Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek
Flickr
Newsy

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Jak zrobić ziemniaki, które będą puszyste, kremowe i smaczne? My znamy odpowiedź!

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia ziemniaka 

Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami.

Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy.

Zobacz także
Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie

Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie

Sposoby na ziemniaki

Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby:

  1. Tłuczone ziemniaki z masłem lub ze śmietaną, czyli puree,
  2. Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie,
  3. Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości,
  4. Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy,
  5. Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami),
  6. Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy bardzo cienko pokroić w plastry, doprawić solą i dowolną przyprawą, np. słodką papryką i piec w piekarniku,
  7. Frytki, czyli krojone ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

Sekret pysznych ziemniaków

A jaki jest sposób na idealnie puszyste i smaczne tłuczone ziemniaki? Dodajcie do nich odrobinę jogurt naturalny! Dzięki temu będą bardzo kremowe i rozpływające się w ustach! Smakosze masła mogą dodać do tłuczonych ziemniaków odrobinę także i tego tłuszczu, jednak wielkim plusem jogurtu w odróżnieniu od masła i jogurtu jest, to że jest chudy, a więc wręcz stworzony dla osób starających się zgubić zbędne kilogramy.

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń
Adobe Stock
Newsy
To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń
Przynajmniej połowę żywności, jaka zjadacie dziennie powinny stanowić owoce i warzywa. Ale uwaga, warzywa powinny w daniach wyraźnie wyprzedzać owoce. Jakie warzywa jeść zimą?

Zimą nie mamy tak dużego wyboru warzyw jak w sezonie wiosennym i letnim. Mimo to jest dostępnych sporo sezonowych warzyw, które warto włączyć do jadłospisu. Są zdrowe i tanie, produkowane lokalnie i pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachowują dużo wartości. Przypominamy jakie warzywa warto jeść zimą i szczególnie polecamy jedno z nich. Najlepsze sezonowe, zimowe warzywa dostępne w Polsce Te warzywa nie tylko pozwolą wam zachować zdrowie, bo dostarczają wielu składników odżywczych, ale też przygotowywać smaczne i urozmaicone posiłki. Kupujcie i codziennie jedzcie następujące warzywa: Korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki) Cebulowe (cebula, por) Strączkowe (groch, fasola, soczewica) Kapustne (kapusta, brukselka) W sklepach dostępne są oczywiście inne warzywa szklarniowe jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka. Jednak ich smak nie dorównuje temu, jaki pamiętamy z lata, a ceny są dużo wyższe niż w sezonie. Przygotowując posiłki pamiętajcie też o warzywach, z których przygotowaliście własne przetwory na zimę lub możecie je w formie przetworzonej kupić w sklepie, jak: buraki kiszone, ogórki kiszone, papryka marynowana. Ziemniaki — warzywo, pełne smaku i wartości odżywczych To warzywo, które króluje na polskich stołach. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, tłuczone czy purée przygotowujemy na niemal każdy obiad. I choć jemy je przez cały rok, szczególnie zimą warto pamiętać, że skoro nie ma w sklepach obfitości innych warzyw, to te, które są trzeba jeść nie tylko na obiad. Ziemniaki możecie przygotować w postaci sałatek czy zup. Możecie je piec i podawać na gorącą kolację nie tylko z gzikiem, ale też innymi sosami: pomidorowym, paprykowym, koperkowym. Placki z ziemniaków mogą być przyrządzane...

Jak "odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
AdobeStock
Newsy
Jak „odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
Pierogi i schabowe na diecie? Czemu nie! Wystarczy, że przyrządzicie je nieco inaczej.

Typowe polskie potrawy, które pojawiają się na stołach w większości domów, są bardzo smaczne, choć niestety większość z nich nie nadaje się dla osób na diecie! Panierowane kotlety schabowe smażone w głębokim tłuszczu, kluski w gęstym sosie czy pierogi mają mnóstwo kalorii, a jedzone regularnie mogą się przyczynić do wzrostu wagi. Czy to oznacza, że osoby na diecie odchudzającej muszą całkowicie zrezygnować z ulubionych, polskich potraw? Niekoniecznie! Dietetyczne wersje polskich dań Przejście na dietę nie musi wcale oznaczać katowania się wymyślnymi daniami. Jeśli lubicie polskie jedzenie, to na diecie nadal możecie je jeść – ważne, by robić to z głową, a w trakcie przygotowania nieco zmienić niektóre składniki, by obniżyć kaloryczność posiłku! Sprawdźcie sami, jak możecie zmodyfikować ulubione przepisy: Kotlety schabowe – zarówno rodzaj mięsa, jak i sposób jego przygotowania sprawiają, że kotlety schabowe z ziemniakami to jedna z bardziej kalorycznych potraw w polskiej kuchni. Ale przecież schab można jeść nawet na diecie! Wystarczy, że zamiast panierki użyjecie ziół, a ziemniaki zastąpicie na przykład kalafiorem. Dobrze też jest wybierać jak najchudsze części schabu. Pierogi – składają się głównie z ciasta, a dodatek okrasy lub podsmażanie ich na oleju sprawiają, że są jeszcze bardziej tuczące! Zamiast tego, warto zrobić pierogi z ciasta drożdżowego z lekkim farszem ze szpinaku lub kapusty i grzybów, a następnie zapiec je w piekarniku. Palce lizać! Zabielane zupy – wydawałoby się, że zupy są bardzo dietetyczne i nie trzeba ich „odchudzać”. Nic bardziej mylnego! Zupy gotowane na mięsnym bulionie, z dodatkiem śmietany, sporej ilości makaronu i do tego zagęszczane mąką dostarczają organizmowi sporo kalorii. Zupa będzie bardziej...

Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok. Efekty są spektakularne
Adobe Stock
Newsy
Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok! Efekty są spektakularne
Dieta ziemniaczana to sprawdzony sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. Na własnej skórze przekonał się o tym Amerykanin, Andrew Taylor.

Wiele osób na diecie postanawia wyeliminować z jadłospisu ziemniaki, które uważane są za kaloryczne i niezdrowe warzywo. Nic bardziej mylnego! To nieprawda, że ziemniaki tuczą , o ile podawane są bez zbędnych dodatków, Tak naprawdę, samo w sobie warzywo ma właściwości odchudzające, a jego spożywanie pozytywnie wpływa na wasze zdrowie.  Cenne właściwości ziemniaków Ziemniaki zawierają mnóstwo potasu oraz magnezu. To właśnie dzięki nim ciśnienie krwi pozostaje w normie, zęby i kości są mocne, przemiana materii lepsza, a stany zmęczenia oraz stres mniej uciążliwe. Te niepozornie wyglądające bulwy zawierają również wapń, żelazo, fosfor oraz niemal wszystkie, potrzebne do funkcjonowania witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, PP. Nie można także zapomnieć o cennym błonniku, który nie tylko ułatwia trawienie , ale również pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom „złego” cholesterolu . Ziemniaki, wbrew pozorom, są lekkostrawne i niskokaloryczne, a zawarte w nich substancje i związki łatwo przyswajalne. W ich składzie znajduje się także bardzo mało tłuszczu.  Niewielu zdaje sobie również sprawę z tego, że serwowane w towarzystwie mięsa równoważą jego kwasotwórcze oddziaływanie na organizm. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na tak zwaną dietę ziemniaczaną. Na czym polega dieta ziemniaczana? Dieta ziemniaczana to najkrócej mówiąc dwutygodniowa kuracja odchudzająca. Podczas jej trwania dwa razy dziennie należy spożywać posiłek przygotowany na bazie tychże warzyw. Możecie je piec, gotować, a nawet dusić. Nie zaleca się jednak smażenia. Eksperci zalecają, by osoby przechodzące na ten sposób żywienia pamiętały o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu (2 litry dziennie). Może to...