Schabowy inaczej. Przepis na pyszne kotlety bez panierki
WanilioweImprowizacje/Gotujmy.pl
Newsy

Schabowy inaczej. Przepis na pyszne kotlety bez panierki

Chociaż kotlety schabowe kojarzą się z tłustym i dość ciężkim obiadem, da się je przygotować w znacznie zdrowszy sposób!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 13, 2021

Kotlety schabowe nadal królują na polskich stołach i pozostają jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. Kojarzą się z rodzinnym domem i kuchnią babci czy mamy, a przy tym nie wymagają wielu składników i są proste w zrobieniu. Niestety mięso wieprzowe w połączeniu z panierką, która chłonie tłuszcz, nie są zbyt zdrowym daniem, dlatego powinno się po nie sięgać sporadycznie – zwłaszcza jeśli mamy problemy z sercem, nadciśnieniem lub nadwagą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe zamienniki tradycyjnych polskich dań

Kuchnia polska jest lubiana na całym świecie. Nie należy jednak do najzdrowszych czy najbardziej dietetycznych. Polacy spożywają dość dużo tłuszczów nasyconych, wiele dań przygotowywanych jest w formie smażonej lub z dodatkiem masła czy śmietany i często serwowane są one w towarzystwie ziemniaków (również zagniatanych ze śmietaną…).

Zobacz także

Dla przykładu kuchnia japońska opiera się na bardzo dużej ilości warzyw i ryb bogatych w zdrowe tłuszcze, a np. kuchnia śródziemnomorska bazuje na świeżych owocach morza, które sprzyjają długowieczności. Nie oznacza to, że powinniśmy zrezygnować ze specjałów, które znamy z domu – warto jednak przekształcić je w bardziej nowoczesne i zdrowsze dania, które zachowają swój tradycyjny smak, ale nie będą miały negatywnego wpływu na sylwetkę oraz wyniki badań.

Przepis na schabowe bez panierki 

Składniki:

  • 1 plaster schabu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso ze schabu dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Następnie rozklepać dokładnie tłuczkiem do mięsa na kotlet pożądanej grubości. 
  3. Rozklepane mięso skropić sokiem z cytryny i oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju lub innego tłuszczu. Włożyć na gorący olej schabowego i smażyć z obu stron aż się lekko przyrumieni.
  5. Po usmażeniu zdjąć kotleta na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawać z surówką lub np. z ogórkiem zielonym.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze