
Dzięki tym składnikom, który każdy ma w lodówce, tłuczone ziemniaki to będzie niebo w gębie
Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków?
Polski ziemniak
Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami. Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy.
Sposoby na ziemniaki
Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby:
- Tłuczone ziemniaki z masłem, czyli puree,
- Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie,
- Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości,
- Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy,
- Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami),
- Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy bardzo cienko pokroić w plastry, doprawić solą i dowolną przyprawą, np. słodką papryką i piec w piekarniku,
- Frytki, czyli krojone ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.
Sekret pysznych ziemniaków
A jaki jest sposób na idealnie puszyste i smaczne tłuczone ziemniaki? Dodaj do nich odrobinę wody, masło i… jogurt naturalny! Dzięki temu będą bardzo kremowe i rozpływające się w ustach!