Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Takich kotletów schabowych z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Owocowo-korzenna marynata, nadaje im niesamowicie wyjątkowego smaku. Wasi bliscy będą zaskoczeni.
Weronika Kępa
marzec 29, 2021

Ten przepis bije na głowę tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Wszystko za sprawą niesamowicie wyjątkowej marynaty, której podstawę stanowią… suszone śliwki. Całość została również wzbogacona o niecodzienną jak na mięso przyprawę - cynamon. Smak tak przyrządzonego obiadu z pewnością pozytywnie was zaskoczy, a przepis na stałe zagości w waszej kuchni.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kotlety schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie

Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy, że zrobicie przepyszną marynatę, zanurzycie w niej mięso, a następnie przełożycie całość na gorącą patelnie. Po kilkunastu minutach duszenia obiad będzie gotowy.

Będziecie potrzebować:

  • 4 plastrów schabu
  • 8 suszonych śliwek
  • 7 pieczarek
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, gałki muszkatołowej, cynamonu

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka.
  2. Śliwki pokrójcie na niewielkie paseczki i przełóżcie do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich również oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz rozmaryn. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W tak przygotowanej marynacie zanurzcie wasze schabowe, a następnie wstawcie je do lodówki na ok. 30 minut, tak aby miały szansę przejść wszystkimi smakami i aromatami.
  4. Po upływie tego czasu przełóżcie kotlety wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię (już nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Mięso duście przez ok. 4 minuty na wolnym ogniu. 
  5. W tym czasie opłuczcie pieczarki pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie w plasterki i dodajcie do koletów. Całość smażcie jeszcze przez kolejne ok. 4 minuty.
  6. Na koniec na patelni umieśćcie śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
  7. Tak przygotowane mięsko serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i surówką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze