Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree
Flikcr
Newsy

Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania. A jak zrobić coś ponadprzeciętnego ze zwykłego puree? Mamy odpowiedź.

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić!

W karcie menu ziemniaka znajdziemy zwykle pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy ziemniak trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie.

Kotlety mielone

Odmiany ziemniaków

Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań.

  • A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się

  • B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów

  • C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek

  • D – bardzo mączyste, sucha konsystencja

Teraz pozostaje odpowiedzieć na pytanie, jak sprawić, by zwykłe tłuczone ziemniaki stały się daniem będącym wartością samą w sobie. Rzućcie okiem na ten prosty przepis.

Zobacz także
Genialny sposób na tłuczone ziemniaki. Nauczcie się tego od tej szefowej kuchni,a już nigdy nie zrobicie po swojemu

Genialny sposób na tłuczone ziemniaki. Zobaczcie, jak robi puree ta kucharka. Już nigdy nie zrobicie inaczej

Dodajcie to do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu

Dodajcie to warzywo do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu

Jak poprawić smak puree?

Co prawda takie dodatki do ziemniaków jak majonez czy ser żółty nie należą do najzdrowszych na świecie, ale warto jednak od czasu do czasu wzbogacić smak puree. Wystarczy odrobina majonezu i niewielki kawałek sera na niecały kilogram gotowanych ziemniaków, a także wkrojony do środka delikatnie podsmażony czosnek, a nie zechcecie iść już innego puree!

Przepis na puree ziemniaczane z serem, majonezem i czosnkiem

Składniki:

  • Ok. 80 dag ziemniaków

  • sól do smaku

  • 3 czubate łyżki majonezu

  • 3 łyżki masła

  • 15 dag żółtego sera

  • Podsmażony pokrojony czosnek (kilka ząbków)

Sposób przygotowania:

  1. Do zrobienia tłuczonych ziemniaków z serem możecie użyć świeżych ziemniaków lub tych, które zostały wam po obiedzie. 

  2. Ziemniaki wystarczy ugnieść. Do gorących dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser, masło i majonez.

  3. Całość mieszajcie tak długo, aż ser i masło się roztopią i wszystko się połączy. Puree można podawać do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

  4. Będzie smakowało wyjątkowo dobrze z dodatkiem podsmażonego delikatnie krojonego czosnku.

  5. Smacznego!

typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy. Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu. Różne typy ziemniaków i ich zastosowania Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości: Twarde ziemniaki do sałatek Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania. Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup. Miękkie ziemniaki do puree Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi. Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa,...

Ziemniaki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy
Wasze ziemniaki tak wyglądają? Wyrzućcie jak najszybciej. Ich zjedzenie może skończyć się tragicznie
Kartofle, pyry, grule to tylko niektóre z nazw na określenie ziemniaka. Te warzywa należy starannie obejrzeć i upewnić się, że są bezpieczne do spożycia.

Przechowywanie ziemniaków w nieprawidłowy sposób wiąże się nie tylko ze znaczą utartą zawartej w nich witaminy C. Jeszcze do niedawna warzywa te były traktowane jako rośliny ozdobne. Człowiek zjada 33 kilogramy ziemniaków rocznie Największym producentem ziemniaków na świecie są Chiny, a rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka. W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Stanowią dodatek do wielu dań, jak również mogą pełnić funkcję samodzielnego dania. Są warzywem na tyle uniwersalnym, że pasują do kotletów, śledzi, kaparów, jak i śmietany. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani szczególnych umiejętności.  To czwarta najczęściej uprawiana roślina na świecie, tuż po pszenicy, ryżu i kukurydzy. Dzięki masowości upraw, ziemniak jest niezwykle popularny i można go kupić po przystępnej cenie. Na kontynencie europejskim pojawiły się dopiero około XVI wieku. Mówi się, że do Polski sprowadził je Jan II Sobieski po wygranej bitwie pod Wiedniem. Obecnie są jedynym z podstawowych składników diety Europejczyków. Na polskim rynku dostępnych jest wiele odmian ziemniaka. Jedne wykorzystacie do sałatek, inne jako dodatek do drugiego dania czy na frytki. Odmiany dostępne na polskim rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem, a nawet zapachem.  Oprócz różności kulinarnych zastosowań są także zdrowe i pożywne. W 100 gramach dostarczają około 80 kalorii, z czego większość pochodzi z węglowodanów, a dokładniej ze skrobi Właściwości odżywcze ziemniaka Zawierają od 1,5 do 3 gramów błonnika. Są bogatym źródłem węglowodanów. Ziemniaki faktycznie dostarczają...

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Na ziemniakach wychowała się większość dorosłych Polaków. Jednak wiedza o kartoflach i świadomość tego, co się je jest w naszym kraju bardzo mizerna. Oto ściągawka dla tych, którzy chcą wiedzieć o tych bulwach trochę więcej.

Co tu dużo mówić. Niestety większość z nas nadal ma dość mgliste pojęcie o odmianach ziemniaka i ich przeznaczeniu. Przyczyn takich zaniedbań nie należy jednak szukać po stronie konsumentów ziemniaków, a w zupełnie innym miejscu. Powodem braków w kartoflanej edukacji Polaków jest po prostu wciąż słabo rozwinięty rynek ziemniaków w Polsce. Rozwijająca się w naszym kraju gospodarka rynkowa powoli zmienia ten stan rzeczy. Na targowiskach i bazarach coraz częściej można dostrzec specjalne stanowiska, na których handluje się różnymi rodzajami ziemniaków. Także osiedlowe warzywniaki coraz częściej oferują swoim klientom szerszy wachlarz ziemniaczanych odmian. Nadal kiepsko sytuacja wygląda w supermarketach i sklepach spożywczych. Tam zwykle kupujący są z góry skazani na jeden rodzaj ziemniaka. Czym różnią się poszczególne typy ziemniaków? A ziemniak ziemniakowi nierówny. Odmiany kartofli z grubsza dzielą się na trzy kategorię. Są one oznaczone literami alfabetu. Typ A – sałatkowy. Charakteryzują się niską zawartością suchej masy, mają dość zwięzły miąższ, podczas gotowania trudno je rozgotować, po ugotowaniu łatwo się kroją. Najlepiej nadają się – tak jak wskazuje nazwa – na sałatki, a także do przygotowania ziemniaków w mundurkach. Ponadto warto wybierać je np. do placków ziemniaczanych. Popularne odmiany: Denar, Ditta, Vinetta Typ B – użytkowy. Mają zwięzłą konsystencję, lekko wilgotny i mączysty miąższ, łatwiej rozgotowują się niż ziemniaki typu A. Nadają się na puree, do obiadu, na frytki i na placki ziemniaczane, pierogi. Są najbezpieczniejszym wyborem – nadadzą się do większości kulinarnych zadań. Popularne odmiany: Irga, Irys, Sante Typ C – mączysty...

Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Ilu kucharzy, tyle przepisów na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Znany polski kucharz dodaje do nich coś nietypowego.

Jakub Kuroń jest ostatnio jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Swoją miłość do gotowania odziedziczył po swoim ojcu, Macieju, który także był kucharzem. Przepisy Jakuba Kuronia zachwycają swoją prostotą, a składniki do ich przygotowania większość z nas zawsze ma pod ręką. Nie oznacza to jednak, że nie wkrada się do nich czasem nutka oryginalności. Jak w przypadku placków ziemniaczanych, o których zaraz przeczytacie. Placki ziemniaczane to przysmak Polaków Polacy wprost uwielbiają placki ziemniaczane. To nie tylko proste, ale też bardzo smaczne danie, które świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielna potrawa. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Kucharz dodaje do masy ziemniaczanej pewien bardzo nietypowy składnik. Chodzi o kozi ser: Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne - mówi o swoim przepisie Kuroń. Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem Do przygotowania placków ziemniaczanych z przepisu Jakuba Kuronia, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 700 g ziemniaków np. odmiany bryza 1 mała cebula 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste...