justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy

Schabowy z przepisu Justyny Żyły to złoto. Mega chrupka panierka za sprawą 1 składnika

By zrobić naprawdę chrupiące schabowe, warto wypróbować wskazówki Justyny Żyły i zrobić kotlety według jej przepisu. Pychota!

Determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Była żona polskiego skoczka postanowiła spróbować swoich sił i zaczęła prowadzić kanał kulinarny w serwisie YouTube o nazwie „UwaŻyła”, gdzie dzieli się swoimi przepisami na ulubione dania z góralskiej kuchni.

Prowadzenie kanału się opłaciło, ponieważ później Justyna dostała zaproszenie do udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Część przedstawianych przepisów jest krytykowana przez widzów, ale niektóre są bardzo udane – tak, jak te chrupiące schabowe! Wychodzą takie dzięki specjalnej panierce i marynacie. Spróbujcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schabowe w migdałach od Justyny Żyły

Do przygotowania schabowych według sposobu Justyny będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Kilogram schabu
  • 5 jaj
  • 200 g grzybów
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 cebule
  • 50 g płatków migdałów
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • Słodka papryka mielona
  • Ostra papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Wariacja na temat ryby po grecku. Przepis na schabowe po grecku

Wariacja na temat ryby po grecku. Przepis na schabowe po grecku

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Przygotowanie

  1. Umyjcie schab i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. Za pomocą naostrzonego noża pokrójcie schab w kawałki o szerokości ok. 1 cm.
  3. Każdy z kotletów przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
  4. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  5. Do miski wbijcie 5 całych jajek, dodajcie starte cebule oraz 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g płatków migdałów, a także po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszajcie.
  6. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kotlety i odstawcie do lodówki na około dobę (według Justyny najlepiej jest potrzymać mięso w marynacie nawet 48 godzin!)
  7. Przed smażeniem kotletów zróbcie grzybki, które będą świetnym dodatkiem do schabowych! Dowolne grzyby, na przykład prawdziwki albo podgrzybki oczyśćcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i usmażcie na maśle klarowanym lub oleju. Dodajcie na koniec łyżkę śmietany i wymieszajcie.
  8. Gdy kotlety będą już zamarynowane, na patelni rozgrzejcie olej i zacznijcie smażenie kotletów. Powinny się smażyć kilka minut z każdej strony tak, by się ozłociły.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz smażonymi grzybkami z dodatkiem śmietany. Smacznego!

Marynata do kotletów Justyny
Gotujmy.pl/AdeobeStock
Newsy
Justyna Żyła zdradziła przepis na schabowe. Internauci wyśmiali przyprawę, którą dodaje do marynaty
Czy też oburza was dodawanie tego składnika do mięsa i innych potraw?

Justyna Żyła zasłynęła jako (była) żona znanego polskiego skoczka narciarskiego – Piotra Żyły. Huczne rozstanie było szeroko komentowane przez media. Justynie Żyle udało się wtedy przykuć uwagę i zgromadzić grono fanów, którzy obserwują ją codziennie w mediach społecznościowych, a szczególnie na jej profilu na Instagramie. Justyna Żyła postanowiła niedawno wykorzystać swoją popularność i założyła kanał na YouTube, gdzie dzieli się przepisami na tradycyjne dania. Wiele receptur pozyskuje od swoich dziadków. Schabowe Justyny Żyły Wydaje się, że nikt nie potrzebuje przepisu, żeby zrobić schabowe. Justyna Żyła postanowiła podzielić się jednak z widzami swojego kanału recepturą na nietypowe schabowe, które robi u siebie w domu. Internautów bardziej niż sam przepis zainteresowała jednak jeden składnik , który dodawała do marynaty. Składniki na schabowe Justyny Żyły 0,5 kg schabu 2 jaja Łyżka mąki ziemniaczanej 100 g migdałów w płatkach Kilogram ziemniaków 200 g grzybów odmrożonych lub świeżych Małe opakowanie śmietany 12% Małe opakowanie śmietany 30% przyprawy Przygotowanie schabowych Żyły Przygotujcie marynatę do schabu z mąki ziemniaczanej, jajek i przypraw. Justyna użyła ostrej i słodkiej papryki oraz przyprawy „Jarzynka”. Zamarynujcie schab i posypcie płatkami migdałowymi. Odłóżcie do lodówki na ok. dobę. Ugotujcie ziemniaki i rozgniećcie z dodatkiem słodkiej i kwaśnej śmietany. Przyprawcie gałką muszkatołową. Puree przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zapiekajcie w piekarniku. Grzyby podsmażcie na maśle, dodajcie śmietanę i przyprawcie do smaku powstały sos. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie marynowane mięso. Smażcie do uzyskania brązowego koloru....

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

schabowe marynata
ziutula/gotujmy.pl
Newsy
Zwykły schabowy przy tym wymięka. Co powiecie na schabowego zamarynowanego w tym dodatku do kanapek?
Jak robicie schabowe? Z solą i pieprzem, czy eksperymentujecie z różnymi przyprawami? Marynata z tym dodatkiem sprawia, że kotlety wychodzą genialne.

Można powiedzieć, że w temacie przyrządzania kotletów schabowych obowiązują dwie szkoły. Pierwsza mówi o tym, że mięso nie potrzebuje żadnych przypraw poza solą i pieprzem. Idealnie podkreślają one smak wieprzowiny i nie należy jej „psuć” różnymi dodatkami. A druga wręcz odwrotnie – zachęca do eksperymentów w kuchni. Próbowaliście na przykład zamarynować kiedyś kotlety schabowe w różnych przyprawach albo w mleku? Wychodzą doskonałe! Jeśli więc jesteście zwolennikami bardziej nowoczesnego podejścia do gotowania, na pewno chętnie wypróbujecie ciekawy przepis na marynatę do schabowych. Jej głównym składnikiem jest produkt, który każdy z was ma w lodówce. Przepis na kotlety schabowe w majonezie Dzięki tej marynacie na bazie majonezu, kotlety wychodzą niezwykle aromatyczne i chrupkie! Majonez daje im cudownego posmaku, a do tego są bardzo miękkie i smaczne. Do przygotowania kotletów w majonezie będziecie potrzebowali poniższych składników: Schab bez kości 2 jajka ¾ szklanki bułki tartej Pół szklanki mąki 4 łyżki majonezu (lub więcej, jeśli wyjdzie wam dużo kotletów) 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do mięs Olej do smażenia Przygotowanie Schab umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie na kotlety o grubości około 2 centymetrów. Następnie rozbijcie kotlety tłuczkiem. Jeśli schab jest duży, to lepiej podzielić kotlety na pół i rozbić, niż rozbijać jeden duży kawałek – jeżeli będzie zbyt cienki, to schabowe wyjdą twarde i suche. W miseczce wymieszajcie dokładnie 2 jajka z 4 łyżkami majonezu, przyprawą do mięs i świeżo mielonym pieprzem. Zanurzcie w tym kotlety i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą...

Schabowe przyprawy
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Zamarynujcie w tym schabowe nawet 3 dni wcześniej. Po usmażeniu przeżyjecie kulinarną rozkosz
Nadszedł czas, by złamać przepisy. Spróbujcie razem z nami niekonwencjonalnie przyrządzonych schabowych w nietypowej marynacie.

Na schabowych polskie gospodynie domowe zjadły zęby. Większa część przedstawicieli narodu po prostu kocha to danie. Czasami wydaje się, że nie da się udoskonalić perfekcyjnego już dzieła. Kombinacje pań domu wokół schabowych obalają ten mit. Smak tradycyjnych schabowych można podkręcić choćby w jeden łatwy sposób. Jest nim marynata w mleku i cebuli. Jak zamarynować kotlety schabowe w mleku i cebuli? Jeśli lubicie jeszcze inne kombinacje i wariacje na temat schabowych, wypróbujcie naszej ostatniej dzisiejszej propozycji. A jest nią jeszcze inna marynata do schabowych. W tym przypadku nie chodzi o zmiękczenie mięsa, a o nadanie mu innego, ciekawszego smaku. Ziołowy aromat majeranku, ostrość czosnku, kwaśność ketchupu i mocny smaku musztardy – co powiecie na taki zestaw? Wystarczy, że zamoczycie schabowe w takiej kombinacji składników z dodatkiem jajka, mąki ziemniaczanej i oleju, nawet na 3-5 dni. Dajemy wam pełną gwarancję smaku! A poniżej dokładny przepis. Marynowane schabowe – przepis Składniki: Ok. 1 kg schabu 3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżeczki majeranku 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i pokrójcie na plastry. Posólcie i popieprzcie mięso i rozbijcie tłuczkiem na cienkie kotlety. W misce przygotujcie marynatę. Rozbijcie jajka i roztrzepcie w naczyniu. Do jajek dodajcie pozostałe składniki. Wymieszajcie dokładnie marynatę i włóżcie do niej kotlety. Zadbajcie o to, by kotlety dobrze pokryły się jajeczną marynatą. Mięso powinno się marynować przynajmniej 12 godzin. Smażcie mięso na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju – w marynacie znalazło się wcześniej sporo...