Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami.

Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie.

Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych.

Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni.

Zobacz także:

Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup.

Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników!

Przepis na kotlety po kowalsku

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu wieprzowego
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • 15 dag sera żółtego w kawałku
  • Ketchup
  • 1 duża cebula
  • Majeranek
  • Papryka w proszku (słodka)
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce.
  • Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażymy kotlety na oleju.
  • Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach.
  • Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku.
  • Ser żółty ścieramy na tarce.
  • Kotlety wykładamy na blasze.
  • Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie posypujemy je serem.
  • Polewamy kotlety niewielką ilością ketchupu.
  • Zapiekamy schabowe po kowalsku w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Czas pieczenia: ok. 10 min.

Źródło: gotujmy.pl