Ten przepis bije na głowę tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Wszystko za sprawą niesamowicie wyjątkowej marynaty, której podstawę stanowią… suszone śliwki. Całość została również wzbogacona o niecodzienną jak na mięso przyprawę - cynamon. Smak tak przyrządzonego obiadu z pewnością pozytywnie was zaskoczy, a przepis na stałe zagości w waszej kuchni.
Przepis na kotlety schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie
Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy, że zrobicie przepyszną marynatę, zanurzycie w niej mięso, a następnie przełożycie całość na gorącą patelnie. Po kilkunastu minutach duszenia obiad będzie gotowy.
Będziecie potrzebować:
- 4 plastrów schabu
- 8 suszonych śliwek
- 7 pieczarek
- 2 łyżek koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 3 łyżek oliwy z oliwek
- Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, gałki muszkatołowej, cynamonu
Przygotowanie:
- Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka.
- Śliwki pokrójcie na niewielkie paseczki i przełóżcie do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich również oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz rozmaryn. Całość dokładnie wymieszajcie.
- W tak przygotowanej marynacie zanurzcie wasze schabowe, a następnie wstawcie je do lodówki na ok. 30 minut, tak aby miały szansę przejść wszystkimi smakami i aromatami.
- Po upływie tego czasu przełóżcie kotlety wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię (już nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Mięso duście przez ok. 4 minuty na wolnym ogniu.
- W tym czasie opłuczcie pieczarki pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie w plasterki i dodajcie do koletów. Całość smażcie jeszcze przez kolejne ok. 4 minuty.
- Na koniec na patelni umieśćcie śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Tak przygotowane mięsko serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i surówką.
Smacznego!
Źródło: gotujmy