Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu?

Schabowe w lnianej panierce

Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia.

Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują.

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych (360g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • Olej kokosowy rafinowany do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy i osuszamy.
  2. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm.
  3. Oprószamy solą i pieprze z obu stron.
  4. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem.
  5. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam.
  6. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz.
  7. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron).
  8. Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także: