justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy

Schabowy z przepisu Justyny Żyły to złoto. Mega chrupka panierka za sprawą 1 składnika

By zrobić naprawdę chrupiące schabowe, warto wypróbować wskazówki Justyny Żyły i zrobić kotlety według jej przepisu. Pychota!

Determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Była żona polskiego skoczka postanowiła spróbować swoich sił i zaczęła prowadzić kanał kulinarny w serwisie YouTube o nazwie „UwaŻyła”, gdzie dzieli się swoimi przepisami na ulubione dania z góralskiej kuchni. Prowadzenie kanału się opłaciło, ponieważ później Justyna dostała zaproszenie do udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Część przedstawianych przepisów jest krytykowana przez widzów, ale niektóre są bardzo udane – tak, jak te chrupiące schabowe! Wychodzą takie dzięki specjalnej panierce i marynacie. Spróbujcie sami!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na schabowe w migdałach od Justyny Żyły

Do przygotowania schabowych według sposobu Justyny będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także

  • Kilogram schabu
  • 5 jaj
  • 200 g grzybów
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 cebule
  • 50 g płatków migdałów
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • Słodka papryka mielona
  • Ostra papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyjcie schab i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. Za pomocą naostrzonego noża pokrójcie schab w kawałki o szerokości ok. 1 cm.
  3. Każdy z kotletów przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
  4. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  5. Do miski wbijcie 5 całych jajek, dodajcie starte cebule oraz 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g płatków migdałów, a także po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszajcie.
  6. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kotlety i odstawcie do lodówki na około dobę (według Justyny najlepiej jest potrzymać mięso w marynacie nawet 48 godzin!)
  7. Przed smażeniem kotletów zróbcie grzybki, które będą świetnym dodatkiem do schabowych! Dowolne grzyby, na przykład prawdziwki albo podgrzybki oczyśćcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i usmażcie na maśle klarowanym lub oleju. Dodajcie na koniec łyżkę śmietany i wymieszajcie.
  8. Gdy kotlety będą już zamarynowane, na patelni rozgrzejcie olej i zacznijcie smażenie kotletów. Powinny się smażyć kilka minut z każdej strony tak, by się ozłociły.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz smażonymi grzybkami z dodatkiem śmietany. Smacznego!

Komentarze