Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Flickr
Newsy

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Jeśli nie chcecie dodawać grzybów do sosu, tylko smażone podać osobno z bułką, muszą być usmażone wręcz idealnie! Bezbłędnie podrumienione i chrupiące. Jak to zrobić?

Kurki mają bardzo charakterystyczny wygląd, różniący je od pozostałych grzybów leśnych. Młode okazy posiadają wypukłe kapelusze, które z czasem stają się większe, lejkowate i pofalowane.

Można je znaleźć w lasach mieszanych, chętnie rosną w gęstym mchu, lub pod sosnami i świerkami na piaszczystych glebach pokrytych igliwiem. Właśnie trwa sezon na te grzyby. Przygotujmy je w wersji dla największych smakoszy czyli kurki z patelni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawnie smażyć kurki i inne grzyby?

Przede wszystkim przygotowując kurki do smażenia należy upewnić się, że są suche. Jeśli oczyszczając z ziemi i igliwia umyliście je i są wilgotne, odłóżcie na czystą ściereczkę do przeschnięcia. Gdy na patelnię wrzucicie mokre grzyby, a do tego jeszcze patelnia nie będzie wystarczająco gorąca, nic nie wyjdzie z fantastycznych smażonych kurek z patelni. Będą się dusić zamiast smażyć, a przełożone na talerz będą rozmiękłe i niesmaczne.

Smażąc grzyby pamiętajcie o 3 zasadach, których zawsze trzeba przestrzegać:

  • Na czym smażyć ? Najlepiej do smażenia użyć tłuszczu, który będzie połączeniem połowy masła i połowy oleju rzepakowego. I choć z pewnością lubicie potrawy smażone na samym maśle, pamiętajcie, że masło ma dość niski punkt dymienia. To oznacza, że szybko zaczyna ciemnieć i palić się. Dodanie do niego oleju podnosi temperaturę dymienia. Inna możliwością jest smażenie kurek na maśle klarowanym, jednak olej jest zdrowszym tłuszczem i warto go dodać. 
  • Czas smażenia. Wrzućcie kurki na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz i przez chwilę utrzymujcie wysoką temperaturę. Pozwólcie grzybom przyrumienić się i dopiero gdy zobaczycie zbrązowiałą skórkę, zmniejszcie płomień. Czas smażenia kurek powinien wynosić około 15 minut. Trzeba je oczywiście od czasu do czasu zamieszać.
  • Solenie grzybów podczas smażenia. Ostatnia zasada mówi, że grzyby należy solić na patelni, ale dopiero pod koniec smażenia. Dlatego tuż przed końcem smażenia dodajcie sól i pieprz, zamieszajcie i dopiero zdejmijcie patelnię z ognia.
Zobacz także
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?

Z jakimi grzybami można pomylić kurki?

Zbierając kurki warto pamiętać, że posiadają one swój niejadalny odpowiednik. W podobnych miejscach można znaleźć grzyby, które mają gęstsze blaszki i są ciemniejsze od kurki. To lisówka pomarańczowa, zwana też fałszywą kurką.

Lisówka nie jest grzybem trującym, jest jedynie niejadalna. Po zjedzeniu porcji lisówek można mieć jednak problemy ze strony układu pokarmowego. 

Wybierając się na grzyby do lasu, pamiętajcie, że wśród smacznych okazów, z których przygotujecie bigos, grzybową zupę czy pierogi z grzybami, są takie, które należy omijać z daleka. Jeśli nie czujecie się znawcami grzybów, zapytajcie ekspertów lub chodźcie na grzyby z atlasem grzybów, jeśli macie wątpliwości czy znaleziony okaz jest jadalny, lepiej pozostawcie go na miejscu.

Źródło: radiozet.pl, medonet.pl

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy
Dlaczego kurki bywają nieraz gorzkie i jak pozbyć się tego problemu? Skorzystajcie z naszej wskazówki a w mig pozbędziecie się z nich goryczy.

Kurki to jedne z ulubionych grzybów dla wielu Polaków. Nieodpowiednio przygotowane mogą jednak być nieprzyjemnie  gorzkie. Co zrobić, żeby pozbyć się z nich goryczki? Podpowiadamy! Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Świetnie smakują usmażone , zamarynowane, ale też doskonale pasują jako dodatek do makaronów, mięs czy risotto. Obecnie kończy się już powoli „szał" na kurki. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Zanim zaczniecie przyrządzać dania z kurek upewnijcie się, że są czyste i suche. Jak prawidłowo oczyścić kurki? Kurki są tak delikatne, że tak naprawdę wystarczy je wyczyścić pędzelkiem. Jeśli już namoczymy je w wodzie, zróbmy to tylko na chwilę a następnie osuszmy nasze grzyby przy pomocy papierowego ręcznika. Nigdy nie wrzucajcie na patelnię mokrych grzybów, ponieważ nic nie wyjdzie ze smacznych smażonych kurek z patelni (zwłaszcza, jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca). Wówczas wasze grzyby będą się dusić zamiast smażyć, a po przełożeniu na talerz będą miękkie i niesmaczne. Co zrobić, że by kurki nie były gorzkie? Kurki niestety mają też to do siebie, że czasami bywają gorzkie. Jak się pozbyć z nich nieprzyjemnego smaku? To proste. Wystarczy, ze zanurzycie je na co najmniej 1,5 godziny w mleku . Jest też inny niezawodny sposób na pozbycie się z nich nieprzyjemnej goryczy. Niektóre gospodynie domowe chcąc usunąć z grzybów gorzki smak, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Są też tacy, którzy po prostu moczą je w zimnej wodzie. Jak twierdzą profesjonalni grzybiarze, kurki zebrane w lasach iglastych częściej są gorzkie niż kurki zebrane w innych lasach. To samo...

AdobeStock
Newsy
Jajka sadzone z kurkami. Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki zaczyna się powoli kończyć. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl

Ceny kurek was przestraszą. Nie uwierzycie, ile trzeba zapłacić za kilogram
Pixabay
Newsy
Ceny kurek przerażają. Nie uwierzycie, ile trzeba zapłacić za kilogram tych grzybów
Inflacja i kurki to zdecydowanie nienajlepsze połączenie. Ile kosztują w tym sezonie? Sprawdźcie

Środek lata to okres, gdy w sprzedaży pojawiają się pierwsze grzyby – kurki.  Niepozorne, lecz bardzo smaczne dary lasu można kupić w wielu supermarketach, a także od stojących przy leśnej drodze sprzedawców. Kto skusił się w tym roku na zakup kurek, mocno przecierał oczy ze zdumienia.  Kiedy można wybrać się do lasu na kurki?  Lato oznacza sezon kurkowy. Te grzyby są jednymi z najbardziej cenionych w polskiej kuchni. Pieprznik jadalny, czyli kurka, to grzyb występujący na terenie całego naszego kraju. Któż z was, choć raz w życiu nie trafił na grupę żółtych kurek, gdy poszedł do lasu po deszczu? Zbierać je można od czerwca aż do października, więc sezon dopiero się rozpoczyna.  Ceny kurek odstraszają   W tym roku sezon kurkowy wystartował z początkiem lipca. I wystartowały z dużym hukiem, a mianowicie z ceną około 90-100 zł za kilogram. Tak kosztowały kurki na większości targowisk w dużych miastach, jak Warszawa czy Łódź, ale również w wielu mniejszych. Dwa tygodnie od rozpoczęcia sezonu, cena kurek na niektórych straganach spadła do ok. 75 zł za kilogram (dane z 14.07.2022). To niestety wciąż bardzo dużo.  Nie dajcie się nabrać na teoretycznie niższe ceny kurek na tackach. Zwracajcie uwagę na ciężar takiego opakowania. To zazwyczaj 200 g. A cena tacki kurek to obecnie 20 zł, co oznacza 100 zł za kilogram. Drogo.  Czy kurki potanieją?  Im dalej w sezon tym taniej. Takie jest odwieczne prawo sezonowości. Możecie więc poczekać trochę, aż ceny kurek się uspokoją i wtedy spróbować tego leśnego przysmaku. W zeszłym roku ceny tych grzybów w skupie startowały z pułapu 40-60 zł za kilogram (ta cena utrzymywała się od lipca aż od połowy sierpnia), by pod koniec sierpnia spaść do 25-30 zł za...