Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy

Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast

Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Albo ser albo mak?

Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych.

Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji.

Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par. 

Serowe podłoże

Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować?

Składniki na świąteczny seromak:

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera

  • 240 g cukru

  • 8 jaj

  • 200 ml śmietany 36%

  • 100 g masła

  • cukier waniliowy

 Masa makowa:

  • 0,5 kg maku

  • 100 g orzechów nerkowca i migdałów

  • 50 - 100 ml amaretto

  • 250 g cukru

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

 Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 220 g masła

  • 3 jaja

  • 100 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

  1. Masa makowa: Do garnka wsypujemy mak, zalewamy mlekiem i gotujemy 3 minuty. Przekładamy na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godziny). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.

  2. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy nasz podkład, czyli kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy.

  3. Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem. Na tak przygotowany spód wykładamy rozwałkowane ciasto.

  4. Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dobrą chwilę studzimy.

  5. Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy na puszystą masę.

  6. Stopniowo dodajemy śmietanę i zmielony ser. Dokładnie łączymy. Do wyrobionej masy dodajemy przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie mieszamy, by się dobrze połączyło.

  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównujemy i dociskamy do ciasta. Następnie delikatnie wlewamy masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

  8. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut. A potem? Bon appétit!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
szarlotka
Pixabay
Newsy Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Przeczytaj