Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować
Newsy

Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować

Pyszny i prosty do zrobienia kawowy sernik bez pieczenia to idealna propozycja na nadchodzące cieplejsze dni. Sprawdzi się doskonale, gdy chcecie zaskoczyć gości.

Pamiętacie jak rok temu podczas pierwszego lockdownu, hitem stała się kawa dalgona coffee? Do jej przygotowania potrzeba tylko 3 składników: kawy rozpuszczalnej, cukru i wody. Po przyrządzeniu kawa ma cudowną, kremową i puszystą piankę.

W tym roku hitem jest sernik na zimno o smaku dalgona coffee. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawowy sernik bez pieczenia dalgona coffee – przepis

Składniki na spód

  • Opakowanie ciastek pełnoziarnistych albo maślanych
  • 80g masła

Składniki na masę serową

  • 500g serka śmietankowego twarogu z pudełka
  • 350 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Łyżeczka soku z cytryny

Składniki na dalgona coffee

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wrzącej wody

Składniki na polewę

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
Zobacz także
Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste

Przygotowanie

  1. Ciasteczka pokruszcie na drobne kawałeczki – palcami, za pomocą blendera albo włóżcie je do torebki i rozkruszcie przy użyciu wałka.
  2. Masło rozpuśćcie w garnku na małym ogniu lub w mikrofali i wlejcie do ciasteczek.
  3. Dno okrągłej formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie przełóżcie masę ciasteczkową i dokładnie wyrównajcie powierzchnię.
  4. Wstawcie do lodówki, żeby spód się schłodził.
  5. W kubku lub miseczce zróbcie dalgona coffee - połączcie po 3 łyżki cukru, kawy rozpuszczalnej i wrzątku – ubijajcie przez kilka minut, aż mieszanka stanie się mocno kremowa i gęsta.
  6. Ubijcie na wysokich obrotach schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno.
  7. Ser przepuście przez maszynkę albo zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach.
  8. Do masy serowej dodajcie kwaśną śmietanę i cukier puder, zmiksujcie, aż składniki się połączą.
  9. Dodajcie ubitą śmietankę i delikatnie wymieszajcie. 
  10. Na koniec dodajcie masę kawową.
  11. Całość przełóżcie na ciasteczkowy spód, wyrównajcie dokładnie i schłodźcie w lodówce przez kilka godzin.
  12. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej i wylejcie na schłodzone ciasto.
  13. Gdy stężeje, sernik jest gotowy do podania.
  14. Smacznego!

Czytaj także:

sernik czekoladowy
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Mocno czekoladowy sernik bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie
Doskonały smak, który zachwyca i dużych i małych. Musicie go koniecznie zrobić na wielkanocny stół.

Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach. Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis Składniki na masę serową 1kg twarogu 100g gorzkiej czekolady 250ml likieru czekoladowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Składniki na masę śmietanową 350ml śmietanki kremówki 50ml likieru czekoladowego 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo Okrągłe biszkopty 50g startej białej czekolady 25g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć. W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem. Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu. Dodajcie do masy i zmiksujcie. Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową. Wstawcie do lodówki, aby stężała. Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość...

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg
AdobeStock
Newsy
Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg!
Sernik na zimno z owocami to doskonały deser na lato. Jaki ser do niego wykorzystać? Sprawdźcie.

Najlepszym deserem na zbliżające się ciepłe dni jest oczywiście sernik na zimno ze świeżymi owocami! Do zrobienia masy serowej najczęściej używa się twarogu, ale to nie jedyny sposób na zrobienie sernika. Jaki ser do sernika? Do sernika na zimno nadaje się bardzo dobrze taki sam twaróg, jak do sernika pieczonego. Możecie kupić gotowy twaróg w wiaderku lub zrobić go sami – należy go bardzo dokładnie wcześniej zmielić (co najmniej 3 razy). Zamiast twarogu możecie też użyć np. serków homogenizowanych. Taki sernik jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny! Świetnie nada się również naturalny jogurt grecki. Jak zrobić taki sernik? Sprawdźcie w przepisie poniżej. Przepis na sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami Do przygotowania sernika z wykorzystaniem jogurtów greckich potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Opakowanie herbatników lub biszkoptów (na spód) 800 ml jogurtu greckiego naturalnego (2 duże opakowania) Ok. 40 dag truskawek 3 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka o smaku truskawkowym Ok. 1 litr wody Do sernika potrzebna jest także tortownica o średnicy ok. 22 cm i folia aluminiowa do owinięcia tortownicy. Przygotowanie: Wyłóżcie tortownicę folią aluminiową. Na spodzie ułóżcie całe herbatniki lub pokruszone – możecie to łatwo zrobić, wkładając herbatniki do foliowej torebki i rozkruszając je za pomocą wałka. Truskawki umyjcie i przekrójcie każdą na pół. W 500 ml ciepłej wody rozpuśćcie 3 galaretki cytrynowe. Odstawcie do ostudzenia i włóżcie do lodówki na pół godziny. Gdy galaretka już lekko stężeje, wymieszajcie ją w misce z jogurtami greckimi. Użyjcie do tego trzepaczki lub miksera – w masie nie może być grudek!...

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...