
Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce
Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić!
Ziemniaki na obiad
W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie.
Odmiany ziemniaków
Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań.
-
A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się
-
B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów
-
C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek
-
D – bardzo mączyste, sucha konsystencja
Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw
Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie.
Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik pokarmowy.
Tłuczone ziemniaki z serem
Dieta nie musi być podstawą waszego życia. Na pewno nie taka, która wyklucza kolejne produkty bez najmniejszego namysłu. Ziemniaka nie może w niej zwyczajnie zabraknąć. Warzywo to dostarczy wam energii. W połączeniu z serem i masłem spowoduje, że nie będziecie chcieli przestać. Coś pysznego!
Składniki:
-
60 dkg ziemniaków
-
sól do smaku
-
3 czubate łyżki majonezu
-
3 łyżki masła
-
15 dkg żółtego sera
-
natka pietruszki/koperek
Sposób przygotowania
-
Do zrobienia tłuczonych ziemniaków z serem możecie użyć świeżych ziemniaków lub tych, które zostały wam po obiedzie.
-
Ziemniaki wystarczy ugnieść. Do gorących dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser, masło i majonez.
-
Całość mieszajcie tak długo, aż ser i masło się roztopią i wszystko się połączy. Puree można podawać do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
-
Będzie smakowało wyjątkowo dobrze posypane posiekaną pietruszką albo koperkiem!