
Albo ser albo mak?
Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych.
Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji.
Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową. Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par.
Serowe podłoże
Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować?
Składniki na świąteczny seromak:
Masa serowa:
-
1 kg białego sera
-
240 g cukru
-
8 jaj
-
200 ml śmietany 36%
-
100 g masła
-
cukier waniliowy
Masa makowa:
-
0,5 kg maku
-
100 g orzechów nerkowca i migdałów
-
50 - 100 ml amaretto
-
250 g cukru
-
2 jajka
-
300 ml mleka
Ciasto:
-
500 g mąki
-
220 g masła
-
3 jaja
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
-
Masa makowa: Do garnka wsypujemy mak, zalewamy mlekiem i gotujemy 3 minuty. Przekładamy na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godziny). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.
-
Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy nasz podkład, czyli kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy.
-
Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem. Na tak przygotowany spód wykładamy rozwałkowane ciasto.
-
Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dobrą chwilę studzimy.
-
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy na puszystą masę.
-
Stopniowo dodajemy śmietanę i zmielony ser. Dokładnie łączymy. Do wyrobionej masy dodajemy przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie mieszamy, by się dobrze połączyło.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównujemy i dociskamy do ciasta. Następnie delikatnie wlewamy masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
-
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut. A potem? Bon appétit!
Źródło: Gotujmy.pl