Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić!

W karcie menu ziemniaka znajdziemy zwykle pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy ziemniak trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie.

Odmiany ziemniaków

Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań.

  • A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się

  • B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów

  • C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek

  • D – bardzo mączyste, sucha konsystencja

Teraz pozostaje odpowiedzieć na pytanie, jak sprawić, by zwykłe tłuczone ziemniaki stały się daniem będącym wartością samą w sobie. Rzućcie okiem na ten prosty przepis.

Zobacz także:

Jak poprawić smak puree?

Co prawda takie dodatki do ziemniaków jak majonez czy ser żółty nie należą do najzdrowszych na świecie, ale warto jednak od czasu do czasu wzbogacić smak puree. Wystarczy odrobina majonezu i niewielki kawałek sera na niecały kilogram gotowanych ziemniaków, a także wkrojony do środka delikatnie podsmażony czosnek, a nie zechcecie iść już innego puree!

Przepis na puree ziemniaczane z serem, majonezem i czosnkiem

Składniki:

  • Ok. 80 dag ziemniaków

  • sól do smaku

  • 3 czubate łyżki majonezu

  • 3 łyżki masła

  • 15 dag żółtego sera

  • Podsmażony pokrojony czosnek (kilka ząbków)

Sposób przygotowania:

  1. Do zrobienia tłuczonych ziemniaków z serem możecie użyć świeżych ziemniaków lub tych, które zostały wam po obiedzie. 

  2. Ziemniaki wystarczy ugnieść. Do gorących dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser, masło i majonez.

  3. Całość mieszajcie tak długo, aż ser i masło się roztopią i wszystko się połączy. Puree można podawać do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

  4. Będzie smakowało wyjątkowo dobrze z dodatkiem podsmażonego delikatnie krojonego czosnku.

  5. Smacznego!