Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, tak jest również w przypadku puree ziemniaczanego. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia zna chyba każdy, jednak to nie one stanowią sekret idealnie jedwabistej i przepysznej masy. 

Według znanego szefa kuchni, Gordona Ramsaya, kluczem do sukcesu jest sposób, w jaki traktuje się warzywo. W końcu większość osób przeciska je tylko przez praskę lub rozgniata tłuczkiem, podczas gdy ziemniaki należy jeszcze przetrzeć przez sitko. Na tym jednak nie koniec. Więcej tajników znajdziecie w przepisie uwzględniającym jego zalecenia.

Przepis na jedwabiste puree Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek masła
  • Przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyjcie, umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie (nie obierajcie, muszą być w tak zwanych mundurkach). Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i trzymajcie na nim garnek jeszcze przez ok. 20 minut, aż staną się idealnie miękkie.
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać. Żeby się nie poparzyć, załóżcie na dłonie silikonowe rękawiczki.
  3. Tak przygotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (również gorące, na nic nie czekajcie), a następnie przetrzyjcie przez sitko ze stosunkowo gęstą siatką. W ten sposób pozbędziecie się grudek, w końcu praska nie jest w stanie idealnie rozgnieść ziemniaków.
  4. Tak przygotowaną masę umieśćcie ponownie w garnku i odparujcie. Uważajcie jednak, by ich nie przypalić, wtedy cała wasza dotychczasowa praca pójdzie na marne.
  5. Do odparowanych ziemniaków dodajcie masło, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie (dobrze, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej, a nawet lekko miękkie, wtedy wszystko trwa krócej).
  6. W niewielkim rondelku umieśćcie mleko. Kiedy zacznie wrzeć, szybko przelejcie je do masy ziemniaczanej i energicznie wymieszajcie puree.

Gotowe!

Jeśli lubicie, możecie również dodać do puree gałkę muszkatołową lub kminek. W końcu w każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. Najważniejsze, by trzymać się zasad Gordona Ramsaya – gotować ziemniaki w mundurkach, przetrzeć przez sitko, odparować, zalać wrzącym mlekiem. 

Zobacz także: