Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Lećcie do sklepu po schab i przygotujcie z niego przepyszne i chrupiące schabowe w lnianej panierce. Będziecie się nimi zajadać!
Anna Borkowska
marzec 31, 2021

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowe w lnianej panierce

Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia.

Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują.

Zobacz także

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych (360g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • Olej kokosowy rafinowany do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy i osuszamy.
  2. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm.
  3. Oprószamy solą i pieprze z obu stron.
  4. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem.
  5. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam.
  6. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz.
  7. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron).
  8. Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Źródło: Gotujmy.pl

kotlety z mortadeli przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Przepisy To był prawdziwy hit czasów PRL. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli. Podajemy przepis
Mówi się, że „potrzeba jest matką wynalazków”. Nie inaczej było w przypadku kotletów z mortadeli. Bowiem, w czasach PRL-u ten smakołyk idealnie zastępował trudno dostępny i drogi schab.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje. Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie!  Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce! Przepis na kotlety z mortadeli Będziesz potrzebować 500 gramów mortadeli 1 jajko 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Mortadele pokrój na kawałki o grubości ok. 1 centymetra. W niewielkiej miseczce umieść jajko, a następnie rozkłóć je widelcem. Do jajka dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanej miksturze zamocz po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli. Na duży i płaski talerz wysyp pół szklanki bułki tartej. Wyjmij kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóż je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtocz z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia.  Gotowe! Koniecznie pamiętaj, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możesz podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.

Przeczytaj
Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Przeczytaj
camembert w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy Przepyszny camembert w panierce orzechowo-sezamowej. Goście będą bić brawo
Camembert panierowany w orzechach to prosta przekąska, która zachwyci każdego. Do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników. Twoi goście i tak zaniemówią z wrażenia!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Camembert to, bez dwóch zdań, jeden z najpyszniejszych serów dostępnych na rynku. Wielu kocha go za niebiańsko płynne i kremowe wnętrze. Jednak są i tacy, którym w produkcie brakuje chrupkości. Na szczęście, istnieje łatwy sposób, by temu zaradzić. Wystarczy, że przyrządzisz panierkę orzechowo-sezamową. Przepis na camembert w panierce  Będziesz potrzebować 1 camembert 1 jajko 20 gramów ulubionych orzechów 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Szczypta soli Olej do smażenia Przygotowanie Ulubione orzechy rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w niewielkiej miseczce. Do rozdrobnionych orzechów dodaj sezam oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj. W małej miseczce rozkłóć jajko doprawione szczyptą soli. Camembert panieruj maczając najpierw w jajku z solą, a następnie w masie orzechowej. Tę czynność powtórz dwukrotnie. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej panierowany camembert. Całość smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia panierki. Po zdjęciu z patelni ser lekko osusz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Tak przygotowany ser z powodzeniem możesz serwować, na przykład w towarzystwie ulubionej sałatki. Produkt będzie również stanowił idealny dodatek do mięsa. Jego płynne wnętrze z pewnością cię oczaruje!

Przeczytaj
Krokiety
Gotujmy.pl
Przepisy Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne!
Krokiety, inaczej zasmażane naleśniki, z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy mogą was czymś zaskoczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą i mięsem , podawane  z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako przekąska.  Krokiety w panierce Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy , czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Krokiety z ziemniakami i żółtym serem Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce...

Przeczytaj