W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne!
Jak zrobić miękkie schabowe?
Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne.
Przepis na miękkie kotlety schabowe
Składniki:
- 400 g schabu bez kości
- Dwie szklanki mleka
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka wody
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
- Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm.
- Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia!
- Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
- Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron.
- Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody.
- Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i obtoczcie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażcie na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika.
- Usmażone kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu po smażeniu.
I gotowe! Kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami.