Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Lećcie do sklepu po schab i przygotujcie z niego przepyszne i chrupiące schabowe w lnianej panierce. Będziecie się nimi zajadać!

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowe w lnianej panierce

Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia.

Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują.

Zobacz także
Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu

Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych (360g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • Olej kokosowy rafinowany do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy i osuszamy.
  2. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm.
  3. Oprószamy solą i pieprze z obu stron.
  4. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem.
  5. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam.
  6. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz.
  7. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron).
  8. Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Źródło: Gotujmy.pl

schabowe w lnianej panierce
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Ta panierka do schabowych was zachwyci. Dodajcie do bułki tartej te 2 składniki, a wyjdą jeszcze bardziej chrupiące
Smak kotletów schabowych jest nie do podrobienia. Uwielbiają je wszyscy! Jednak smak można jeszcze podkręcić poprzez dodanie do panierki dwóch sekretnych składników, dzięki którym danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Soczyste oraz aromatyczne kotlety schabowe to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni. Na stole goszczą zarówno na co dzień, jak i na święta. Uwielbiają je Polacy oraz turyści z zagranicy. Dodanie do panierki mielonego siemienia lnianego, a także sezamu sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli jeszcze nie znaliście tego triku, koniecznie go wypróbujcie! Sekretne dodatki Kotlety schabowe są zazwyczaj panierowane w samej bułce tartej. To klasyczny przepis na to danie. Jednak jeśli do niej dodajcie mielone siemię lniane oraz sezam, wasze kotlety będą jeszcze lepsze. Dzięki tym dodatkom potrawa zyska na wyjątkowym aromacie, a panierka po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Warto dodać, że sezam i siemię lniane zawiera wiele cennych wartości dla funkcjonowania organizmu. Głównie poprawiają pracę układu pokarmowego oraz oczyszczają jelita. Ich włączenie do codziennej diety, zdecydowanie pozytywnie wpłynie na przemianę materii.  Przepis na kotlety schabowe  Składniki: 5 plastrów schabu 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu dokładnie umyjcie, a później osuszcie. Ułóżcie je pomiędzy folią spożywczą i delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. Rozbity schab oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Jajka rozbijcie do miseczki, a następnie rozkłóćcie je widelcem.  Na jeden talerz wysypcie mąkę pszenną, a na drugim wymieszajcie bułkę tartą z sezamem oraz mielonym siemieniem lnianym. Na patelnię włóżcie większą łyżkę oleju kokosowego. Całość rozgrzejcie. Plastry schabu po kolei obtaczajcie w mące,...

schabowy z jajkiem
Gotujmy.pl
Newsy
Wystarczy ten 1 składnik, aby schabowy całkowicie zmienił swój smak. Co powiecie na schabowego z takim dodatkiem?
Znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe? Schabowy z sadzonym jajkiem to propozycja wprost idealna dla tych, którzy pragną w kuchni odmiany. Co powiecie na ten pożywny, smakowity i miły dla oka obiad? Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil!

Lubicie jeść schabowe? To świetnie. Na pewno większości z was znudziła już się jednak tradycyjna wersja tego kotleta i marzycie o jakiejś odmianie? Mamy dla was coś świetnego! Przygotujcie "schaboszczaki" w zupełnie nowym, jak dotąd wydaniu – smażone na smalcu i podawane z rozpływającym się sadzonym jajkiem. Zainteresowani? Czytajcie dalej. Schabowe z sadzonym jajkiem Schabowe w połączeniu z sadzonym jajkiem to idealny pomysł na smakowite i pożywne danie dla całej rodziny. Tak podany obiad zasmakuje wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie jest tak syte, że ugasi wasz głód na dobrych kilka godzin. Usmażone na smalcu, idealnie chrupkie i złociste mięso, idealnie komponuje się z sadzonym jajkiem. Wystarczy oprószyć je z wierzchu ulubionymi przyprawami i gotowe. Danie nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale wygląda i świetnie się sprawdzi na obiad dla rodziny lub znajomych. Pragniecie odmiany od tradycyjnych kotletów schabowych? Ten przepis powstał z myślą o was. Do dzieła! Składniki: 4 kotlety schabowe Szklanka bułki tartej Szklanka mąki pszennej 2 łyżki smalcu 2 łyżki masła 6 jajek Sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody Przygotowanie: Bierzemy dwa talerze i wysypujemy na nie mąkę i bułkę tartą. Jajka wbijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i mieszamy widelcem. Kotlety rozbijamy a następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozpuszczamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jajka. Każde z nich oprószamy solą i pieprzem. Dolewamy 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką. Smażymy około 2 minut, aż jajko się zetnie. Kiedy...

schabowy w parmezanie
Gotujmy.pl
Newsy
Ten schabowy to włoski „pradziadek” naszego schabowego. Jeden z jego składników was zadziwi
Znudził wam się już tradycyjny, polski schabowy? Zróbcie schabowego Milanese. To włoski „pradziadek” dobrze nam znanego, polskiego kotleta schabowego. Jak go przygotować? To banalnie proste. Przeczytajcie!

Polskiego schabowego wszyscy już dobrze znacie. A co powiecie na jego włoską wersję, czyli schabowego Milanese? Czym różni się on od tradycyjnego, polskiego schabowego?  Otóż wyróżnia go to, że został obtoczony w startym na grubej tarce parmezanie. Kotlet Milanese to bardzo fajna odskocznia od naszego tradycyjnego kotleta schabowego. Oczywiście, jeżeli jesteście fanami parmezanu. Przygotujcie go, a na pewno wam posmakuje. Sprawdziliśmy – jest wprost przepyszny! Składniki: 300 g schabu lub cielęciny 1 duże jajko Pół szklanki bułki tartej Pół szklanki startego parmezanu Tłuszcz do smażenia Odrobina soli Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy, kroimy na równe kotlety, osuszamy i zbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdy kolet oprószamy delikatnie solą. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej, a w miseczce rozbijamy i mieszamy jajko. Mięso przyprószamy bułką tartą, po czym zanurzamy w jajku i kładziemy na starty parmezan. Każdy kotlet lekko dociskamy, a następnie znów oprószamy bułką tartą. Mięso przewracamy na drugą stronę i powtarzamy tę czynność. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Danie najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniaczkami i mizerią. Smacznego!

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....