Lubicie, gdy sernik jest delikatny, miękki i wręcz lekko wilgotny? Ania Bardowska, uczestniczka programu „Rolnik szuka żony”, pokazała, w jaki sposób ona piecze właśnie taki sernik. Sekretem tego ciasta jest prosty trik, z którym bez trudu poradzi sobie każdy z was. 

Co zrobić, żeby sernik był wilgotny?

Najważniejszy w serniku jest oczywiście ser - musi być wysokiej jakości oraz bardzo dobrze zmielony (to jest jednak kwestia dyskusyjna - są tacy, którzy preferują serniki, w których struktura twarogu jest dobrze wyczuwalna).

Sernik nie wyschnie w trakcie pieczenia, jeżeli zastosujecie kąpiel wodną. Należy po prostu włożyć do piekarnika, wraz z ciastem, żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Podczas pieczenia, pod wpływem temperatury woda zacznie parować i sprawi, że sernik po wyjęciu z piekarnika będzie przyjemnie wilgotny.

Zobacz także:

Pamiętajcie tylko o tym, by nie zostawiać naczynia z wodą po upieczeniu na długo w piekarniku wraz z sernikiem. Jeżeli tak zrobicie, ser może się zwarzyć i z dobrego ciasta nici!

Przepis na sernik Ani Bardowskiej 

Ania Bardowska z programu TVP „Rolnik szuka żony” piecze sernik właśnie w taki sposób, z zastosowaniem kąpieli wodnej. Poznajcie jej przepis. 

Składniki:

  • 1 kilogram zmielonego twarogu 

  • 8 jaj

  • 1 kostka masła

  • 2 szklanki cukru pudru

  • rodzynki

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie, dodajcie do niego 8 żółtek, cały czas ucierając.

  2. Do masy dodajcie kilogram porządnie zmielonego twarogu. Ania zaznacza, że można też użyć sera z wiaderka, ale nie ma wątpliwości, że lepszy będzie zwykły, tłusty biały ser wysokiej jakości.

  3. Opcjonalnie, możecie dodać do masy namoczone wcześniej rodzynki.

  4. W miseczce ubijcie białka na sztywną pianę. Warto dodać do białek kilka kropel octu albo szczyptę soli - dzięki temu piana będzie naprawdę puszysta.

  5. Następnie, ostrożnie i za pomocą szpatułki dodajcie pianę z białek do masy na ciasto i wymieszajcie delikatnie.

  6. Tortownicę posmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie ciasto do formy i włóżcie ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Na jego dnie połóżcie naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą - będzie parowała w trakcie pieczenia i sprawi, że sernik nie wyschnie. Zamiast tego, będzie przyjemnie wilgotny i miękki.

  7. Pieczcie ciasto przez 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmijcie z piekarnika naczynie z wodą, a ciasto zostawcie w cieple jeszcze na kilka chwil. 

Gotowe! Taki sernik sprawdzi się na wszystkie okazje!

Źródło: ania.bardowska/Instagram