Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy

Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast

Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Albo ser albo mak?

Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych.

Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji.

Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par. 

Serowe podłoże

Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować?

Składniki na świąteczny seromak:

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera

  • 240 g cukru

  • 8 jaj

  • 200 ml śmietany 36%

  • 100 g masła

  • cukier waniliowy

 Masa makowa:

  • 0,5 kg maku

  • 100 g orzechów nerkowca i migdałów

  • 50 - 100 ml amaretto

  • 250 g cukru

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

 Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 220 g masła

  • 3 jaja

  • 100 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

  1. Masa makowa: Do garnka wsypujemy mak, zalewamy mlekiem i gotujemy 3 minuty. Przekładamy na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godziny). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.

  2. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy nasz podkład, czyli kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy.

  3. Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem. Na tak przygotowany spód wykładamy rozwałkowane ciasto.

  4. Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dobrą chwilę studzimy.

  5. Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy na puszystą masę.

  6. Stopniowo dodajemy śmietanę i zmielony ser. Dokładnie łączymy. Do wyrobionej masy dodajemy przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie mieszamy, by się dobrze połączyło.

  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównujemy i dociskamy do ciasta. Następnie delikatnie wlewamy masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

  8. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut. A potem? Bon appétit!

Źródło: Gotujmy.pl

królewski sernik z brzoskwiniami
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy sernik z bezą i brzoskwiniami. Świetny pomysł na pyszne wielkanocne ciasto
Żadne święta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych. Jest prosty, szybki i genialny w smaku. Przygotujcie go na Wielkanoc, a wasi goście będą wniebowzięci!

Coraz bliżej do świąt. Czy wiecie już, co upieczenie w tym roku na Wielkanoc? Święta wielkanocne na pewno nie mogą się obejść bez sernika. To absolutny numer 1 każdej Wielkanocy. Co powiecie na iście królewski sernik z bezą i soczystymi brzoskwiniami? Przepyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami i bezą Sernik to absolutna podstawa każdych świąt. Chcecie, żeby były one w tym roku wyjątkowe? Przygotujcie ten oto królewski sernik z bezą i pysznymi brzoskwiniami. To ciasto nie ma sobie równych i na pewno zrobi furorę na waszym wielkanocnym stole. Podajcie je do kawy i herbaty, a goście będą się nim zajadać! Składniki: Ciasto Ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg Masło – 175 g Szklanka cukru Żółtka – 8 szt Białka – 8 szt Olejek cytrynowy do ciast – 1 op Brzoskwinie – 1 puszka Budyń waniliowy – 2 opakowania Beza Białko – 4 szt Cukier puder – 8 łyżek Oraz 1 brzoskwinie 150 ml śmietany 36% Świeża mięta - 1 pęczek Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka, olejek, a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Zdobimy ubitą śmietaną...

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...

piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

Przepis na makowiec
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Mięciutki i wilgotny makowiec z ciasta drożdżowego. Najlepszy jaki uda wam się upiec
Makowiec idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień. Zrobiony według tego przepisu będzie smakował obłędnie.

Zgodnie z ludowymi wierzeniami spożywanie maku zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Traktuje się go również jako symbol urodzaju i płodności. Jednak, bądźmy szczerzy, to nie dlatego gości na waszych stołach. Przyczyną, bez wątpienia, jest jego niesamowity smak. Do przyrządzenia najlepszego, mięciutkiego i wilgotnego makowca potrzebujecie aż ośmiu składników. Niech was to jednak nie zniechęca. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty. Przepis na przepyszny makowiec Będziecie potrzebować: 1 kilograma mąki pszennej 400 gramów cukru pudru 50 gramów drożdży w kostce 250 gramów margaryny 700 ml mleka 3 szklanek maku 3 łyżek miodu 7 żółtek 4 białek Przygotowanie: Mleko umieśćcie w rondelku, podgrzejcie (nie powinno być gorące tylko ciepłe), rozpuśćcie w nim drożdże i odstawcie na ok. 10 minut. W małym garnuszku rozpuśćcie 100 gramów margaryny i odstawcie ją na chwilę do wystudzenia. W czystej, dużej misce umieśćcie żółtka i utrzyjcie je przy pomocy miksera z 300 gramami cukru pudru.  Do utartych jajek dodajcie przygotowane wcześniej mleko z drożdżami, mąkę oraz rozpuszczoną margarynę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut. Mak umieśćcie w specjalnej maszynce i zmielcie dwukrotnie (jeśli kupiliście gotowy, już zmielony mak, pomińcie ten krok). Tak przygotowany umieśćcie w garnku i podgrzejcie. Po chwili do maku dodajcie miód, resztę cukru (100 gramów) oraz margaryny (150 gramów). Całość dokładnie wymieszajcie. Kiedy składniki się połączą zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie do wystudzenia. W tym czasie ubijcie białka na sztywną pianę. Kiedy masa makowa wystygnie połączcie ją z białkami i dokładnie wymieszajcie...