Determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Była żona polskiego skoczka postanowiła spróbować swoich sił i zaczęła prowadzić kanał kulinarny w serwisie YouTube o nazwie „UwaŻyła”, gdzie dzieli się swoimi przepisami na ulubione dania z góralskiej kuchni.
Prowadzenie kanału się opłaciło, ponieważ później Justyna dostała zaproszenie do udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Część przedstawianych przepisów jest krytykowana przez widzów, ale niektóre są bardzo udane – tak, jak te chrupiące schabowe! Wychodzą takie dzięki specjalnej panierce i marynacie. Spróbujcie sami!
Przepis na schabowe w migdałach od Justyny Żyły
Do przygotowania schabowych według sposobu Justyny będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Kilogram schabu
- 5 jaj
- 200 g grzybów
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka śmietany
- 2 cebule
- 50 g płatków migdałów
- 30 g mąki ziemniaczanej
- Słodka papryka mielona
- Ostra papryka mielona
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Umyjcie schab i osuszcie ręcznikami papierowymi.
- Za pomocą naostrzonego noża pokrójcie schab w kawałki o szerokości ok. 1 cm.
- Każdy z kotletów przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
- Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
- Do miski wbijcie 5 całych jajek, dodajcie starte cebule oraz 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g płatków migdałów, a także po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszajcie.
- W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kotlety i odstawcie do lodówki na około dobę (według Justyny najlepiej jest potrzymać mięso w marynacie nawet 48 godzin!)
- Przed smażeniem kotletów zróbcie grzybki, które będą świetnym dodatkiem do schabowych! Dowolne grzyby, na przykład prawdziwki albo podgrzybki oczyśćcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i usmażcie na maśle klarowanym lub oleju. Dodajcie na koniec łyżkę śmietany i wymieszajcie.
- Gdy kotlety będą już zamarynowane, na patelni rozgrzejcie olej i zacznijcie smażenie kotletów. Powinny się smażyć kilka minut z każdej strony tak, by się ozłociły.
I gotowe! Tak przygotowane kotlety podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz smażonymi grzybkami z dodatkiem śmietany. Smacznego!