Na początek ważne zastrzeżenie. Dieta jajeczna ma swoje plusy, ale nie brakuje w niej także poważnych minusów. Tego rodzaju kuracja nie należy do najzdrowszych. Dlatego też należy do niej podchodzić z dużą rezerwą i dystansem – zwłaszcza, gdy coś wam dolega.

Wady diety jajecznej

O jakich chorobach mówimy? To ekspresowe odchudzanie odpada, gdy macie problem z poziomem cholesterolu i wątrobą. Kiedy więc wasze zdrowie nie jest w perfekcyjnym stanie, lepiej odpuścić sobie tego typu eksperymenty i skupić się na racjonalnym odżywianiu.

Po drugie, jak to zwykle z różnymi nietypowymi kuracjami bywa, ta oparta na spożywaniu jajek jest dość monotonna.

Uwaga na efekt jo-jo przy jajecznej diecie

Jeżeli jednak zależy wam na szybkim zrzuceniu kilku kilogramów, dieta jajeczna może być czymś, co może pomóc. Dietę jajeczną opracowali amerykańscy dietetycy. W założeniu powinno przestrzegać się jej maksymalnie 2 tygodnie.

Zobacz także:

Głosy naukowców w tej sprawie są jednak podzielone. Niektórzy eksperci są zdania, że jedząc niemal same jajka, nie powinno się przekraczać nawet 3-4 dni. Ponadto, jak to zwykle bywa z ekspresowym odchudzaniem, także „kuracja jajeczna” grozi szybkim efektem jo-jo.

A więc oczywiście szybkim wzrostem wagi, po zakończeniu skutecznej w teorii kampanii odchudzającej.

[content:0_6110,0_6021:undefined]

Ile można schudnąć na jajecznej diecie?

Jeśli mielibyśmy opisać mechanizm diety jajecznej krótkimi żołnierskimi słowami, wypadałoby powiedzieć, że chodzi w niej o odżywianie organizmu niemal wyłącznie białkiem. Ponadto kurze jaja zawierają cały szereg łatwo przyswajalnych mikroelementów i witamin, które są w stanie zapewnić odpowiednią ich ilość w organizmie.

Jakich efektów można spodziewać się, po zastosowaniu diety jajecznej? W optymalnych warunkach powinniście schudnąć nawet do 5 kg w ciągu zaledwie paru dni.

Dieta jajeczna - jadłospis

Tyle pozytywów. Teraz czas na mniej przyjemną część naszej opowieści. A więc do waszego jadłospisu. Jak można się domyślać, nie będzie tutaj zbyt dużej różnorodności. Jajka, jajka, i jeszcze raz jajka. Obowiązkowo gotowane na twardo przez 10 min.

Tak przygotowany posiłek powinniście spożywać z oliwą, masłem lub majonezem, oczywiście w rozsądnych ilościach. Dziennie powinniście zjadać ok. 6 jaj – dawka jest jednak kwestią indywidualną. Pytanie tylko, czy takie jajeczne odżywianie szybko wam się nie znudzi?