Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach
Flickr
Newsy

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Jeśli nie chcecie dodawać grzybów do sosu, tylko smażone podać osobno z bułką, muszą być usmażone wręcz idealnie! Bezbłędnie podrumienione i chrupiące. Jak to zrobić?

Kurki mają bardzo charakterystyczny wygląd, różniący je od pozostałych grzybów leśnych. Młode okazy posiadają wypukłe kapelusze, które z czasem stają się większe, lejkowate i pofalowane.

Można je znaleźć w lasach mieszanych, chętnie rosną w gęstym mchu, lub pod sosnami i świerkami na piaszczystych glebach pokrytych igliwiem. Właśnie trwa sezon na te grzyby. Przygotujmy je w wersji dla największych smakoszy czyli kurki z patelni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawnie smażyć kurki i inne grzyby?

Przede wszystkim przygotowując kurki do smażenia należy upewnić się, że są suche. Jeśli oczyszczając z ziemi i igliwia umyliście je i są wilgotne, odłóżcie na czystą ściereczkę do przeschnięcia. Gdy na patelnię wrzucicie mokre grzyby, a do tego jeszcze patelnia nie będzie wystarczająco gorąca, nic nie wyjdzie z fantastycznych smażonych kurek z patelni. Będą się dusić zamiast smażyć, a przełożone na talerz będą rozmiękłe i niesmaczne.

Smażąc grzyby pamiętajcie o 3 zasadach, których zawsze trzeba przestrzegać:

  • Na czym smażyć ? Najlepiej do smażenia użyć tłuszczu, który będzie połączeniem połowy masła i połowy oleju rzepakowego. I choć z pewnością lubicie potrawy smażone na samym maśle, pamiętajcie, że masło ma dość niski punkt dymienia. To oznacza, że szybko zaczyna ciemnieć i palić się. Dodanie do niego oleju podnosi temperaturę dymienia. Inna możliwością jest smażenie kurek na maśle klarowanym, jednak olej jest zdrowszym tłuszczem i warto go dodać. 
  • Czas smażenia. Wrzućcie kurki na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz i przez chwilę utrzymujcie wysoką temperaturę. Pozwólcie grzybom przyrumienić się i dopiero gdy zobaczycie zbrązowiałą skórkę, zmniejszcie płomień. Czas smażenia kurek powinien wynosić około 15 minut. Trzeba je oczywiście od czasu do czasu zamieszać.
  • Solenie grzybów podczas smażenia. Ostatnia zasada mówi, że grzyby należy solić na patelni, ale dopiero pod koniec smażenia. Dlatego tuż przed końcem smażenia dodajcie sól i pieprz, zamieszajcie i dopiero zdejmijcie patelnię z ognia.
Zobacz także
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?

Z jakimi grzybami można pomylić kurki?

Zbierając kurki warto pamiętać, że posiadają one swój niejadalny odpowiednik. W podobnych miejscach można znaleźć grzyby, które mają gęstsze blaszki i są ciemniejsze od kurki. To lisówka pomarańczowa, zwana też fałszywą kurką.

Lisówka nie jest grzybem trującym, jest jedynie niejadalna. Po zjedzeniu porcji lisówek można mieć jednak problemy ze strony układu pokarmowego. 

Wybierając się na grzyby do lasu, pamiętajcie, że wśród smacznych okazów, z których przygotujecie bigos, grzybową zupę czy pierogi z grzybami, są takie, które należy omijać z daleka. Jeśli nie czujecie się znawcami grzybów, zapytajcie ekspertów lub chodźcie na grzyby z atlasem grzybów, jeśli macie wątpliwości czy znaleziony okaz jest jadalny, lepiej pozostawcie go na miejscu.

Źródło: radiozet.pl, medonet.pl

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy
Dlaczego kurki bywają nieraz gorzkie i jak pozbyć się tego problemu? Skorzystajcie z naszej wskazówki a w mig pozbędziecie się z nich goryczy.

Kurki to jedne z ulubionych grzybów dla wielu Polaków. Nieodpowiednio przygotowane mogą jednak być nieprzyjemnie  gorzkie. Co zrobić, żeby pozbyć się z nich goryczki? Podpowiadamy! Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Świetnie smakują usmażone , zamarynowane, ale też doskonale pasują jako dodatek do makaronów, mięs czy risotto. Obecnie kończy się już powoli „szał" na kurki. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Zanim zaczniecie przyrządzać dania z kurek upewnijcie się, że są czyste i suche. Jak prawidłowo oczyścić kurki? Kurki są tak delikatne, że tak naprawdę wystarczy je wyczyścić pędzelkiem. Jeśli już namoczymy je w wodzie, zróbmy to tylko na chwilę a następnie osuszmy nasze grzyby przy pomocy papierowego ręcznika. Nigdy nie wrzucajcie na patelnię mokrych grzybów, ponieważ nic nie wyjdzie ze smacznych smażonych kurek z patelni (zwłaszcza, jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca). Wówczas wasze grzyby będą się dusić zamiast smażyć, a po przełożeniu na talerz będą miękkie i niesmaczne. Co zrobić, że by kurki nie były gorzkie? Kurki niestety mają też to do siebie, że czasami bywają gorzkie. Jak się pozbyć z nich nieprzyjemnego smaku? To proste. Wystarczy, ze zanurzycie je na co najmniej 1,5 godziny w mleku . Jest też inny niezawodny sposób na pozbycie się z nich nieprzyjemnej goryczy. Niektóre gospodynie domowe chcąc usunąć z grzybów gorzki smak, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Są też tacy, którzy po prostu moczą je w zimnej wodzie. Jak twierdzą profesjonalni grzybiarze, kurki zebrane w lasach iglastych częściej są gorzkie niż kurki zebrane w innych lasach. To samo...

AdobeStock
Newsy
Jajka sadzone z kurkami. Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki zaczyna się powoli kończyć. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć
Jesień to raj dla grzybiarzy. Można ich poznać po tym, że wystarczy wejść z nimi do lasu, a od razu znikają między drzewami i tylko co jakiś czas wynurzają się z rosnącą torbą grzybów.

Z grzybami jest jak z rybami. Fanatycy zbierania i łowienia, z takim zaangażowaniem oddają się tym czynnościom, że nie zawsze starcza im zapału na oprawienie, przygotowanie i przyrządzenie swoich zdobyczy. Do tego jeśli zebranych grzybów jest naprawdę dużo, to po zjedzeniu dwóch zup grzybowych, klusek ze sznyclem w sosie grzybowym i omletu z grzybami, zaczynają zachodzić w głowę co zrobić z resztą. I tu z pomocą przychodzi suszenie. Które grzyby najlepiej wybierać do suszenia?  Eksperci podpowiadają, że najlepiej do suszenie nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Te z blaszkami, jak kurki, po ususzeniu tracą przyjemną, sprężystą, konsystencję. Suszone kurki twardnieją i w niczym nie przypominają tych, które znamy z sosów z kurkami czy świeżych kurek z patelni. Najlepszymi grzybami do ususzenia, według znawców tematu, są oczywiście prawdziwki. Drugie w kolejności pod względem popularności są podgrzybki. Raczej nie suszy się grzybów zawierających dużą ilość wody, jak maślaki. To grzyby, w których zawartość wody osiąga poziom powyżej 90-95% więc po wysuszeniu czyli usunięciu wody, nie zostaje z nich prawie nic. Jak przygotować grzyby do suszenia?  Po pierwsze grzyby, które chcemy ususzyć, nie powinny być mokre. Nie zbierajcie ich więc zaraz po deszczu, a przygotowując do ususzenia nie myjcie. Grzyby ubrudzone ziemią czy igliwiem można oczyścić szczoteczką. Nie obawiajcie się, że pozostały w grzybie piasek dostanie się do potrawy. Gdy zimą wyjmiecie z szafki suszone grzyby, przygotowanie z nich potrawy i tak zaczniecie od namoczenia i odlania wody z piaskiem na dnie. Warto też wiedzieć, jak oczyścić grzyby z robaków . Po drugie, grzyby pokrojone w talarki znacznie lepiej znoszą suszenie. Proces suszenia będzie wtedy krótszy, grzyby będą się suszyć...