
Kotlety schabowe nadal królują na polskich stołach i pozostają jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. Kojarzą się z rodzinnym domem i kuchnią babci czy mamy, a przy tym nie wymagają wielu składników i są proste w zrobieniu. Niestety mięso wieprzowe w połączeniu z panierką, która chłonie tłuszcz, nie są zbyt zdrowym daniem, dlatego powinno się po nie sięgać sporadycznie – zwłaszcza jeśli mamy problemy z sercem, nadciśnieniem lub nadwagą.
Zdrowe zamienniki tradycyjnych polskich dań
Kuchnia polska jest lubiana na całym świecie. Nie należy jednak do najzdrowszych czy najbardziej dietetycznych. Polacy spożywają dość dużo tłuszczów nasyconych, wiele dań przygotowywanych jest w formie smażonej lub z dodatkiem masła czy śmietany i często serwowane są one w towarzystwie ziemniaków (również zagniatanych ze śmietaną…).
Dla przykładu kuchnia japońska opiera się na bardzo dużej ilości warzyw i ryb bogatych w zdrowe tłuszcze, a np. kuchnia śródziemnomorska bazuje na świeżych owocach morza, które sprzyjają długowieczności. Nie oznacza to, że powinniśmy zrezygnować ze specjałów, które znamy z domu – warto jednak przekształcić je w bardziej nowoczesne i zdrowsze dania, które zachowają swój tradycyjny smak, ale nie będą miały negatywnego wpływu na sylwetkę oraz wyniki badań.
Przepis na schabowe bez panierki
Składniki:
- 1 plaster schabu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso ze schabu dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Następnie rozklepać dokładnie tłuczkiem do mięsa na kotlet pożądanej grubości.
- Rozklepane mięso skropić sokiem z cytryny i oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju lub innego tłuszczu. Włożyć na gorący olej schabowego i smażyć z obu stron aż się lekko przyrumieni.
- Po usmażeniu zdjąć kotleta na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z surówką lub np. z ogórkiem zielonym.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też:

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę. Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut. Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...

Ogromny kotlet schabowy zajmujący połowę talerza, a do tego tłuczone ziemniaki i kapusta, to dla wielu osób obiad marzenie. Ale nie każdy ma na tyle pojemny żołądek, by zmieścić takiego kotleta! Odgrzewane później mięso nie jest już tak smaczne, a szkoda też je wyrzucać. Można kupować mniejsze kawałki, a można też po prostu poporcjować je na części i usmażyć. Co powiecie na mini-schabowe? Przepis na mini-schabowe w sosie Kotlety z tego przepisu wychodzą nieco inne, niż tradycyjny schabowy. Są jednak tak pyszne, że koniecznie musicie ich spróbować! Wszystko jest zasługą wyjątkowego sosu, który nadaje im charakteru i sprawia, że są niesamowicie soczyste, a dzięki warstwie panierki cudownie chrupiące. Do przygotowania schabowych kotlecików będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg schabu 0,5 kg pieczarek 5 łyżek musztardy 1 cebula 5 łyżek pikantnego ketchupu 2 jaja Bułka tarta Olej Pół szklanki śmietany 12% Sól Pieprz Przygotowanie Mięso pokrójcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w plastry. Rozbijcie tłuczkiem tak, jak zawsze. Następnie każdy kotlet podzielcie na 4 części. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Do miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy usmażą się z obu stron, odłóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu) Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki i doprawcie solą i pieprzem. Kiedy pieczarki nieco zmiękną, dodajcie 5 łyżek ketchupu, musztardy i pół szklanki śmietany. Zamieszajcie i zagotujcie. Gotowym sosem polejcie usmażone kotlety. Smacznego!...

Kotlet schabowy to absolutna podstawa w wielu polskich domach. Zwykle pojawia się na naszych stołach na co dzień, ale polskie gospodynie domowe przygotowują je również od święta. W czym tkwi sekret idealnego schabowego ? Przede wszystkim chodzi o dobrej jakości mięso . Kolejną ważną kwestią jest oczywiście przygotowanie. Czego można użyć zamiast bułki tartej, żeby schabowe były smaczne i przyjemnie chrupiące z zewnątrz? To... płatki śniadaniowe. Schabowe z dodatkiem płatków śniadaniowych Lubicie chrupiące schabowe? Zamiast bułki tartej użycie pokruszonych, naturalnych płatków śniadaniowych. Aby panierka trzymała się równo, powinno się myć ręce po każdym kotlecie, aby nie dotykać kolejnych kotletów ubrudzonymi dłońmi. Schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu, klarowanym maśle lub zwykłym oleju. Tuż po usmażeniu kotlety warto położyć na papier kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajcie takie schabowe z mizerią i tłuczonymi ziemniakami . Będą smakowały genialnie! Jak wybrać najlepsze mięso na schabowego? Tylko dobrej jakości mięso jest gwarancją idealnych i smacznych schabowych. Najważniejszy jest jego kolor. Świeży schab powinien mieć ładny, różowy kolor. Jeśli mięso jest blade, najprawdopodobniej jest niskiej jakości i takie kotlety wyjdą suche i twarde. Jeśli zaś kolor mięsa jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, mięso jest już zepsute i nie nadaje się do jedzenia. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy zakupie schabu? Przeczytajcie! Jak przygotować idealnego schabowego? Na początku kroimy na plastry mięso i rozbijamy je z obu stron tłuczkiem na cieniutkie filety. Następnie przyprawiamy kotlety solą, pieprzem i ulubioną przyprawą (np. granulowanym czosnkiem, słodką papryką lub pieprzem ziołowym), po czym obtaczamy w mące, następnie...