schabowe przepis
AdobeStock
Newsy

Schabowe wyszły paskudne? Popełniliście podstawowy błąd. Musicie to zrobić na samym początku

Nie udały się wam kotlety schabowe? Dowiedzcie się, jakich błędów unikać.

W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić miękkie schabowe?

Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne.

Przepis na miękkie kotlety schabowe

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości
  • Dwie szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka wody
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
  2. Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm.
  3. Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia!
  4. Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
  5. Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron.
  7. Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody.
  8. Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i obtoczcie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażcie na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika.
  9. Usmażone kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu po smażeniu.

I gotowe! Kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami.

kotlety schabowe
gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Kotlety schabowe soczyste jak nigdy przedtem. Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa
Sposób na miękkie i soczyste schabowe? Odpowiednia marynata! Z tego przepisu dowiecie się, jak ją zrobić.

Panierowane kotlety ze schabu to danie, które zna każdy Polak. Idealne na rodzinny obiad! Każdy ma swój sposób przyrządzania kotletów. Czasami mogą wyjść zbyt suche lub twarde – pewnie wam też kiedyś się to zdarzyło. By temu zapobiec, należy specjalnie przygotować mięso przed smażeniem. Jak zwykle doskonale spisze się marynata! Przeczytajcie, jak ją zrobić by kotlety wyszły miękkie, kruche i soczyste. Po prostu palce lizać! Przepis na soczyste kotlety schabowe Wbrew pozorom sekretem wielu pysznych dań nie są wcale wymyślne sztuczki ani drogie składniki. Wystarczy znać parę wskazówek, dzięki którym przy użyciu tego, co macie w kuchni możecie wyczarować z prostych potraw coś naprawdę pysznego! Przekonajcie się, jak w łatwy sposób można przyrządzić soczyste kotlety schabowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram schabu 3 jajka rozmiar M Mąka pszenna Bułka tarta Smalec Sól Pieprz Jogurt naturalny lub mleko (opcjonalnie) Przygotowanie: Schab pokrójcie w równe porcje na kotlety. Na desce każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron. Następnie przyprawcie kotlety solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami do mięsa. Włóżcie kotlety do dużej miski. Do miseczki wbijcie 3 całe jajka i wlejcie dwie łyżki zimnej wody. Widelcem roztrzepcie dokładnie jajka. Zamiast wody możecie użyć jogurtu naturalnego albo mleka. Do dużej miski z kotletami wlejcie roztrzepane z wodą jajka i dokładnie zamieszajcie. Marynata powinna przykryć całe mięso. Zakryjcie miskę talerzem i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso nasiąknie jajkami i właśnie dzięki temu będzie takie miękkie i soczyste! Następnie panierujcie kotlety tak jak zwykle w bułce tartej...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

kotlet schabowy w sezamie
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Panierka do kotletów schabowych, którą pokochacie bez reszty. Cały sekret leży w jednym składniku
Klasyczne kotlety schabowe to obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Idealnie wysmażony schab w chrupiącej panierce to zdecydowanie jedna z lepszych polskich potraw. Zachwycają się nim nie tylko Polacy, ale i turyści przyjeżdżający z zagranicy. Dobry schab to podstawa Do przygotowania dobrych kotletów schabowych należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości schab. Najlepiej jest go zakupić bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso będzie najlepszej jakości i świeże. Jeśli zdecydujecie się na zakup w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na datę przydatności oraz na to, czy nie zawiera zbędnych dodatków. Dobre mięso to klucz do smacznych kotletów. Sekretny składnik panierki Przyprawione kotlety schabowe są panierowane w trzech etapach - mąka, jajko i bułka tarta. To klasyczne połączenie. Jednak żeby panierka była jeszcze smaczniejsza, wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik. Jest nim sezam. Podkręci on cały aromat potrawy, a kotlety będą jeszcze lepsze. Obok tak przyrządzonych schabowych nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten patent. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości kilka łyżek mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej ½ szklanki ziarna sezamowego 1 jajko 4-5 łyżek mleka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu rozbijcie delikatnie przez folię spożywczą. Następnie posypcie je solą i pieprzem. Jajko wbijcie do miski, dodajcie 4-5 łyżek mleka i dokładnie roztrzepcie na jednolitą masę. Bułkę wymieszajcie z sezamem w głębszym naczyniu. Na patelni rozgrzejcie olej. Schab maczajcie kolejno w mące, jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane kotlety kładźcie na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażcie je z obu...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...