się połączą.
  9. Dodajcie ubitą śmietankę i delikatnie wymieszajcie. 
  10. Na koniec dodajcie masę kawową.
  11. Całość przełóżcie na ciasteczkowy spód, wyrównajcie dokładnie i schłodźcie w lodówce przez kilka godzin.
  12. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej i wylejcie na schłodzone ciasto.
  13. Gdy stężeje, sernik jest gotowy do podania.
  14. Smacznego!

Czytaj także: