schabowe przepis
AdobeStock
Newsy

Schabowe z tym dodatkiem są niezwykle aromatyczne i chrupiące. Od dziś tylko tak będziecie je smażyć

Używacie do schabowych tylko soli i pieprzu? Wypróbujcie tę przyprawę, która nada im wspaniałego smaku!

Kotlety schabowe regularnie smażone są na obiad w wielu polskich domach. Sposób przygotowywania najczęściej jest taki sam – mięso doprawia się solą, pieprzem, panieruje w bułce i gotowe. Ale kto powiedział, że nie można trochę poeksperymentować? Próbowaliście dodać więcej przypraw do kotletów albo panierowaliście je może w czymś innym niż w bułce? Warto spróbować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na smaczne kotlety schabowe

Tak przyrządzone kotlety będą smakowały jeszcze lepiej niż zwykle! Sekretem jest pewna popularna przyprawa. Do przygotowania takich schabowych będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

  • 2 kawałki schabu na kotlety
  • 1 jajo
  • Rozmaryn
  • Bułka tarta
  • Mąka pszenna
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyjcie plastry schabu pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
  2. Następnie owińcie mięso folią spożywczą (a najlepiej włóżcie je do plastikowej torebki) i rozbijcie za pomocą tłuczka.
  3. Natrzyjcie kotlety przyprawami: solą, pieprzem oraz rozmarynem, który nada im wspaniałego aromatu i smaku!
  4. Do jednej miseczki wbijcie jajko i wlejcie dwie łyżki mleka. Roztrzepcie.
  5. Przygotujcie jeszcze dwie miseczki i do jednej wsypcie bułkę tartą, a do drugiej mąkę.
  6. Rozgrzejcie olej na patelni. Gdy będzie już gorący, zacznijcie panierować kotlety: najpierw zamoczcie je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  7. Smażcie schabowe z obu stron na złoty kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Rozmaryn w kuchni

Wspaniałe właściwości rozmarynu znane były już w starożytności. Rzymianie nacierali tą przyprawą jagnięcinę, dzięki czemu mięso miało wyjątkowy zapach i smak. Rozmaryn bowiem doskonale podkreśla aromat mięs i dlatego przyprawa ta jest tak szeroko stosowana w kuchni do peklowania i marynowania mięs. Stosuje się także olejki eteryczne z rozmarynu, które wykazują się właściwościami leczniczymi. Wykazano ich działanie bakteriobójcze i odkażające, a ponadto olejek z rozmarynu doskonale odpręża.

 

schabowe przepis
AdobeStock
Newsy
Schabowe wyszły paskudne? Popełniliście podstawowy błąd. Musicie to zrobić na samym początku
Nie udały się wam kotlety schabowe? Dowiedzcie się, jakich błędów unikać.

W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne! Jak zrobić miękkie schabowe? Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne. Przepis na miękkie kotlety schabowe Składniki: 400 g schabu bez kości Dwie szklanki mleka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka wody Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm. Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia! Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron. Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody. Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

kotlety schabowe
gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Kotlety schabowe soczyste jak nigdy przedtem. Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa
Sposób na miękkie i soczyste schabowe? Odpowiednia marynata! Z tego przepisu dowiecie się, jak ją zrobić.

Panierowane kotlety ze schabu to danie, które zna każdy Polak. Idealne na rodzinny obiad! Każdy ma swój sposób przyrządzania kotletów. Czasami mogą wyjść zbyt suche lub twarde – pewnie wam też kiedyś się to zdarzyło. By temu zapobiec, należy specjalnie przygotować mięso przed smażeniem. Jak zwykle doskonale spisze się marynata! Przeczytajcie, jak ją zrobić by kotlety wyszły miękkie, kruche i soczyste. Po prostu palce lizać! Przepis na soczyste kotlety schabowe Wbrew pozorom sekretem wielu pysznych dań nie są wcale wymyślne sztuczki ani drogie składniki. Wystarczy znać parę wskazówek, dzięki którym przy użyciu tego, co macie w kuchni możecie wyczarować z prostych potraw coś naprawdę pysznego! Przekonajcie się, jak w łatwy sposób można przyrządzić soczyste kotlety schabowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram schabu 3 jajka rozmiar M Mąka pszenna Bułka tarta Smalec Sól Pieprz Jogurt naturalny lub mleko (opcjonalnie) Przygotowanie: Schab pokrójcie w równe porcje na kotlety. Na desce każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron. Następnie przyprawcie kotlety solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami do mięsa. Włóżcie kotlety do dużej miski. Do miseczki wbijcie 3 całe jajka i wlejcie dwie łyżki zimnej wody. Widelcem roztrzepcie dokładnie jajka. Zamiast wody możecie użyć jogurtu naturalnego albo mleka. Do dużej miski z kotletami wlejcie roztrzepane z wodą jajka i dokładnie zamieszajcie. Marynata powinna przykryć całe mięso. Zakryjcie miskę talerzem i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso nasiąknie jajkami i właśnie dzięki temu będzie takie miękkie i soczyste! Następnie panierujcie kotlety tak jak zwykle w bułce tartej...

jak zrobić miękkie schabowe
AdobeStock
Newsy
1 prosty składnik sprawi, że schabowy będzie delikatny i obłędnie soczysty. Dodajcie go pod koniec smażenia
Jak sprawić, by kotlety schabowe wyszły mięciutkie? Pewnie nie spodziewaliście się, że ten sposób jest tak prosty!

Lubicie kotlety schabowe? Najlepsze są te, które wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. By osiągnąć taki efekt, można eksperymentować z przyprawami, rodzajem tłuszczu do smażenia albo… zmienić nieco sposób przygotowywania! Nie uwierzycie co sprawia, że schabowe wychodzą takie, że po prostu rozpływają się w ustach. Podpowiemy, że każdy z was ma tego składnika w domu pod dostatkiem! Domyślacie się, o co chodzi? Sprawdźcie ten przepis. Przepis na miękkie schabowe Aby przygotować mięciutkie i soczyste kotlety schabowe, będziecie potrzebowali podstawowych składników. Sposobem na to, by wyszły tak dobre jest odpowiednia technika! O tym piszemy więcej w sposobie przygotowywania. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: 10 porcji kotletów ze schabu  Pół kostki smalcu Ćwierć kostki masła 3 jajka Bułka tarta Mąka Sos sojowy Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przykryjcie kotlety z każdej strony folią i rozbijcie tłuczkiem. Dopiero po rozbiciu przyprawcie mięso solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. To bardzo ważne – jeśli posolicie kotlety wcześniej, to wyjdą zbyt suche. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wbijcie 3 jajka, do drugiej wsypcie bułkę tartą i mąkę do ostatniej. Na patelni rozpuśćcie i rozgrzejcie porządnie smalec– kotlety od razu po wrzuceniu na patelnię powinny skwierczeć. Jeśli smalec nie będzie dostatecznie gorący, to schabowe wchłoną go za dużo i będą zbyt tłuste. Czas na panierowanie! Każdy kotlet zanurzcie w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej, znów w jajku i bułce. Opanierowane kotlety smażcie na patelni do zrumienienia. Usmażone kotlety przełóżcie do dużego rondla. Pokropcie je...