gołąbki babcine
Adobe Stock
Newsy

Sekretne triki babć na jeszcze bardziej aromatyczne i rozpływające się w ustach gołąbki. Poezja smaku

Jak to się dzieje, że tradycyjne dania, takie jak gołąbki, najlepiej smakują właśnie u babci? Czy chodzi tutaj o naprawdę duże doświadczenie naszych babuń?
Hubert Rój
luty 20, 2021

To jest naprawdę sporego kalibru zagadka dla tęgich głów. Może wspomniane doświadczenie, może cierpliwość i gotowanie dania z dużą dozą uczucia?

Nie nam rozstrzygnąć tę kwestię. Tak czy siak, warto przyjrzeć się czasem swoim babciom, by zaczerpnąć od nich nie tylko życiowej, ale i kulinarnej mądrości.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Mięciutkie babcine gołąbki

Będzie to przydatne przy pracy nad gołąbkami. Jak sprawić, by nie były za twarde, by rozpływały się w ustach?

Każda babcia ma na to swoje rozwiązanie. Jednak wszystkie opierają swoje wysiłki na skupieniu na kapuście i ryżu.

Kapusta na gołąbki nie może być za twarda, czyli za stara. W zimie kapuściane głowy dostępne w sprzedaży powinny być jeszcze zdatne do obgotowania.

Wystrzegajcie się jednak kapust wielkości byczego łba – takie nie dają gwarancji miękkich po ugotowaniu liści.

Obowiązkowo pamiętajcie także o wycięciu przed gotowaniem głąba.  Więcej o kapuście przeczytacie w jednym z naszych poprzednich artykułów.

Wystarczy kliknąć tutaj: Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina!

Dodatek przed pieczeniem

Sprawę kapusty mamy już załatwioną. Teraz czas na ryż. Ten babciny w gołąbkach rozpływał się jako składnik farszu w ustach.

Zamiast gotować ryż w plastikowym woreczku, „wypieczcie” ryż w garnku, bez mieszania, w proporcji 1:2 z wodą na maleńkim ogniu. Tak przygotowany musi się udać.

Na koniec jeszcze dwa babcine triki. Wkładając gołąbki do naczynia żaroodpornego zalejcie je nie tylko bulionem czy wodą.

Dodajcie to bulionu przed dodaniem łyżkę smalcu lub nieco oleju – dzięki temu gołąbki lepiej się wypieką i będą mięciutkie po wyjęciu z piekarnika!

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • Mała głowa kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)
  • Ćwierć szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka smalcu
  • Pieprz
  • Sól

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Kapustę obgotujcie po wykrojeniu głąba i oddzielcie z niej liście.
  2. Przygotujcie farsz. Do mięsa dodajcie skrojoną w kostkę cebulkę, jajko, pieprz i sól.
  3. Zawijajcie gołąbki i sztywno, w zwarty sposób wyłóżcie je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Wymieszajcie bulion lub wodę z roztopionym smalcem i zalejcie nim gołąbki.
  5. Pieczcie w piekarniku pod przykryciem do zupełnej miękkości nawet ponad 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  6. Podawajcie z sosem pomidorowym.

Smacznego!

 

Komentarze
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj
Pierogi z farszem golabkowym
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy Pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Damy sobie rękę obciąć, że nie jedliście lepszych
Od dziś na stałe zagoszczą na waszych stołach.
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na odtworzenie pysznych gołąbków. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy w porównaniu ze żmudnym zawijaniem farszu w liście kapusty. Nie wspominając o wcześniejszym ich oporządzeniu i sparzeniu. Tym razem mamy kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym. To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać! Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapusta i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później. Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym Składniki na ciasto Pół kg mąki 1 jajko Sól 250 ml gorącej wody Składniki na farsz 300 g szynki bez kości 1 torebka lub 100 g białego ryżu 1 duża cebula 200 g kapusty białej Sól Pieprz mielony 2 łyżki oleju Przygotowanie W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut. Ugotuj mięso do miękkości. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj. Ostudź i zblenduj na kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto. Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj...

Przeczytaj
arszenik w ryżu
Adobe Stock
Zdrowie Źle ugotowany ryż może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, czy nie przygotowujesz go w ten sposób
Badania nad zawartością arszeniku w pożywieniu już wiele lat temu wykazały, że związek ten powszechnie występuje w jedzeniu. Jego największe ilości gromadzą się między innymi w ryżu. Można je jednak zmniejszyć poprzez prawidłowe gotowanie produktu.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Arszenik to silnie trujący i toksyczny związek chemiczny. Niestety, powszechnie występuje w spożywanym przez nas jedzeniu. Jednak w większości produktów jego ilości są śladowe i nie zagrażają życiu w sposób bezpośredni. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana w przypadku ryżu. Ten niewłaściwie przygotowany i jedzony zbyt często może bardzo źle wpłynąć na nasze zdrowie. Arszenik w ryżu Faktem jest, że arszenik można znaleźć w każdym ryżu dostępnym na sklepowych półkach. Jednak najwięcej tego toksycznego związku zawiera przede wszystkim odmiana brązowa . Bowiem w powszechnie spożywanym ryżu białym jest aż 80 proc. mniej arszeniku. To jednak wciąż dużo.  Należy pamiętać, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w czystym ryżu, ale również w produktach z niego zrobionych , takich jak mleko, kaszki, kleiki czy przekąski. Na jego działanie są więc narażone zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ryż w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu Zbyt częste spożywanie ryżu i jego pochodnych może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatrucie arszenikiem objawia się bowiem między innymi krwiomoczem, utratami przytomności, bólami głowy , a także metalicznym posmakiem w ustach.  Długotrwałe faszerowanie się tego typu daniami może z kolei podwyższyć ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza oraz skóry, a nawet śmierci. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby zmniejszyć ilość arszeniku w tak uwielbianym przez Polaków ryżu. Jak zmniejszyć zawartość arszeniku w ryżu? Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania ryż, bez względu na jego odmianę, należy bardzo dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą . Następnie umieść go w garnku w proporcji 1:6. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu powinno przypadać aż 6 szklanek wody, a nie...

Przeczytaj