
Schabowe kotlety to klasyka polskiej kuchni, każda gospodyni domowa robi je w swój własny, wypracowany latami sposób. Sekretem doskonałego smaku mięsa jest jego dokładne rozbicie i przyprawienie, a także dobra panierka. Dobry kotlet powinien być przyjemnie chrupiący z zewnątrz oraz soczysty i delikatny w środku.
Jeśli jednak z nudziły się wam klasyczne schabowe w panierce to mamy dla was coś specjalnego. Spróbujcie zrobić je tak, a będziecie zaskoczeni tym, jak dobrze smakują z nietypowym sosem zrobionym z… kiszonych ogórków. Wystarczy, że zetrzecie je na tarce o grubych oczkach, a następnie dodacie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso. To bardzo niezwykły sos, ale gwarantujemy, że smakuje tak, że palce lizać! Doskonale smakują podane z ziemniaczkami i koperkiem. Nie potrzebujecie serwować do nich żadnej surówki!
Kotlety schabowe z kiszonymi ogórkami - przepis
Składniki
- 2 kawałki schabu
- 5 ogórków kiszonych
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- Bułka tarta
- 3 łyżki mąki do panierki
- 2 łyżki mąki do zasmażki
- 1/4 szklanki zimnej wody
- Sól i pieprz do smaku
- Przyprawa do wieprzowiny
- Majeranek
- Granulowany czosnek
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Ogórki kiszone zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i odstawcie na sicie na bok, żeby odciekł sok.
- Schabowe opłuczcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
- Każdy kawałek mięsa dokładnie oprószcie przyprawami.
- Przygotujcie 2 miseczki. W jednej rozkłóćcie jajko z mlekiem i solą, a w drugiej wymieszajcie mąkę z bułką tartą.
- Panierujcie kotlety w jajku, a następnie mieszance bułki i mąki.
- Rozgrzejcie olej na dużej patelni i usmażcie każdy kotlet na złoto. Wyjmijcie i odłóżcie na bok.
- Na tej samej patelni smażcie starte ogórki kiszone. Potem dolejcie odrobinę wody i duście przez około 15 do 20 minut.
- Zagęśćcie sos wodą wymieszaną z mąką, a następnie dodajcie śmietankę.
- Dodajcie wcześniej usmażone mięso i podduście na wolnym ogniu przez dłuższą chwilę.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl