schabowe w ogórkach kiszonych
Gotujmy.pl
Newsy

Schabowe w kiszonych ogórkach to genialne połączenie. Chętnych na to danie nie zabraknie

Kiszone ogórki zazwyczaj są dodatkiem do pysznych kotletów, ale w tym przepisie zostały użyte zupełnie inaczej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a oniemiejecie z zachwytu.

Schabowe kotlety to klasyka polskiej kuchni, każda gospodyni domowa robi je w swój własny, wypracowany latami sposób. Sekretem doskonałego smaku mięsa jest jego dokładne rozbicie i przyprawienie, a także dobra panierka. Dobry kotlet powinien być przyjemnie chrupiący z zewnątrz oraz soczysty i delikatny w środku.

Jeśli jednak z nudziły się wam klasyczne schabowe w panierce to mamy dla was coś specjalnego. Spróbujcie zrobić je tak, a będziecie zaskoczeni tym,  jak dobrze smakują z nietypowym sosem zrobionym z… kiszonych ogórków. Wystarczy, że zetrzecie je na tarce o grubych oczkach, a następnie dodacie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso. To bardzo niezwykły sos, ale gwarantujemy, że smakuje tak, że palce lizać! Doskonale smakują podane z ziemniaczkami i koperkiem. Nie potrzebujecie serwować do nich żadnej surówki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety schabowe z kiszonymi ogórkami - przepis

Składniki

  • 2 kawałki schabu
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • Bułka tarta
  • 3 łyżki mąki do panierki
  • 2 łyżki mąki do zasmażki
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Majeranek 
  • Granulowany czosnek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i odstawcie na sicie na bok, żeby odciekł sok.
  2. Schabowe opłuczcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. 
  3. Każdy kawałek mięsa dokładnie oprószcie przyprawami.
  4. Przygotujcie 2 miseczki. W jednej rozkłóćcie jajko z mlekiem i solą, a w drugiej wymieszajcie mąkę z bułką tartą.
  5. Panierujcie kotlety w jajku, a następnie mieszance bułki i mąki.
  6. Rozgrzejcie olej na dużej patelni i usmażcie każdy kotlet na złoto. Wyjmijcie i odłóżcie na bok.
  7. Na tej samej patelni smażcie starte ogórki kiszone. Potem dolejcie odrobinę wody i duście przez około 15 do 20 minut.
  8. Zagęśćcie sos wodą wymieszaną z mąką, a następnie dodajcie śmietankę.
  9. Dodajcie wcześniej usmażone mięso i podduście na wolnym ogniu przez dłuższą chwilę.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

schabowe przepis
AdobeStock
Newsy
Schabowe wyszły paskudne? Popełniliście podstawowy błąd. Musicie to zrobić na samym początku
Nie udały się wam kotlety schabowe? Dowiedzcie się, jakich błędów unikać.

W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne! Jak zrobić miękkie schabowe? Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne. Przepis na miękkie kotlety schabowe Składniki: 400 g schabu bez kości Dwie szklanki mleka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka wody Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm. Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia! Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron. Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody. Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i...

Przepis na podwójny schabowy Magdy Gessler
Facebook/Magda Gessler
Newsy
Podwójny schabowy Magdy Gessler to kulinarny majstersztyk. W czym tkwi jego sekret? Wyjaśniamy
Magda Gessler to znany w całym kraju autorytet kulinarny. Od lat przygotowuje potrawy, które pieszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy polskiej kuchni. Podwójnego schabowego według jej przepisu musi spróbować każdy!

Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka. Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso. Składniki: 400 g schabu karkowego 400 g schabu środkowego 2 - 3 łyżki mąki pszennej 4 jajka 6 - 8 łyżek bułki tartej 2 cebule 4 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie: Schab umyj i oczyść z błon. Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne! Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki. Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko). Na gorącej patelni rozpuść smalec. Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor. Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego. Sposób podania schabowego Magdy Gessler Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna...

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
krystyna330/Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
Kotlet po parysku różni się od klasycznego schabowego jednym szczegółem! Wiesz, o jaki chodzi?

Kotlety schabowe to absolutny klasyk w polskiej kuchni. Od dziesiątek lat serwuje się je na rodzinnych, niedzielnych obiadach, a nawet na co dzień. Chociaż są one dość kaloryczne, ciężko odmówić sobie tego dania przygotowanego na świeżo przez seniorkę rodu w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii…  Jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, w której kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso (cienko rozbite!). Każda pani domu ma jednak swój własny przepis na ten specjał. Czasem różni się on konkretną przyprawą, czasem jest on podawany z innymi warzywami, a czasem sekretem jest panierka.  Kotlet paryski – jak go przyrządzić? Kotlet paryski to tak naprawdę kotlet schabowy, który przed usmażeniem obtacza się także w mące. Chociaż trik ten stosuje wiele gospodyń domowych, nie każda zdaje sobie sprawę, że taka odmiana schabowego nazywana jest kotletem paryskim. Otulanie mięsa mąką sprawia, że panierka jest nieco grubsza i bardziej chrupiąca. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis, w którym zawarte są niezbędne proporcje do przygotowania najpyszniejszej panierki.  Przepis na schabowy po parysku Składniki: schab bez kości (600 gr) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso schabowe kroimy na plastry i każdy plaster ubijamy cienko tłuczkiem.  Następnie przygotowujemy jajko z przyprawami.  Każdego kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Kotlet schabowy w tej panierce jest bardzo smaczny. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak...