gołąbki babcine
Adobe Stock
Newsy

Sekretne triki babć na jeszcze bardziej aromatyczne i rozpływające się w ustach gołąbki. Poezja smaku

Jak to się dzieje, że tradycyjne dania, takie jak gołąbki, najlepiej smakują właśnie u babci? Czy chodzi tutaj o naprawdę duże doświadczenie naszych babuń?

To jest naprawdę sporego kalibru zagadka dla tęgich głów. Może wspomniane doświadczenie, może cierpliwość i gotowanie dania z dużą dozą uczucia? Nie nam rozstrzygnąć tę kwestię. Tak czy siak, warto przyjrzeć się czasem swoim babciom, by zaczerpnąć od nich nie tylko życiowej, ale i kulinarnej mądrości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięciutkie babcine gołąbki

Będzie to przydatne przy pracy nad gołąbkami. Jak sprawić, by nie były za twarde, by rozpływały się w ustach? Każda babcia ma na to swoje rozwiązanie. Jednak wszystkie opierają swoje wysiłki na skupieniu na kapuście i ryżu.

Kapusta na gołąbki nie może być za twarda, czyli za stara. W zimie kapuściane głowy dostępne w sprzedaży powinny być jeszcze zdatne do obgotowania. Wystrzegajcie się jednak kapust wielkości byczego łba – takie nie dają gwarancji miękkich po ugotowaniu liści.

Obowiązkowo pamiętajcie także o wycięciu przed gotowaniem głąba.  Więcej o kapuście przeczytacie w jednym z naszych poprzednich artykułów. Wystarczy kliknąć tutaj: Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina!

Co dodać do gołąbków przed pieczeniem?

Sprawę kapusty mamy już załatwioną. Teraz czas na ryż. Ten babciny w gołąbkach rozpływał się jako składnik farszu w ustach. Zamiast gotować ryż w plastikowym woreczku, „wypieczcie” ryż w garnku, bez mieszania, w proporcji 1:2 z wodą na maleńkim ogniu. Tak przygotowany musi się udać.

Na koniec jeszcze dwa babcine triki. Wkładając gołąbki do naczynia żaroodpornego zalejcie je nie tylko bulionem czy wodą. Dodajcie to bulionu przed dodaniem łyżkę smalcu lub nieco oleju – dzięki temu gołąbki lepiej się wypieką i będą mięciutkie po wyjęciu z piekarnika!

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • Mała głowa kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)
  • Ćwierć szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka smalcu
  • Pieprz
  • Sól
Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? 1 szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Przygotowanie:

  1. Kapustę obgotujcie po wykrojeniu głąba i oddzielcie z niej liście.
  2. Przygotujcie farsz. Do mięsa dodajcie skrojoną w kostkę cebulkę, jajko, pieprz i sól.
  3. Zawijajcie gołąbki i sztywno, w zwarty sposób wyłóżcie je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Wymieszajcie bulion lub wodę z roztopionym smalcem i zalejcie nim gołąbki.
  5. Pieczcie w piekarniku pod przykryciem do zupełnej miękkości nawet ponad 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  6. Podawajcie z sosem pomidorowym.

Smacznego!

 

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wikipedia commons
Newsy
Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wiedzieliście, że można tak ugotować ryż na gołąbki? Takich jeszcze nie jedliście.

Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu. Jak przygotować ryż na gołąbki? W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku.  Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej. Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duża główka kapusty 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu około pół kilograma mięsa mielonego 3 średniej wielkości cebule ziele angielskie liście laurowe kurkuma curry papryka wędzona pieprz sól Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu.  Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do...

Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodacie ten składnik, a zrobicie najlepszy na świecie
Adobe Stock
Newsy
Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Dodajcie ten składnik, a wyjdzie wam najlepszy na świecie
Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu. Na szczęście wiemy jak temu zapobiec.

Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający. Oprócz tego polecamy dodanie do farszu świeżo pokrojonych ziół. Najlepiej naszemu polskiemu podniebieniu z pewnością do gustu przypadnie drobniutko posiekana pietruszka. Wymieszajcie ją z mięsem i ryżem, a od razu poczujecie różnicę w smaku. Przepis na gołąbki z soczystym farszem Będziecie potrzebować: 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego 1 główki kapusty 300 gramów ryżu 2 cebul 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej 2 łyżek oleju 500 ml bulionu Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku Świeżej natki pietruszki Przygotowanie Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu). Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone, posiekaną pietruszkę i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich...

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina
Kapusta w waszych gołąbkach ciągle wychodzi za twarda? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Dlaczego kapusta na gołąbki nie chce zmięknąć? Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Przepis na gołąbki z miękką kapustą Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....