Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Takich kotletów schabowych z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Owocowo-korzenna marynata, nadaje im niesamowicie wyjątkowego smaku. Wasi bliscy będą zaskoczeni.

Ten przepis bije na głowę tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Wszystko za sprawą niesamowicie wyjątkowej marynaty, której podstawę stanowią… suszone śliwki. Całość została również wzbogacona o niecodzienną jak na mięso przyprawę - cynamon. Smak tak przyrządzonego obiadu z pewnością pozytywnie was zaskoczy, a przepis na stałe zagości w waszej kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie

Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy, że zrobicie przepyszną marynatę, zanurzycie w niej mięso, a następnie przełożycie całość na gorącą patelnie. Po kilkunastu minutach duszenia obiad będzie gotowy.

Będziecie potrzebować:

  • 4 plastrów schabu
  • 8 suszonych śliwek
  • 7 pieczarek
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, gałki muszkatołowej, cynamonu
Zobacz także
Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci

Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z batatów. Świetny pomysł na niebanalny obiad

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z batatów. Świetny pomysł na niebanalny obiad

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka.
  2. Śliwki pokrójcie na niewielkie paseczki i przełóżcie do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich również oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz rozmaryn. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W tak przygotowanej marynacie zanurzcie wasze schabowe, a następnie wstawcie je do lodówki na ok. 30 minut, tak aby miały szansę przejść wszystkimi smakami i aromatami.
  4. Po upływie tego czasu przełóżcie kotlety wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię (już nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Mięso duście przez ok. 4 minuty na wolnym ogniu. 
  5. W tym czasie opłuczcie pieczarki pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie w plasterki i dodajcie do koletów. Całość smażcie jeszcze przez kolejne ok. 4 minuty.
  6. Na koniec na patelni umieśćcie śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
  7. Tak przygotowane mięsko serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i surówką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

schab moczony w mleku i cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy
Zanurzcie w tym surowego schabowego i zostawcie na noc. Po usmażeniu oczaruje was swoim smakiem
Znany kucharz i autor bloga kulinarnego, Jakub Kuroń, postanowił zdradzić swój sekretny przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego. Okazuje się, że mięso, zanim zostanie wrzucone na tłuszcz, powinno długo moczyć się w miksturze przyrządzonej na bazie mleka. To sprawi, że schab stanie się niesamowicie delikatny i zdecydowanie bardziej aromatyczny.

Z kotletem schabowym jest trochę jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to lepiej, a innym gorzej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Okazuje się bowiem, że mięso , zanim zostanie poddane obróbce termicznej, powinno przez całą noc leżakować w marynacie z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Spróbujcie je przyrządzić według przepisu Jakuba Kuronia . Przepis na idealnego schabowego Składniki na schabowego 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku (najlepiej z kością) 500 ml mleka 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju do smażenia Przypraw: 1,5 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 liści laurowych i 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie idealnego schabowego Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 4 równe kotlety, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Grubość zależy od was samych, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i przełóżcie do dowolnej, średniej wielkości miski. Czosnek obierzcie, rozgniećcie przy pomocy noża (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę) i dodajcie do cebuli. W misce umieśćcie również mleko oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. W tak przygotowanej miksturze zanurzcie wasze kotlety schabowe i odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...

Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste
Soczysty i kruchy schabowy, to podstawa obiadu w wielu polskich domach. Wystarczy zamoczyć je w miksturze z 2 składników i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim mięso musi być cienko rozbite, a także właściwie doprawione – solą i pieprzem. Należy również pamiętać, by smażyć je w wysokiej temperaturze. Na tym jednak nie koniec. Z kotletem schabowym jest trochę tak, jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to łatwiej, a innym niestety znacznie trudniej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Jeżeli chcecie mieć kruche i soczyste schabowe, to najlepiej moczyć mięso przez całą noc w specjalnej miksturze, którą przygotowuje się z dwóch składników - mleka i czosnku. Zerknijcie koniecznie do naszej receptury. Przepis na soczyste i kruche schabowe Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 250 ml mleka 2 ząbków czosnku 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej oleju kokosowego do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki.  W dowolnym naczyniu umieśćcie mięso wraz z czosnkiem warstwami (pomiędzy każdym kotletem powinno się znaleźć chociaż kilka plasterków czosnku). Całość zalejcie mlekiem, doprawcie solą i pieprzem, a następnie umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim...

Przepis na bitki w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Bitki schabowe w sosie chrzanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Bitki to danie, które zachwyci każdego fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos chrzanowy to połączenie, któremu trudno dorównać.

Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny. Przepis na bitki w sosie chrzanowym Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują. Będziecie potrzebować: 700 gramów szynki wieprzowej 2 łyżek tartego chrzanu 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 1,5 litra wody Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników....