Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Takich kotletów schabowych z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Owocowo-korzenna marynata, nadaje im niesamowicie wyjątkowego smaku. Wasi bliscy będą zaskoczeni.

Ten przepis bije na głowę tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Wszystko za sprawą niesamowicie wyjątkowej marynaty, której podstawę stanowią… suszone śliwki. Całość została również wzbogacona o niecodzienną jak na mięso przyprawę - cynamon. Smak tak przyrządzonego obiadu z pewnością pozytywnie was zaskoczy, a przepis na stałe zagości w waszej kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie

Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy, że zrobicie przepyszną marynatę, zanurzycie w niej mięso, a następnie przełożycie całość na gorącą patelnie. Po kilkunastu minutach duszenia obiad będzie gotowy.

Będziecie potrzebować:

  • 4 plastrów schabu
  • 8 suszonych śliwek
  • 7 pieczarek
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, gałki muszkatołowej, cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka.
  2. Śliwki pokrójcie na niewielkie paseczki i przełóżcie do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich również oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz rozmaryn. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W tak przygotowanej marynacie zanurzcie wasze schabowe, a następnie wstawcie je do lodówki na ok. 30 minut, tak aby miały szansę przejść wszystkimi smakami i aromatami.
  4. Po upływie tego czasu przełóżcie kotlety wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię (już nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Mięso duście przez ok. 4 minuty na wolnym ogniu. 
  5. W tym czasie opłuczcie pieczarki pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie w plasterki i dodajcie do koletów. Całość smażcie jeszcze przez kolejne ok. 4 minuty.
  6. Na koniec na patelni umieśćcie śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
  7. Tak przygotowane mięsko serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i surówką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możecie zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!

Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku . Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka , to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki , paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta! Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki: 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy) 2 czerwone papryki Ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na...

smażony karp przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak usmażyć karpia, żeby miał chrupiącą skórkę? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Mimo iż karp to z natury bardzo smaczna ryba, w trakcie przyrządzania można ją bardzo łatwo zepsuć. Sekret udanego dani tkwi przede wszystkim w złotej i chrupiącej skórce, która powstaje dzięki… panierce z mąki! Koniecznie przetestujcie ten sposób.

Z racji, że ryba jest z natury tłusta, panierowanie jej w jajku i bułce tartej to niekoniecznie dobry pomysł. Zdjęta z patelni staje się ciężka, przesiąknięta tłuszczem i niesmaczna. Jeśli chcecie, aby wyszła idealnie i miała chrupiącą skórkę, ograniczcie ten proces do obtoczenia karpia w samej mące! Przepis na karpia w chrupiącej skórce Będziecie potrzebować 1 karpia 1 cytryna 2 łyżki masła 60 gramów mąki pszennej 1 natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Zacznijcie od sprawienia karpia. Rybę umieśćcie na dużej desce i natnijcie jej brzuch tuż za linią głowy, a następnie przeciągnijcie nóż w kierunku ogona.  Przy pomocy łyżki wyjmijcie wszystkie wnętrzności uważając na woreczek żółciowy (jeśli pęknie ryba będzie gorzka i niedobra). Na sam koniec odetnijcie głowę (tuż za pokrywami skrzeli) i zeskrobcie łuski. Rybę dokładnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowanego karpia osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w tak zwane dzwonki. Pokrojoną rybę natrzyjcie solą i pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej przyprawioną rybę. Na patelni rozgrzejcie olej i rozpuśćcie masło. Na tak przygotowanej mieszance tłuszczu umieśćcie obtoczone w mące dzwonki. Smażcie z obu stron przez ok. 6 minut, na złoty kolor. Po upływie tego czasu zdejmijcie rybę z patelni i odsączcie nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Natkę pietruszki posiekajcie drobno, z kolei cytrynę pokrójcie na cienkie plasterki. Rybę podawajcie w towarzystwie tych dwóch dodatków. Możecie dodatkowo skropić karpia sokiem z cytryny. To z pewnością doda mu smaku i aromatu.  Gotowe!

karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy
Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

ryba po grecku przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Obłędna ryba po grecku na Wigilię. Będziecie ją chcieli jeść przez cały rok. Cały sekret tkwi w...
Smażona ryba, duszone warzywa i sos pomidorowy – nie wiedzieć czemu, ale Polacy kochają to danie! Bowiem serwowana najczęściej na zimno potrawa od lat zajmuje zaszczytne miejsce na wielu wigilijnych stołach. Do przygotowania ryby po grecku spróbujcie użyć… keczupu!

Choć mogłoby się wydawać, że ryba po grecku pochodzi z Grecji, w rzeczywistości ma z nią niewiele wspólnego. Prawdopodobnie, nazwa tego tradycyjnego, polskiego dania została zaczerpnięta jedynie od sposobu gotowania praktykowanego przez Greków.  Przygotowanie tego dania nie zajmie wam więcej niż 40 minut! Przepis na rybę po grecku Będziecie potrzebować 7 filetów ulubionej białej ryby (idealnie nada się miruna, dorsz, mintaj, morszczuk) 500 gramów marchewki 400 gramów selera 300 gramów pietruszki 300 gramów przecieru pomidorowego 200 ml keczupu 2 łyżki masła Mąka do panierowania Olej do smażenia Woda Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Zacznijcie od obrania marchewki, selera i pietruszki. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie na niej starte warzywa. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie podlejcie je szklanką wrzącej wody. Warzywa duście pod przykrywką tak długo, aż zmienią kolor i zmniejszą objętość. Po kilkunastu minutach do duszących się warzyw dodajcie przecier pomidorowy, keczup, pieprz oraz sól. Zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitej miękkości warzyw. Filety opukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie na mniejsze części. Na dużym płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej rybę.  Na czystej patelni rozgrzejcie olej i dodajcie panierowaną rybę. Smażcie z obu stron na złoty kolor. W dowolnym naczyniu żaroodpornym umieśćcie wszystkie składniki w kolejności – warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Danie odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie umieśćcie w lodówce. Gotowe! Tak przygotowana ryba po grecku najlepiej smakuje po...