
Kotlety schabowe regularnie smażone są na obiad w wielu polskich domach. Sposób przygotowywania najczęściej jest taki sam – mięso doprawia się solą, pieprzem, panieruje w bułce i gotowe. Ale kto powiedział, że nie można trochę poeksperymentować? Próbowaliście dodać więcej przypraw do kotletów albo panierowaliście je może w czymś innym niż w bułce? Warto spróbować!
Przepis na smaczne kotlety schabowe
Tak przyrządzone kotlety będą smakowały jeszcze lepiej niż zwykle! Sekretem jest pewna popularna przyprawa. Do przygotowania takich schabowych będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 2 kawałki schabu na kotlety
- 1 jajo
- Rozmaryn
- Bułka tarta
- Mąka pszenna
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Umyjcie plastry schabu pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
- Następnie owińcie mięso folią spożywczą (a najlepiej włóżcie je do plastikowej torebki) i rozbijcie za pomocą tłuczka.
- Natrzyjcie kotlety przyprawami: solą, pieprzem oraz rozmarynem, który nada im wspaniałego aromatu i smaku!
- Do jednej miseczki wbijcie jajko i wlejcie dwie łyżki mleka. Roztrzepcie.
- Przygotujcie jeszcze dwie miseczki i do jednej wsypcie bułkę tartą, a do drugiej mąkę.
- Rozgrzejcie olej na patelni. Gdy będzie już gorący, zacznijcie panierować kotlety: najpierw zamoczcie je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Smażcie schabowe z obu stron na złoty kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Rozmaryn w kuchni
Wspaniałe właściwości rozmarynu znane były już w starożytności. Rzymianie nacierali tą przyprawą jagnięcinę, dzięki czemu mięso miało wyjątkowy zapach i smak. Rozmaryn bowiem doskonale podkreśla aromat mięs i dlatego przyprawa ta jest tak szeroko stosowana w kuchni do peklowania i marynowania mięs. Stosuje się także olejki eteryczne z rozmarynu, które wykazują się właściwościami leczniczymi. Wykazano ich działanie bakteriobójcze i odkażające, a ponadto olejek z rozmarynu doskonale odpręża.