Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek
Flickr
Newsy

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Jak zrobić ziemniaki, które będą puszyste, kremowe i smaczne? My znamy odpowiedź!

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia ziemniaka 

Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami.

Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy.

Zobacz także
Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie

Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie

Sposoby na ziemniaki

Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby:

  1. Tłuczone ziemniaki z masłem lub ze śmietaną, czyli puree,
  2. Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie,
  3. Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości,
  4. Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy,
  5. Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami),
  6. Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy bardzo cienko pokroić w plastry, doprawić solą i dowolną przyprawą, np. słodką papryką i piec w piekarniku,
  7. Frytki, czyli krojone ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

Sekret pysznych ziemniaków

A jaki jest sposób na idealnie puszyste i smaczne tłuczone ziemniaki? Dodajcie do nich odrobinę jogurt naturalny! Dzięki temu będą bardzo kremowe i rozpływające się w ustach! Smakosze masła mogą dodać do tłuczonych ziemniaków odrobinę także i tego tłuszczu, jednak wielkim plusem jogurtu w odróżnieniu od masła i jogurtu jest, to że jest chudy, a więc wręcz stworzony dla osób starających się zgubić zbędne kilogramy.

Genialny sposób na tłuczone ziemniaki. Nauczcie się tego od tej szefowej kuchni,a już nigdy nie zrobicie po swojemu
Adobe Stock
Newsy
Genialny sposób na tłuczone ziemniaki. Zobaczcie, jak robi puree ta kucharka. Już nigdy nie zrobicie inaczej
Całkiem nowy sposób, na jedzone w każdym polskim domu ziemniaczane puree. Koniecznie go wypróbujcie i sprawdźcie, czy posmakują wam takie tłuczone kartofle.

Ziemniaki gotujemy niemal codziennie. Dodajemy je do zup i drugich dań, robimy z nich sałatki, smażymy placki, frytki i pieczemy w piekarniku. Pewnie uważacie, że ziemniaki nie mają przed wami tajemnic, jednak tego sposobu na tłuczone ziemniaki na pewno nie znacie. Przepis na tłuczone ziemniaki wg brytyjskiej szefowej kuchni Poppy O'Toole jest brytyjską kucharką i blogerką. W swoich mediach społecznościowych dzieli się z fanami sprawdzonymi przepisami na dania, ale też trikami na ich przygotowanie. W przepisie na tłuczone ziemniaki, który przedstawiła na Instagramie, każdy krok jest ważny. Nie omijajcie niczego, ani nie zastępujcie swoimi zwykłymi sposobami, tylko krok po kroku odtwórzcie podaną przez kucharkę recepturę. Będziecie zachwyceni smakiem jej tłuczonych ziemniaków.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Poppy O’Toole (@poppy_cooks) Przygotowanie: Surowe ziemniaki pokrójcie na grube plastry. Gotowanie ich w całości lub w połówkach nie daje tak dobrego efektu i aksamitnej tekstury. Zacznijcie obróbkę od zimnej wody. Zalewanie wrzątkiem czy wrzucanie do wrzątku powoduje, że kartofle zmieniają konsystencję w trakcie gotowania. Zamiast gotować w wodzie, ugotujcie je na parze. W tym celu posolone ziemniaki przełóżcie do durszlaka, a ten ustawcie na garnku z wodą i przykryjcie ściereczką. Woda w garnku powinna być zimna, dopiero z ziemniakami w durszlaku doprowadzajcie ją do wrzenia. Gry warzywa będą miękkie, przełóżcie je do miski i ubijcie tradycyjnie tłuczkiem. Dodajcie łyżkę śmietany lub...

Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree
Flikcr
Newsy
Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania. A jak zrobić coś ponadprzeciętnego ze zwykłego puree? Mamy odpowiedź.

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! W karcie menu ziemniaka znajdziemy zwykle pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy ziemniak trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Teraz pozostaje odpowiedzieć na pytanie, jak sprawić, by zwykłe tłuczone ziemniaki stały się daniem będącym wartością samą w sobie. Rzućcie okiem na ten prosty przepis. Jak poprawić smak puree? Co prawda takie dodatki do ziemniaków jak majonez czy ser żółty nie należą do najzdrowszych na świecie, ale warto jednak od czasu do czasu wzbogacić smak puree. Wystarczy odrobina majonezu i niewielki kawałek sera na niecały kilogram gotowanych ziemniaków, a także wkrojony do środka delikatnie podsmażony czosnek, a nie zechcecie iść już innego puree!...

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa
Adobe Stock
Przepisy
Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa
Jeżeli macie ochotę na pyszne smażone ziemniaczki, to wypróbujcie koniecznie ten stary i sprawdzony przepis na talarki z patelni! Palce lizać!

Czy istnieje danie, do którego ziemniaki by nie pasowały? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie biorąc pod uwagę długą tradycję przyrządzania tego warzywa na różne sposoby. Sprawdźcie ten fenomenalny przepis na smaczne ziemniaczki! Historia ziemniaka Czy wiecie, że tak naprawdę tradycyjną bazą polskich dań jest… kasza? Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero kilkaset lat temu, jako nowy gatunek przywieziony z Ameryki Północnej przez jej odkrywców. A dziś nie umiemy sobie wyobrazić większości polskich dań bez dodatku tego warzywa! Co więcej, ziemniaki są przecież podstawą wielu potraw, chociażby placków ziemniaczanych czy sałatki ziemniaczanej. Niewątpliwie Polska bardzo skorzystała na odkryciu Nowego Świata! Jak dawniej przyrządzano ziemniaki? Od lat w polskich domach rządzi oczywiście wersja ziemniaków gotowanych w zwykłej, osolonej wodzie. Wiele osób pamięta jednak z dzieciństwa jeszcze jeden przepis na ziemniaki do obiadu. Chodzi oczywiście o nasze talarki z patelni.  Tego rodzaju danie przygotowuje się bardzo prosto. Do jego przyrządzenia potrzebna jest oczywiście solidna patelnia wyposażona w pokrywkę - dzięki temu ziemniaki będą mogły odpowiednio się wysmażyć i ugotować w środku dzięki działaniu pary wodnej. Talarki, czyli ziemniaki w smażone w plasterkach na patelni znają szczególnie osoby z wschodniej Polski. Do dzisiaj jest to znane danie kuchni kresowej. W ten sposób kartofle często jada się do dzisiaj także za naszą wschodnią granicą - na Ukrainie, w Białorusi czy w Rosji. Gdzieniegdzie w Polsce danie to nazywane jest także kraszanką. Przepis na talarki - ziemniaki smażone z patelni Składniki: 1 kg ziemniaków Opcjonalnie - cebula Tłuszcz do smażenia - olej, smalec lub masło (najlepiej klarowane) Sól Pieprz...