
Pamiętacie jak rok temu podczas pierwszego lockdownu, hitem stała się kawa dalgona coffee? Do jej przygotowania potrzeba tylko 3 składników: kawy rozpuszczalnej, cukru i wody. Po przyrządzeniu kawa ma cudowną, kremową i puszystą piankę.
W tym roku hitem jest sernik na zimno o smaku dalgona coffee. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w kuchni.
Kawowy sernik bez pieczenia dalgona coffee – przepis
Składniki na spód
- Opakowanie ciastek pełnoziarnistych albo maślanych
- 80g masła
Składniki na masę serową
- 500g serka śmietankowego twarogu z pudełka
- 350 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 1 kubeczek kwaśnej śmietany
- Pół szklanki cukru pudru
- Łyżeczka soku z cytryny
Składniki na dalgona coffee
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki wrzącej wody
Składniki na polewę
- Tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Ciasteczka pokruszcie na drobne kawałeczki – palcami, za pomocą blendera albo włóżcie je do torebki i rozkruszcie przy użyciu wałka.
- Masło rozpuśćcie w garnku na małym ogniu lub w mikrofali i wlejcie do ciasteczek.
- Dno okrągłej formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie przełóżcie masę ciasteczkową i dokładnie wyrównajcie powierzchnię.
- Wstawcie do lodówki, żeby spód się schłodził.
- W kubku lub miseczce zróbcie dalgona coffee - połączcie po 3 łyżki cukru, kawy rozpuszczalnej i wrzątku – ubijajcie przez kilka minut, aż mieszanka stanie się mocno kremowa i gęsta.
- Ubijcie na wysokich obrotach schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno.
- Ser przepuście przez maszynkę albo zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach.
- Do masy serowej dodajcie kwaśną śmietanę i cukier puder, zmiksujcie, aż składniki się połączą.
- Dodajcie ubitą śmietankę i delikatnie wymieszajcie.
- Na koniec dodajcie masę kawową.
- Całość przełóżcie na ciasteczkowy spód, wyrównajcie dokładnie i schłodźcie w lodówce przez kilka godzin.
- Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej i wylejcie na schłodzone ciasto.
- Gdy stężeje, sernik jest gotowy do podania.
- Smacznego!
Czytaj także: