Puree serowe, puree z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy

Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania! Ziemniaki pasują również do wigilijnego śledzia. Jak zrobić z nich coś ponadprzeciętnego?
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ziemniaki na obiad

W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie.

Odmiany ziemniaków

Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań.

  • A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się

  • B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów

  • C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek

  • D – bardzo mączyste, sucha konsystencja

Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw

Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie. 

Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik pokarmowy.

Tłuczone ziemniaki z serem

Dieta nie musi być podstawą waszego życia. Na pewno nie taka, która wyklucza kolejne produkty bez najmniejszego namysłu. Ziemniaka nie może w niej zwyczajnie zabraknąć. Warzywo to dostarczy wam energii. W połączeniu z serem i masłem spowoduje, że nie będziecie chcieli przestać. Coś pysznego!

Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków

  • sól do smaku

  • 3 czubate łyżki majonezu

  • 3 łyżki masła

  • 15 dkg żółtego sera

  • natka pietruszki/koperek

Sposób przygotowania

  1. Do zrobienia tłuczonych ziemniaków z serem możecie użyć świeżych ziemniaków lub tych, które zostały wam po obiedzie. 

  2. Ziemniaki wystarczy ugnieść. Do gorących dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser, masło i majonez.

  3. Całość mieszajcie tak długo, aż ser i masło się roztopią i wszystko się połączy. Puree można podawać do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

  4. Będzie smakowało wyjątkowo dobrze posypane posiekaną pietruszką albo koperkiem!

Komentarze
Salami
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy Lubisz salami? Zastanów się dwa razy, zanim kupisz je w sklepie
Salami to popularne mięso delikatesowe. Najczęściej płacicie za nie krocie. Pasuje na kanapkę i do pizzy. Dlaczego warto przemyśleć zakup salami?
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Salami pierwotnie pochodzi z Włoch. To trwała, sucha i długodojrzewająca kiełbasa, najczęściej z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw.  Do salami używa się zazwyczaj wieprzowiny, rzadziej drobiu Typowo stosuje stosuje się wieprzowinę. Rzadziej wołowinę, mięso drobiowe czy dziczyznę. Salami zalicza się do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem wędzenia. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech. Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika salare – solić Różne gatunki salami produkowane są również we Włoszech, na Węgrzech, w Niemczech, we Francji oraz w Hiszpanii. Salami to bardzo popularna wędlina, którą jada się głównie na lunche. Według wielu badań konsumenckich kanapka z salami jest jednym z ulubionych dań na wynos. Mięso, które trafia do salami Przed zakupem salami, warto zajrzeć w etykietę. Salami bywa bowiem produkowane z najgorszych przetworzonych mięs na świcie. To mięso, które nie ma nic wspólnego z dbałością o zdrowie i racjonalnym odżywianiem. W plasterku salami znajdziemy 18% zalecanego dziennego spożycia tłuszczów nasyconych. Taki poziom jest wysoki, a więc i kaloryczny. Standardowa porcja brana na kanapkę może mieć nawet do 200 kalorii! Co równie niepokojące, w słabej jakości salami znajdziecie szkodliwe środki trujące. Wszystko to wpłynie na wasze zdrowie - tego możecie być pewni. Choroby serca i cukrzyca? O tym mowa. Salami może być jedzone jako przekąska, jednak regularne spożywanie kiełbasy nie wiąże się z niczym dobrym. W rzeczywistości salami jest jednak dość często używane w kuchni. Jest też łatwo dostępne i niektórym faktycznie smakuje.  Zamiast salami wybierz boczek lub szynkę Najlepiej wybierać produkty wiadomego...

Przeczytaj