Schabowe kotlety to klasyka polskiej kuchni, każda gospodyni domowa robi je w swój własny, wypracowany latami sposób. Sekretem doskonałego smaku mięsa jest jego dokładne rozbicie i przyprawienie, a także dobra panierka. Dobry kotlet powinien być przyjemnie chrupiący z zewnątrz oraz soczysty i delikatny w środku.

Jeśli jednak z nudziły się wam klasyczne schabowe w panierce to mamy dla was coś specjalnego. Spróbujcie zrobić je tak, a będziecie zaskoczeni tym,  jak dobrze smakują z nietypowym sosem zrobionym z… kiszonych ogórków. Wystarczy, że zetrzecie je na tarce o grubych oczkach, a następnie dodacie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso. To bardzo niezwykły sos, ale gwarantujemy, że smakuje tak, że palce lizać! Doskonale smakują podane z ziemniaczkami i koperkiem. Nie potrzebujecie serwować do nich żadnej surówki!

Kotlety schabowe z kiszonymi ogórkami - przepis

Składniki

  • 2 kawałki schabu
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • Bułka tarta
  • 3 łyżki mąki do panierki
  • 2 łyżki mąki do zasmażki
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Majeranek 
  • Granulowany czosnek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i odstawcie na sicie na bok, żeby odciekł sok.
  2. Schabowe opłuczcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. 
  3. Każdy kawałek mięsa dokładnie oprószcie przyprawami.
  4. Przygotujcie 2 miseczki. W jednej rozkłóćcie jajko z mlekiem i solą, a w drugiej wymieszajcie mąkę z bułką tartą.
  5. Panierujcie kotlety w jajku, a następnie mieszance bułki i mąki.
  6. Rozgrzejcie olej na dużej patelni i usmażcie każdy kotlet na złoto. Wyjmijcie i odłóżcie na bok.
  7. Na tej samej patelni smażcie starte ogórki kiszone. Potem dolejcie odrobinę wody i duście przez około 15 do 20 minut.
  8. Zagęśćcie sos wodą wymieszaną z mąką, a następnie dodajcie śmietankę.
  9. Dodajcie wcześniej usmażone mięso i podduście na wolnym ogniu przez dłuższą chwilę.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl