Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami.
Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie.
Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych.
Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni.
Zobacz także:
Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup.
Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników!
Przepis na kotlety po kowalsku
Składniki:
- 4-5 plastrów schabu wieprzowego
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Mąka
- 15 dag sera żółtego w kawałku
- Ketchup
- 1 duża cebula
- Majeranek
- Papryka w proszku (słodka)
- Sól i pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce.
- Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem.
- Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy kotlety na oleju.
- Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach.
- Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Kotlety wykładamy na blasze.
- Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie posypujemy je serem.
- Polewamy kotlety niewielką ilością ketchupu.
- Zapiekamy schabowe po kowalsku w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Czas pieczenia: ok. 10 min.
Źródło: gotujmy.pl