gołąbki babcine
Adobe Stock
Newsy

Sekretne triki babć na jeszcze bardziej aromatyczne i rozpływające się w ustach gołąbki. Poezja smaku

Jak to się dzieje, że tradycyjne dania, takie jak gołąbki, najlepiej smakują właśnie u babci? Czy chodzi tutaj o naprawdę duże doświadczenie naszych babuń?

To jest naprawdę sporego kalibru zagadka dla tęgich głów. Może wspomniane doświadczenie, może cierpliwość i gotowanie dania z dużą dozą uczucia? Nie nam rozstrzygnąć tę kwestię. Tak czy siak, warto przyjrzeć się czasem swoim babciom, by zaczerpnąć od nich nie tylko życiowej, ale i kulinarnej mądrości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięciutkie babcine gołąbki

Będzie to przydatne przy pracy nad gołąbkami. Jak sprawić, by nie były za twarde, by rozpływały się w ustach? Każda babcia ma na to swoje rozwiązanie. Jednak wszystkie opierają swoje wysiłki na skupieniu na kapuście i ryżu.

Kapusta na gołąbki nie może być za twarda, czyli za stara. W zimie kapuściane głowy dostępne w sprzedaży powinny być jeszcze zdatne do obgotowania. Wystrzegajcie się jednak kapust wielkości byczego łba – takie nie dają gwarancji miękkich po ugotowaniu liści.

Obowiązkowo pamiętajcie także o wycięciu przed gotowaniem głąba.  Więcej o kapuście przeczytacie w jednym z naszych poprzednich artykułów. Wystarczy kliknąć tutaj: Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina!

Co dodać do gołąbków przed pieczeniem?

Sprawę kapusty mamy już załatwioną. Teraz czas na ryż. Ten babciny w gołąbkach rozpływał się jako składnik farszu w ustach. Zamiast gotować ryż w plastikowym woreczku, „wypieczcie” ryż w garnku, bez mieszania, w proporcji 1:2 z wodą na maleńkim ogniu. Tak przygotowany musi się udać.

Na koniec jeszcze dwa babcine triki. Wkładając gołąbki do naczynia żaroodpornego zalejcie je nie tylko bulionem czy wodą. Dodajcie to bulionu przed dodaniem łyżkę smalcu lub nieco oleju – dzięki temu gołąbki lepiej się wypieką i będą mięciutkie po wyjęciu z piekarnika!

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • Mała głowa kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)
  • Ćwierć szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka smalcu
  • Pieprz
  • Sól
Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Przygotowanie:

  1. Kapustę obgotujcie po wykrojeniu głąba i oddzielcie z niej liście.
  2. Przygotujcie farsz. Do mięsa dodajcie skrojoną w kostkę cebulkę, jajko, pieprz i sól.
  3. Zawijajcie gołąbki i sztywno, w zwarty sposób wyłóżcie je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Wymieszajcie bulion lub wodę z roztopionym smalcem i zalejcie nim gołąbki.
  5. Pieczcie w piekarniku pod przykryciem do zupełnej miękkości nawet ponad 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  6. Podawajcie z sosem pomidorowym.

Smacznego!

 

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

sposób na soczysty farsz do gołąbków
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodacie ten składnik, a zrobicie najlepszy farsz na świecie
Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu. Na szczęście wiemy jak temu zapobiec.

Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający. Przepis na gołąbki z soczystym farszem Będziecie potrzebować 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego 1 główki kapusty 300 gramów ryżu 2 cebul 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej 2 łyżek oleju 500 ml bulionu Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku Przygotowanie Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu). Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno ułóżcie wasze gołąbki. Całość przykryjcie liśćmi kapusty, zalejcie gorącym bulionem, tak aby zakrył gołąbki i duście pod pokrywką przez ok. 2 godziny. Do pozostałej ze smażenia cebuli dodajcie pomidory z puszki lub passatę pomidorową....

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje gołąbki. Dodajcie do nich ten składnik, a jeszcze bardziej podkręcicie ich smak.

Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach. Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej. Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza Składniki: 100 g surowego wędzonego boczku 300 g mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 1 główka kapusty 1 cebula 300 g ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Przygotowanie: Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane). Odetnijcie twarde końcówki i nasady. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego. Dodajcie cebulę i boczek. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku. Zawińcie farsz w liście kapusty. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni. Źródło: msn.com.pl

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3...