Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków?

Historia ziemniaka 

Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami.

Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy.

Sposoby na ziemniaki

Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby:

Zobacz także:

  1. Tłuczone ziemniaki z masłem lub ze śmietaną, czyli puree,
  2. Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie,
  3. Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości,
  4. Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy,
  5. Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami),
  6. Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy bardzo cienko pokroić w plastry, doprawić solą i dowolną przyprawą, np. słodką papryką i piec w piekarniku,
  7. Frytki, czyli krojone ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

Sekret pysznych ziemniaków

A jaki jest sposób na idealnie puszyste i smaczne tłuczone ziemniaki? Dodajcie do nich odrobinę jogurt naturalny! Dzięki temu będą bardzo kremowe i rozpływające się w ustach! Smakosze masła mogą dodać do tłuczonych ziemniaków odrobinę także i tego tłuszczu, jednak wielkim plusem jogurtu w odróżnieniu od masła i jogurtu jest, to że jest chudy, a więc wręcz stworzony dla osób starających się zgubić zbędne kilogramy.