Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu?
Schabowe w lnianej panierce
Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia.
Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują.
Składniki:
- 5 kotletów schabowych (360g)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- Olej kokosowy rafinowany do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy.
- Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm.
- Oprószamy solą i pieprze z obu stron.
- Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem.
- Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam.
- Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz.
- Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron).
- Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Źródło: Gotujmy.pl